:

Waar staat slowfood voor?

Tycho Güneş
Tycho Güneş
2025-06-12 15:39:09
Count answers: 2
Slow Food zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met de zogenaamde fastfood als exponent. Ze beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio. De organisatie plaatst zich tussen de anti-globalisten, milieuorganisaties als Greenpeace en groene partijen, die zich verzetten tegen monocultuur en genetisch gemodificeerde gewassen. Slow Food bestrijdt dit echter aangezien zij van mening is dat lokaal geproduceerd voedsel uiteindelijk goedkoper is, als ook de kosten van transport en allerlei chemische bestrijdingsmiddelen worden doorberekend in de prijs.
Jake Wagenvoort
Jake Wagenvoort
2025-06-12 15:13:32
Count answers: 2
Slowfood is een maatschappelijke stroming, een denkwijze, een filosofie en een mentaliteit die gebaseerd is op de waarden van de gastronomie, de culinaire kunsten en lekker eten. Dit betekent dat verse en seizoensgebonden producten moeten worden gebruikt die het liefst ook nog biologisch of afkomstig van duurzame landbouw zijn. Men geeft dan de voorkeur aan producten van lokale producenten die niet ver vervoerd hoeven worden, omdat dit beter is voor het klimaat en de biodiversiteit. Slowfood is dus het tegenovergestelde van intensieve landbouw, industrieel voedsel en overconsumptie. Men verkiest diversiteit boven eentonigheid, afwisseling boven standaardisering, kwaliteit boven kwantiteit, gematigdheid boven verspilling, vakmanschap boven industrie, eenvoudig voedsel boven bewerkt voedsel en lekker eten boven junk food. Slowfood viert de lange tijd die wordt besteed aan een maaltijd met familie of vrienden, in plaats van maaltijden die even snel worden vergeten als ze worden gegeten.
Mats Terry
Mats Terry
2025-06-12 12:27:37
Count answers: 3
Langzaamaan genieten van lokale, eerlijke en milieuvriendelijke producten: dat is waar de slow food voor staat. Het antwoord hierop? De organisatie Slow Food International. Dat streeft precies het tegenovergestelde na van fastfood. De slow food movement vindt de oorsprong in Italië. Niet zo gek aangezien dit land bekend staat om ladolce vita. In 1986 komt de beweging voor het eerst op gang, tijdens een demonstratie tegen de komst van een McDonald’s bij de Spaanse trappen in Rome. Het initiatief keert zich tégen de versnelling van het voedselproductieproces en is vóór eerlijke en pure voeding. Denk aan traditionele keukens, lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Dat vraagt natuurlijk om lekker langzaamaan doen. De filosofie van de trage beweging kent drie kernwoorden: goed, schoon en eerlijk. Wat dat inhoudt? Goed staat voor kwaliteit, smakelijk en gezond eten. Schoon en eerlijk gaan over een zo klein mogelijke klimaat impact en eerlijke prijzen voor de boeren.
David Jansen
David Jansen
2025-06-12 11:32:35
Count answers: 2
Slow food is eerlijk, puur en vooral erg lekker. Het zijn recepten die je – zonder haast - met lokale, ambachtelijk geteelde producten van het seizoen maakt. Liefst recht van de boer of de moestuin. We laten die groente in blik even in de kast staan en proberen zo min mogelijk industrieel of bewerkt voedsel te eten. Seizoensgebonden, lokale producten zijn niet alleen rijk van smaak, maar ook beter voor het milieu omdat het niet zo ver hoeft te reizen. Het zorgt er bovendien voor dat je voedingspatroon gevarieerder is, omdat er elk seizoen andere groente en fruit beschikbaar is. Normaal gesproken gaan we - in de dagelijkse hectiek vol thuiswerken en school – niet altijd even bewust om met ons eten. Maar deze zomervakantie nemen we de tijd om met aandacht te koken en eten. Dan geniet je veel meer. Kijk, voel, ruik en proef wat je kookt en eet. Op die manier smaakt je eten niet alleen beter, je herkent ook sneller wanneer je verzadigd bent. Je beleeft je maaltijd echt!
Stijn Douglas tot Springwoodpark
Stijn Douglas tot Springwoodpark
2025-06-12 11:14:15
Count answers: 1
Slow Food Nederland is onderdeel van een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Slow Food zet zich daarom in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen. Wij brengen mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan en we bieden een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur. Ook hebben ze 7 uitgangspunten: Volg het seizoen Voorkom verspilling Bereid met aandacht Eet minder en/of beter vlees Betaal een eerlijke prijs Kies lokaal Koop schoon
Bastiaan van Soest
Bastiaan van Soest
2025-06-12 11:07:34
Count answers: 1
Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. GOOD Eten dat goed van kwaliteit is, vol van smaak, én gezond CLEAN Geproduceerd met respect voor de natuur FAIR En dat te koop is voor een eerlijke prijs voor alle betrokkenen, van producent tot consument