Wat is Slow Food Achterhoek?

Sten Zijlemans
2025-06-12 12:40:19
Count answers: 4
Slow Food Achterhoek, onderdeel van de internationale Slow Foodbeweging, heeft als doel om de lokale eetcultuur van de Achterhoek, Liemers en Twente te behouden en onder de aandacht te brengen. Maar ook om mensen bewust te maken over het belang van voedsel, smaak en effecten op de omgeving.
Vroeger was er veel diversiteit in producten, smaken en bereidingswijzen, maar de afgelopen 100 jaar is dit aanbod mede door de industrialisering en schaalvergroting verschraald.
Daarmee wordt de basis van de mondiale voedselvoorziening steeds smaller en dat is een risico.
In lijn met onze doelstellingen vragen we aandacht voor een regionale voedselvoorziening en lokale producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd en waarvoor de producenten een eerlijke prijs krijgen.
Dat betekent dus ook dat we ons inzetten voor het behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit.
Dit kunnen groenten of koeienrassen zijn, maar ook broden, koekjes of meelsoorten.
Door deze beide partijen met elkaar kennis te laten maken, ontstaat er begrip voor elkaars wereld.
Wanneer een consument zich verdiept in het productieproces en de producent zich verdiept in wat de consument als kwalitatief, smaakvol en duurzaam beschouwt, word je samen co-producent.
Er zijn zoveel mooie producten in deze regio te vinden die samen de smaak van de regio vormen.
Die verdienen het om te worden behouden en doorgegeven te worden aan de toekomstige generaties.
Sinds 2007 zet de vereniging Slow Food Achterhoek zich in voor de lokale eetcultuur in de Achterhoek, Liemers en Twente.
Het behoud van lokale producten en bereidingswijzen en het dichter bij elkaar brengen van producenten en consumenten staat daarbij centraal.

Suze de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt
2025-06-12 11:19:32
Count answers: 1
Slow Food Achterhoek is onderdeel van de nationale vereniging en internationale beweging Slow Food. We zijn een non-profit organisatie die pleit en strijdt voor good, clean en fair voedsel. Ons eten moet goed smaken en zonder giftige residuen en onnodige toevoegingen worden geproduceerd.
Milieu- en dierenwelzijn worden gerespecteerd; producenten ontvangen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is onze missie.
Slow Food Achterhoek is een bloeiende regionale vereniging van zo’n 150 leden, waarin consumenten, producenten en koks elkaar weten te vinden.
We kennen ons gastronomisch erfgoed, onze authentieke Achterhoekse productiewijzen en onze duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten. We brengen consumenten, producenten en koks en onderwijs met elkaar in contact en wisselen kennis uit.
We organiseren regelmatig excursies en proeverijen, stimuleren netwerkvorming en koken regelmatig samen.
Zo dragen wij bij aan een toekomstbestendige, regionale voedselvoorziening.

Felix Kleine Pier
2025-06-12 10:14:53
Count answers: 2
Slow Food Achterhoek maakt deel uit van de wereldwijde beweging Slow Food.
Samen werken wij aan een rechtvaardig en duurzaam voedselsysteem.
Smakelijkachterhoek.nl is een initiatief van Vereniging Slow Food Achterhoek.
We ondersteunen agrariërs, producenten en horeca, bouwen aan een hecht netwerk en organiseren verbindende en inspirerende activiteiten voor professionals en consumenten.