:

Wat is Slow Food Achterhoek?

Esmée von Frijtag Drabbe Künzel
Esmée von Frijtag Drabbe Künzel
2025-07-12 17:58:05
Count answers : 25
0
Slow Food Achterhoek is onderdeel van de nationale vereniging en internationale beweging Slow Food. We zijn een non-profit organisatie die pleit en strijdt voor good, clean en fair voedsel. Ons eten moet goed smaken en zonder giftige residuen en onnodige toevoegingen worden geproduceerd. Milieu- en dierenwelzijn worden gerespecteerd; producenten ontvangen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is onze missie. Slow Food Achterhoek is een bloeiende regionale vereniging van zo’n 150 leden, waarin consumenten, producenten en koks elkaar weten te vinden. We brengen consumenten, producenten en koks en onderwijs met elkaar in contact en wisselen kennis uit. We organiseren regelmatig excursies en proeverijen, stimuleren netwerkvorming en koken regelmatig samen. Zo dragen wij bij aan een toekomstbestendige, regionale voedselvoorziening.
Jurre Peters
Jurre Peters
2025-06-29 00:53:59
Count answers : 34
0
Slow Food Achterhoek is een initiatief van Vereniging Slow Food Achterhoek. We ondersteunen agrariërs, producenten en horeca, bouwen aan een hecht netwerk en organiseren verbindende en inspirerende activiteiten voor professionals en consumenten. Slow Food Achterhoek maakt deel uit van de wereldwijde beweging Slow Food. Samen werken wij aan een rechtvaardig en duurzaam voedselsysteem.

Lees ook

Wat is een voorbeeld van slow food?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Sommige van deze Lees meer

Waar staat slowfood voor?

Slow Food zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met de zogenaamde fastfood als expo Lees meer

Elisa van den Velde
Elisa van den Velde
2025-06-29 00:25:39
Count answers : 34
0
Slow Food Achterhoek, onderdeel van de internationale Slow Foodbeweging, heeft als doel om de lokale eetcultuur van de Achterhoek, Liemers en Twente te behouden en onder de aandacht te brengen. Maar ook om mensen bewust te maken over het belang van voedsel, smaak en effecten op de omgeving. Vroeger was er veel diversiteit in producten, smaken en bereidingswijzen, maar de afgelopen 100 jaar is dit aanbod mede door de industrialisering en schaalvergroting verschraald. Daarmee wordt de basis van de mondiale voedselvoorziening steeds smaller en dat is een risico. In lijn met onze doelstellingen vragen we aandacht voor een regionale voedselvoorziening en lokale producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd en waarvoor de producenten een eerlijke prijs krijgen.
Dana van Wijk
Dana van Wijk
2025-06-28 23:51:42
Count answers : 30
0
Slow Food Community Achterhoek is actief in de regio Achterhoek. Dit zijn de gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. De communities vormen de basis van de Slow Food-beweging en zetten zich stuk voor stuk in voor voor good, clean en fair voedsel voor iedereen, in een stad of regio, of rond een bepaald thema. Boeren, consumenten, producenten en koks weten elkaar hier te vinden en delen hun kennis op het gebied van gastronomisch erfgoed, authentieke productiewijzen en duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten. De leden van de communities organiseren bijvoorbeeld markten, proeverijen, filmfestivals, lezingen en excursies naar producenten of koken samen. Ze brengen politici op ideeën voor een beter voedselsysteem, of voeren actie rond specifieke thema’s. Iedereen kan zich bij een community aansluiten.

Lees ook

Wat is de betekenis van slow food?

Slow food is eerlijk, puur en vooral erg lekker. Het zijn recepten die je – zonder haast - met lokal Lees meer

Wat is echt Achterhoeks eten?

In de Achterhoek vind je overal verse en ambachtelijk producten, puur, eerlijk en met aandacht berei Lees meer

Mark Henriquez
Mark Henriquez
2025-06-28 21:49:47
Count answers : 37
0
Slow Food Community Achterhoek is actief in de regio Achterhoek. Dit zijn de gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. De communities vormen de basis van de Slow Food-beweging en zetten zich stuk voor stuk in voor voor good, clean en fair voedsel voor iedereen, in een stad of regio, of rond een bepaald thema. Boeren, consumenten, producenten en koks weten elkaar hier te vinden en delen hun kennis op het gebied van gastronomisch erfgoed, authentieke productiewijzen en duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten.
Sten Zijlemans
Sten Zijlemans
2025-06-12 12:40:19
Count answers : 29
0
Slow Food Achterhoek, onderdeel van de internationale Slow Foodbeweging, heeft als doel om de lokale eetcultuur van de Achterhoek, Liemers en Twente te behouden en onder de aandacht te brengen. Maar ook om mensen bewust te maken over het belang van voedsel, smaak en effecten op de omgeving. Vroeger was er veel diversiteit in producten, smaken en bereidingswijzen, maar de afgelopen 100 jaar is dit aanbod mede door de industrialisering en schaalvergroting verschraald. Daarmee wordt de basis van de mondiale voedselvoorziening steeds smaller en dat is een risico. In lijn met onze doelstellingen vragen we aandacht voor een regionale voedselvoorziening en lokale producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd en waarvoor de producenten een eerlijke prijs krijgen. Dat betekent dus ook dat we ons inzetten voor het behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit. Dit kunnen groenten of koeienrassen zijn, maar ook broden, koekjes of meelsoorten. Door deze beide partijen met elkaar kennis te laten maken, ontstaat er begrip voor elkaars wereld. Wanneer een consument zich verdiept in het productieproces en de producent zich verdiept in wat de consument als kwalitatief, smaakvol en duurzaam beschouwt, word je samen co-producent. Er zijn zoveel mooie producten in deze regio te vinden die samen de smaak van de regio vormen. Die verdienen het om te worden behouden en doorgegeven te worden aan de toekomstige generaties. Sinds 2007 zet de vereniging Slow Food Achterhoek zich in voor de lokale eetcultuur in de Achterhoek, Liemers en Twente. Het behoud van lokale producten en bereidingswijzen en het dichter bij elkaar brengen van producenten en consumenten staat daarbij centraal.

Lees ook

Wat is foodhall?

Foodhall Arnhem, gelegen aan de Rijnkade te Arnhem, brengt diverse wereldkeukens samen naar één plek Lees meer

Waarom yfood?

Het gele spul in de fles is een ‘op voedselgelijkende substantie’, of liever ruimtevoedselgelijkend. Lees meer

Suze de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt
Suze de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt
2025-06-12 11:19:32
Count answers : 33
0
Slow Food Achterhoek is onderdeel van de nationale vereniging en internationale beweging Slow Food. We zijn een non-profit organisatie die pleit en strijdt voor good, clean en fair voedsel. Ons eten moet goed smaken en zonder giftige residuen en onnodige toevoegingen worden geproduceerd. Milieu- en dierenwelzijn worden gerespecteerd; producenten ontvangen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is onze missie. Slow Food Achterhoek is een bloeiende regionale vereniging van zo’n 150 leden, waarin consumenten, producenten en koks elkaar weten te vinden. We kennen ons gastronomisch erfgoed, onze authentieke Achterhoekse productiewijzen en onze duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten. We brengen consumenten, producenten en koks en onderwijs met elkaar in contact en wisselen kennis uit. We organiseren regelmatig excursies en proeverijen, stimuleren netwerkvorming en koken regelmatig samen. Zo dragen wij bij aan een toekomstbestendige, regionale voedselvoorziening.
Felix Kleine Pier
Felix Kleine Pier
2025-06-12 10:14:53
Count answers : 23
0
Slow Food Achterhoek maakt deel uit van de wereldwijde beweging Slow Food. Samen werken wij aan een rechtvaardig en duurzaam voedselsysteem. Smakelijkachterhoek.nl is een initiatief van Vereniging Slow Food Achterhoek. We ondersteunen agrariërs, producenten en horeca, bouwen aan een hecht netwerk en organiseren verbindende en inspirerende activiteiten voor professionals en consumenten.

Lees ook

Wat is de betekenis van fast food?

Fastfood is voedsel dat in een restaurant of snackbar snel geserveerd wordt en betrekkelijk goedkoop Lees meer

Wat is fine food?

Fine Food Village zit in het hart van Elst. Een plek om heerlijk uit te gaan eten en ook om af te ha Lees meer