:

Hoe bereid je een hele vis voor op de maaltijd?

Lauren Dogan
Lauren Dogan
2025-08-02 07:03:43
Count answers : 1
0
Een vis koop je van kop tot staart. Waarom zouden we dan alleen de filets eten en de restanten in de vuilnisbak kieperen? Zonde, zo vinden veel chefs. Met het kopen en koken met enkel visfilets beperk je niet alleen je creativiteit, maar negeer je ook nog eens het grootste gedeelte van de vis. In Aziatische landen trekken ze al sinds jaar en dag de lekkerste soepen en stoofpotten van vissenkoppen. Ook bij Café Remouillage in Amsterdam-Oost staat een hele gestoomde vissenkop op de kaart. Wij kunnen je vertellen dat die érg lekker is. In het boek van Josh Niland is een heel hoofdstuk geweid aan ‘visafval’ en wat je daarmee kunt maken. Denk aan gepofte vissenhuid, bouillon, satéetjes of zelfs bloedworst maken van vis, die volgens de chef lekkerder is dan van varkensvlees. Maak bijvoorbeeld garum (vissaus) van, zoals ze doen bij Gebr. Hartering. Yvette van Boven maakte het al eens van makrelen in haar tv-programma Koken met Van Boven. In een video legt Paul Hartering uit hoe je zelf garum maakt van het afval van makrelen (heel makkelijk!). Eigenlijk gewoon een kwestie van in een pot doen en wegzetten in de kelder. Kabeljauwlever, roglever of schelvislever: allemaal even smakelijk. Die worden bijvoorbeeld gepocheerd of gerookt en geserveerd op toast of in een salade. En vissenlever wordt niet voor niets de foie gras van de zee genoemd. Zo gek is dat niet: vroeger was het doodnormaal om vislever te eten.
Ilse Demir
Ilse Demir
2025-08-02 04:55:03
Count answers : 3
0
Vraag de visboer of ze de dorade voor je schoon willen maken, je wil de hele vis, maar zonder de ingewanden. Spoel de vis en dep goed droog. Maak aan beide kanten van de vis een aantal inkepingen. Doe in de inkepingen peper, zout, knoflook en het venkelgroen. Leg de vis in een ovenschaal met bakpapier. Doe in de bovenste inkepingen een paar plakjes citroen. Leg de rode ui, tomaatjes en venkel erbij in de schaal, besprenkel met meer zonnebloemolie en bestrooi met nog een beetje zout. Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de vis gaar is. Serveer met de overige plakjes citroen.