:

Waarom Franse uiensoep?

Boris Soekhoe
Boris Soekhoe
2025-08-19 11:03:04
Count answers : 28
0
Uiensoep heeft bijna altijd bestaan, de Romeinen aten het al. De ui is dan ook een hele makkelijke en vooral ook goedkope groente, die zich ook nog eens goed laat bewaren. Uiensoep staat al zo lang in het Franse culinaire repertoire dat het bijna onmogelijk is de oorsprong ervan te achterhalen. "Eenvoudige uiensoep – runderjus, bouillon, uien en brood, is een voedsel van de mensen die er al heel lang zijn", legt José Dufour, manager van de Pied de Cochon, uit. ‘Het was echt heel goedkoop; het was de soep van de armen.’ Door een flinke dosis geraspte kaas toe te voegen, creëerden deze restauranthouders van  La Poule au Pot, Chez Baratte en Au Pied de Cochon de klassieke Gratinée des Halles (of “Franse uiensoep” voor Anglophones), een gerecht dat de klasse onderscheidde. De soep werd zowel het ontbijt voor les fortes des Halles, de arbeiders die hun naam (letterlijk, de sterke mannen van les Halles) ontleenden aan de fysieke kracht die hun werk vereiste, maar ook als een katerbestrijder voor welgestelde feestgangers die de cabarets van Parijs verlieten. De gegratineerde uiensoep, met brood en geraspte kaas zoals deze ‘s avonds in de meeste etablissementen wordt geserveerd, heeft nog een andere reden, meer prozaïsch: hij komt weer op gang na een hectische avond en bijzonder goed bewaterd!
Sem Gellemeyer
Sem Gellemeyer
2025-08-09 17:39:46
Count answers : 38
0
Franse uiensoep is een klassieke soep die perfect is voor een koude winterdag. De rijke en smaakvolle bouillon, gecombineerd met de zoetheid van de gekaramelliseerde uien, maakt deze soep onweerstaanbaar. Franse uiensoep is niet alleen heerlijk, maar ook goed voor je. Uien zijn een goede bron van vitaminen en mineralen en bevatten weinig calorieën. Bovendien levert de runderbouillon eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Deze soep is een echt comfortvoedsel en zal je zeker opwarmen op een koude dag.

Lees ook

Wat is soep in Frankrijk?

Soep in Frankrijk is onder andere Franse uiensoep, die waarschijnlijk al sinds de zeventiende eeuw i Lees meer

Waarom eten mensen soep?

Soep kan een geweldige toevoeging zijn aan een gezond dieet, omdat het veel voedingsstoffen bevat en Lees meer

Jake Dircken
Jake Dircken
2025-07-31 05:02:22
Count answers : 36
0
Ik heb zin in een lekkere franse uiensoep. Fransen uiensoep is een klassiek gerecht dat zijn oorsprong vindt in, uiteraard, de Franse keuken. Het is een eenvoudige maar zeer smaakvolle soep die bekend staat om zijn intense uiensmaak en heerlijke kaaslaag. De soep wordt vaak geserveerd als voorgerecht in Franse bistro’s en restaurants. Ik weet nog wel dat mijn moeder het vroeger altijd bestelden als we bij het Van der Valk restaurant (de Cantharel) in Apeldoorn gingen eten als voorgerecht. Maar goed, je hoeft dus niet per se naar een restaurant om uiensoep te een, je kunt het ook makkelijk thuis maken! Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, je moet er alleen wat tijd voor uitrekken. En ook fijn: het is helemaal niet zo’n dure soep om te maken. De kaas is het duurste ingrediënt dat gebruikt wordt, maar ook daar zou je op kunnen besparen door Hollandse kaas te gebruiken.
Johanna Galijn
Johanna Galijn
2025-07-31 05:00:56
Count answers : 30
0
Uiensoep is een Frans gerecht waarvan de precieze herkomst niet meer te achterhalen valt. De geschiedenis van het recept gaat zeer ver terug: uiensoepen werden al in Frankrijk gegeten in de tijd van de Romeinse overheersing. Dit is voedsel dat vermoedelijk uit noodzaak is ontstaan. Als er in jaren van een slechte oogst bijna niets meer te eten viel, waren er altijd nog de uien. Het is dan ook waarschijnlijk dat uiensoep in eerste instantie volksvoedsel en voedsel voor de armen was. Door de latere associatie van deze soep met Franse restaurants en bistro’s is het een echte klassieker geworden.

Lees ook

Wat koken in Frankrijk?

Meloensalade met geitenkaas: Watermeloen is heerlijk als (lunch)salade met blokjes pittige geitenkaa Lees meer

Wat zijn de voordelen van het eten van soep?

Zelfgemaakte soep heeft het allemaal: het is gezond, voedzaam, makkelijk, veelzijdig, budgetproof en Lees meer

Elizabeth Köster
Elizabeth Köster
2025-07-31 03:11:52
Count answers : 31
0
Omdat het recept zo is. Zonder brood en Gruyerekaas is het gewoon "uiensoep". Uiensoep is in Frankrijk een typisch voorbeeld van een gerecht voor de gewone hardwerkende mens. Goedkoop en vullend. Uien, brood en kaas. Het brood is het "vlotje" voor de kaas, geeft extra voedingswaarde en bindt de soep iets meer.
Puk Bloemendaal
Puk Bloemendaal
2025-07-31 02:43:08
Count answers : 36
0
Deze uiensoep werd gegeten door de marktkooplui van "Les Halles" in Parijs, die na hun werk een kom van deze heerlijke uiensoep aten om weer op temperatuur te komen. Deze soep moet je dan ook gloeiend heet opdienen. Dit is de lekkerste uiensoep die ik ooit gegeten heb. Het geheim zit in het karameliseren van de uien, als je ze aan laat branden krijg je een bittere smaak en als je ze te kort laat karameliseren, krijg je een bleke soep met weinig smaak.

Lees ook

Is soep goed voor je darmen?

Soepen kunnen heel eenvoudig samengesteld zijn of redelijk uitgebreid zijn door de hoeveelheid groen Lees meer

Wat doet uiensoep met je lichaam?

Uiensoep is niet alleen een heerlijk hartig gerecht, maar ook een effectief middel tegen verkoudheid Lees meer

Valerie Ramautar
Valerie Ramautar
2025-07-31 01:56:30
Count answers : 31
0
Franse uiensoep: makkelijk en (excusez le mot) gruwelijk lekker. Zonde eigenlijk dat we deze klassieke soep niet vaker maken. De ingrediënten benoemen van dit gerecht is moeilijker dan het gerecht maken. Aan de slag!