:

Wat is soep in Frankrijk?

Gijs Yavuz
Gijs Yavuz
2025-07-30 22:55:28
Count answers : 1
0
Soep in Frankrijk is onder andere Franse uiensoep, die waarschijnlijk al sinds de zeventiende eeuw in Frankrijk wordt gegeten. Uiensoep werd al in de Romeinse tijd bereid. De populariteit van de soep krijgt echter een koninklijk randje als we de legende over koning Lodewijk XV mogen geloven. Hij werd hongerig wakker in zijn jachthuis en besloot een gerecht te maken met de ingrediënten die hij op dat moment voorhanden had: uien, boter en champagne. Zo werd de eerste Franse uiensoep geboren. De soep kreeg later ook de weinig verfijnde bijnaam ‘dronkaardssoep’. De sterke geur van de uien is uitermate geschikt om een alcoholgeur te maskeren, wat wellicht heeft bijgedragen aan de populariteit van de soep. Een andere theorie voor de faam van de soep is dat de hertog van Lotharingen, Stanislas Leszczynski, het gerecht zo lekker vond dat hij het introduceerde aan het hof van Versailles. In Parijs werd de soep geschonken aan nachtarbeiders en nachtbrakers in de wijk Les Halles. Door een laag gruyère-kaas toe te voegen en de soep onder de grill te zetten werd de soep extra voedzaam en smaakvol. Sindsdien staat gegratineerde uiensoep ook bekend als ‘Gratinée des Halles’.