:

Hoe kan ik basilicum oogsten en bewaren?

Aya Steenbeek
Aya Steenbeek
2025-08-24 08:36:57
Count answers : 27
0
Hoe kan ik basilicum oogsten en bewaren? Basilicum oogsten gaat als volgt: niet aarzelen! Hoewel het misschien verleidelijk is om de grote, aromatische bladeren van de plant één voor één te plukken, moet je steeds 2/3 van de stengel inclusief de bladeren oogsten. In de keuken kan je dan de blaadjes van de stengel plukken. Gebruik bij het oogsten een scherp mes of een schaar - dit is zo goed als een kleine snoeibeurt voor de plant. Knip of snijd net boven een bladpaar. Zo bevorder je een bossige groei omdat nu meer stengels kunnen worden gevormd. Met een basilicumplantje op de vensterbank of in de tuin heb je tijdens het koken altijd verse, aromatische kruiden binnen handbereik. Als je ondanks de vele heerlijke recepten toch verse basilicum over hebt, zijn er verschillende manieren om die te bewaren! 1. Basilicum drogen Droog de basilicum door de stengels ondersteboven op een donkere plaats te hangen. Na ongeveer twee weken kan je de bladeren verkruimelen en vermengen met zout of kruiden. 2. Basilicumolie of -azijn maken Je kan de basilicum ook enkele weken in azijn of olie laten weken en omtoveren tot een heerlijke basilicumpesto of een zelfgemaakte basilicumazijn voor je salades. Kruidenazijn of een geurige kruidenolie zijn ook leuke cadeaus voor hobbykoks!
Wouter Visser
Wouter Visser
2025-08-17 20:54:31
Count answers : 36
0
Basilicum kun je op verschillende manieren oogsten en bewaren. Om de plant te oogsten, kun je de bladeren van de basilicumplant afknippen of afplukken. Dit kan gedaan worden wanneer de bladeren groot genoeg zijn. Als je de bladeren van de plant afknipt, zorg er dan voor dat je ze recht boven de knoop afknipt, zodat er nieuwe bladeren kunnen groeien. Om basilicum te oogsten, moet je dus telkens de bovenste blaadjes en stengels knippen. Na verloop van tijd ontstaan er dan weer nieuwe cheats. Om een plant te oogsten, moet je het kruid regelmatig snoeien, zodat het niet tot bloei komt. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren. Bewaar een basilicumplant altijd buiten de koelkast. Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Een plantje basilicum kun je gewoon in de vensterbank bewaren. Besproei hem na aankoop en houd de aarde of voedingsbodem vochtig.

Lees ook

Wat is de beste manier om kruiden te drogen?

Het beste is om kruiden te drogen in de magnetron, omdat uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van d Lees meer

Hoe kan ik kruiden drogen en bewaren?

Kruiden drogen: stap voor stap. Met het volgende stappenplan, komt dat helemaal goed. Gebruik je r Lees meer

Lynn Kok
Lynn Kok
2025-08-09 19:49:09
Count answers : 28
0
Basilicum kan houdbaar gemaakt worden door het te drogen, in te vriezen, als kruidenzout, -olie of -azijn of ook als basilicum pesto. Om basilicum te drogen wordt deze in de late morgen geoogst, er wordt een bosje van gemaakt en wordt het omgekeerd op een luchtige droge plaats opgehangen. Alternatief en sneller gaat het drogen in de oven. Helaas is de olie in de basilicum nogal snel vervlogen zodat het grootste gedeelte van het aroma bij het drogen verloren gaat. Meer aroma blijft behouden als de bladeren klein gesneden en ingevroren worden. Van tevoren worden ze onder helder water schoongemaakt. Een beetje meer werk is het conserveren in de vorm van olie, azijn en zout. Men gebruikt geoogste bladeren en scheuten het beste direct na de oogst. Bij grote hoeveelheden is het directe verwerken echter moeilijk.
Josephine van den Velden
Josephine van den Velden
2025-07-31 01:48:15
Count answers : 26
0
De plant kan niet tegen vorst, maar het fijne aan deze plant is dat hij ontzettend makkelijk in huis is te kweken. De blaadjes en stengels kunnen dan het hele jaar door geplukt worden met de juiste verzorging en de juiste manier van plukken. In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Heb je een overschot aan verse basilicum? Dan kun je het ook bewaren in de vriezer. Was de stelen en/of blaadjes en dep alles droog met keukenpapier. Vervolgens kan je het bewaren in een diepvrieszakje of bakje. De smaak blijft het lekkerst als je de basilicum kort in kokend water doet. Als je de kruiden enkel gebruikt voor sauzen en soepen kan het makkelijk zijn om het in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Dit kan je doen door de basilicum met een beetje water in de blender te mixen en het vervolgens in de vorm te gieten.

Lees ook

Hoe bewaar ik verse kruiden in potjes?

Verse kruiden blijven het langst goed als je ze wikkelt in een lichtvochtige theedoek of keukenpapie Lees meer

Hoe droog ik basilicum?

Pluk de blaadjes, leg deze tussen twee laagjes keukenpapier. Ze mogen 3 minuten op 600 watt in de m Lees meer

Tygo Vos
Tygo Vos
2025-07-31 00:14:38
Count answers : 29
0
Basilicum oogsten en bewaren De blaadjes pureren we met olijfolie. Je kunt er natuurlijk ook gelijk pesto en allerlei andere lekkere dingen mee maken, maar wij pureren de basilicum met olijfolie en bewaren het dan in de vriezer. De basilicumblaadjes vriezen we in samen met olie. Dat gaat heel makkelijk; Je knipt of plukt de blaadjes van de steel, voegt er een flinke slok olie aan toe en pureert alles met de staafmixer. Dan gaat het in bakken en daarna in de vriezer. Na een aantal dagen haal je de bakken uit de vriezer en snijd of breek je de plakken in stukjes. Door het al in stukjes te snijden of te breken, kan je steeds de hoeveelheid nemen die je nodig hebt. Ingevroren in olie is basilicum goed te bewaren, want basilicum gewoon invriezen lukt niet, dan wordt het zwart. Oogst alle basilicum nu na de bloei(juli/augustus) en dan komt de plant in het najaar weer lekker mals terug, nu zit die bloei erin, maar dat gebeurt geen tweede keer.