:

Hoe kan ik kruiden drogen en bewaren?

Vincent Mohan
Vincent Mohan
2025-07-30 22:35:29
Count answers : 2
0
Knip je kruiden ’s ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag. Pluk geen blaadjes maar knip de stengels. Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster. Je hoeft ze niet om te draaien of te schudden; let wel op dat de blaadjes elkaar niet raken. Laat ze een week in een donkere, luchtige kamer drogen. Rist de bladeren niet van de steeltjes, hoe minder je ze kneust, hoe meer aroma ze houden. Doe ze in een inmaakpot of een blik, sluit goed af en bewaar donker.
Nova Öztürk
Nova Öztürk
2025-07-30 21:29:03
Count answers : 4
0
Er zijn verschillende manieren om kruiden te drogen. Je kunt ze in de magnetron drogen, waarbij je ze tussen bakpapier legt en de magnetron eerst op 1 minuut en daarna eventueel nog op 30 seconden bij 750 watt zet. Sommige kruiden, zoals marjolein en rozemarijn, kun je beter niet in de magnetron drogen omdat andere droogmethoden beter zijn om hun gehalte aan bioactieve stoffen te behouden. Je kunt ook kruiden in de oven drogen door de geplukte blaadjes op een neteldoek of kaasdoek te leggen en de oven op 35 tot 50 graden te zetten. Zo blijven de geur, kleur en gezonde stoffen het beste behouden. Verder kun je kruiden drogen in de airfryer, met infrarood of door ze aan de lucht te drogen. Deze laatste methode is de manier waarop de meeste apothekers en koks vroeger kruiden droogden. Het is belangrijk om te bepalen welke methode het beste is voor het soort kruid dat je hebt en welke stoffen je wilt behouden. Welke droogmethode je kiest, hangt dus af van het soort kruid en welke stoffen je wil behouden. Een combinatie van verschillende droogmethodes kan een goed idee zijn.
Jake Dircken
Jake Dircken
2025-07-30 20:46:59
Count answers : 2
0
Kruiden drogen: stap voor stap. Met het volgende stappenplan, komt dat helemaal goed. Gebruik je reeds geknipte kruiden? Begin dan bij stap 4. Wanneer je kruidenplantjes buiten groeien, is het slim ze in de ochtend te oogsten als de dauw net is opgedroogd. De kruiden zijn dan namelijk fris en stevig en de zon heeft dan nog geen tijd gehad om de aromatische olie die in het blad zit te verdampen. Pluk de kruiden niet met je handen, maar gebruik daarbij een schaartje en knip ze ongeveer 2 centimeter boven de potgrond of ten minste in het groene deel van de tak af. Op je handen zitten namelijk zuren waar sommige kruiden, waaronder basilicum, niet van houden. Laat de jonge blaadjes zitten, zodat daar weer nieuwe plantjes uit kunnen groeien. Spoel de kruiden vervolgens gelijk af onder de koude kraan, zodat ze geen kans krijgen om te verwelken. Droog ze daarna zorgvuldig af met keukenpapier. Pak een stukje touw en maak kleine bosjes. Zorg dat ze niet te groot worden, want anders geef je de middelste kruiden geen kans om te drogen. Hang de bosjes vervolgens aan een kruidenrek of kledinghanger met de toppen richting de grond. Hang het kruidendroogrek of de kleerhanger met de bosjes kruiden in een droge ruimte uit het directe zonlicht. De zon heeft namelijk een negatief effect op de smaak. Na enkele weken zullen de blaadjes crispy aanvoelen. Dat is het moment dat de kruiden volledig gedroogd zijn. Je kunt dan de blaadjes afritsen, maar je kunt natuurlijk ook het complete takje bewaren. Doe je eigen gedroogde kruiden in een luchtdicht potje en schrijf op een etiket de naam van het kruid en de oogstdatum. Et voila: je eigen gedroogde kruiden zijn klaar voor gebruik!