Bacteriën en schimmels hebben vocht nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Door het vocht aan de plant te onttrekken krijgen deze micro-organismen geen kans en kun je je plant lang bewaren. De eenvoudigste manier van het drogen van kruiden is ook de meest traditionele: het drogen aan de lucht.
Wanneer je kruiden aan de lucht wil laten drogen, bind je de takjes in kleine bosjes samen. Zorg ervoor dat de bosjes niet te groot zijn en dat er voldoende lucht tussen de stengels en bladeren kan komen. Om te voorkomen dat je kruiden tijdens het drogen stoffig worden, kun je ze in een papieren zak binden. Hang de kruidenbosjes op de kop in een warme, luchtige plek, waar vocht geen kans krijgt.
Kruiden drogen in de oven is een andere manier om je kruiden te drogen. Je kunt bosjes kruiden ophangen aan een rooster of je snijdt de kruiden klein, waarna je ze op bakpapier of een kaasdoek in de oven legt. Zorg ervoor dat de kruiden elkaar niet overlappen. Verwarm je oven daarom tot maximaal 50 graden en zet de deur van je oven op een kier, zodat de lucht blijft circuleren.
Een van de eenvoudigste manieren van het drogen van kruiden is het gebruik van een droogmachine, ook wel food dehydrator genoemd. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om voedsel en kruiden te drogen. Je legt je kruiden, zonder dat ze tegen elkaar aan komen, op de roosters in het apparaat, zet je voedseldroger aan en de rest gaat vanzelf.