Basilicum drogen is erg gemakkelijk, je hangt het gewoon ondersteboven op een droge, warme plek. Als je haast hebt, kun je ook een oven of droogapparaat gebruiken.
Maak een bundel van je voorbereide basilicumblaadjes en bind ze bij hun stam aan elkaar met een elastiekje of een dichtbindertje. Maak meer dan één bundel als je veel basilicumblaadjes hebt. Hang je bundels aan een (muur-)haak te drogen. Je hoeft ze niet in de keuken te hangen, maar zorg ervoor dat je een plek kiest waar de lucht vrij rond de bundels kan stromen en er wat zonlicht is om het droogproces te bevorderen.
Basilicumblaadjes drogen erg mooi in een oven op zeer lage temperatuur of in een droogapparaat. Als je een oven gebruikt, zet die dan zo laag mogelijk - 90 graden of lager. Als je een droogapparaat gebruikt, maak die dan klaar voor gebruik volgens de aanwijzingen in de handleiding. Zorg ervoor dat de blaadjes niet over elkaar heen liggen. Ze moeten in een dunne, gelijkmatige laag liggen.
De blaadjes zouden binnen 24-48 uur moeten drogen, tot ze niet meer vochtig zijn; ze moeten makkelijk verkruimelen als je ze tussen je vingers wrijft. Als je een oven gebruikt, plaats het bakblik met bladeren in de voorverwarmde oven en laat ze 20 minuten drogen. Zet de oven uit en laat de bladeren nog een nacht in de oven. De volgende ochtend zouden ze genoeg gedroogd moeten zijn. Als je een droogapparaat gebruikt, plaats dan het rek met bladeren in de droger en zet hem 24-48 uur aan.