:

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema catalana?

Guusje de Lange
Guusje de Lange
2025-07-29 07:15:06
Count answers : 0
0
Crème brulée is een custardachtig nagerecht met een gekaramelliseerde laag suiker. De traditionele crème brûlée bestaat uit crème Anglaise die men daarna op smaak brengt met vanille. Het ook zo bekende broertje van de crème brûlée, is crema catalana. Kijken we naar de samenstelling, dan verschilt er toch het een en ander. Zo maak je de Franse variant met crème Anglaise waar veel room in zit, terwijl in een crema catalana meer melk zit. Daarnaast is de smaakmaker bij de Spaanse crema catalana de kaneel en citroenschil, terwijl dat bij een crème brûlée enkel vanille is. Goed, nu we weer op de hoogte zijn van de vier pudding-achtige desserts, is het noodzakelijk de verschillen te benoemen. Kijken we naar de smaak, dan zien we verschillen tussen de crème brûlée en de rest. Een crème brûlée heeft een vanillesmaak en de crema catalana, leite creme en flan krijgen hun smaak van kaneel en citroenschil.
Tycho Verbeek
Tycho Verbeek
2025-07-29 05:55:55
Count answers : 3
0
Wat zijn dan wél de verschillen? Verschil 1: de ingrediënten Crème Brûlée maak je met een Crème Anglaise. Dat doe je door room, eigeel, suiker en melk te verhitten en te mixen tot een dikker mengsel. Een soort custardpudding eigenlijk. Een Crema Catalana bevat in de basis meer melk dan een Crème Brûlée. Bovendien wordt aan een Crema Catalana vaak nog wat maïzena toegevoegd, om ‘m iets dichter van structuur te maken. Door de melk heeft de Crema Catalana over het algemeen een wat lichtere structuur dan een Crème Brûlée. Verschil 2: de bereiding Ook de bereiding van de Crème Brûlée en Crema Catalana verschilt van elkaar. De crème van een Crème Brûlée maak je traditioneel gezien au-bain-marie: door ‘m in een schaal boven een hete pan met water te verwarmen. Daarna gaart de Crème Brûlée verder in de oven. Een Crema Catalana maak je juist in een pan. Je ziet wel eens recepten waarbij een Crema Catalana alsnog in de oven wordt bereid, maar lang niet altijd. Verschil 3: de smaak Crème Brûlée wordt op smaak gebracht met vanille. Het smaakt daarnaast, door de gebrande suikerlaag, een beetje karamelachtig. Een Crema Catalana smaakt iets spannender. Traditioneel gezien breng je die op smaak met een kaneelstokje en citroenschillen, maar er wordt nogal eens mee geëxperimenteerd. Zo proef je in sommige Crema Catalana’s bijvoorbeeld ook wel eens een vleugje sinaasappel.
Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-07-29 05:32:48
Count answers : 3
0
Crema Catalana is een heerlijk Spaans dessert dat veel overeenkomsten heeft met de Franse crème brûlée. Het grootste verschil zit echter in de smaak en de bereidingswijze. In tegenstelling tot crème brûlée waar de voornaamste smaakmaker vanille is, wordt Crema Catalana op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelschil en kaneel, waardoor het een lichtere en fruitigere smaak heeft. Bovendien wordt Crema Catalana niet gegaard in een waterbad in de oven, zoals bij de crème brûlée, maar op het fornuis.