Wat te doen met verse kruiden?

Suze de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt
2025-07-25 23:42:14
Count answers
: 1
Verse kruiden blijven soms maar heel kort goed in de koelkast, zeker delicate zachte blaadjes, zoals basilicum, verleppen helaas snel. Je kunt sommige soorten goed bewaren tussen wat vochtig gemaakt keukenpapier. Stop dit voorzichtig in een goed afgesloten (plastic of glazen) vershoudbakje en zet in de koelkast. Dit werkt vooral goed bij bijvoorbeeld munt, bieslook en dille. Bewaar ze in een glaasje water in de koelkast! Vul een hoog glas met een bodem water en zet de kruiden er recht op in, zodat de steeltjes in het water zitten. Net als bij bloemen eigenlijk! Dit werkt voornamelijk goed bij zachte kruiden als basilicum, munt, peterselie en koriander. Ververs het water elke paar dagen en doe eventueel een plastic zakje om de blaadjes die boven het glas uit piepen. Van harde leftover kruiden met een houtige steel (zoals rozemarijn en tijm) kun je heel goed kruidenolie maken. Vul een goed afsluitbare pot of (weck)fles met de kruiden en giet er zoveel olijfolie op dat ze helemaal onderstaan. Heerlijk voor over de pasta of een sandwich! Veel kruiden kun je prima invriezen. Pluk ze, was ze eventueel en maak ze goed droog – voorzichtig tussen twee vellen keukenpapier, bijvoorbeeld. Doe ze in een diepvrieszakje of -bakje. Zo blijven ze zeker een paar maanden goed in de vriezer, al werkt het bij sommige soorten beter dan anderen. Hak kruiden fijn en lepel ze in elk holletje van een ijsblokjesvorm. Top af met olie of een andere vetstof (ganzenvet is bijvoorbeeld ook top voor dit idee). Vervolgens kun je elke keer als je wat nodig hebt een of meerdere blokjes in de pan doen. Vooral gebakken aardappeltjes of gegrild vlees knapt ontzettend op van zo’n kruidenblokje!

Lize Mohammad
2025-07-25 22:51:04
Count answers
: 2
Met deze tips voorkom je dat jouw restje verse kruiden in de prullenbak belandt.
Van kruiden-ijsblokjes tot zelfgemaakte pesto – ontdek de lekkerste recepten.
1. Kruiden-ijsblokjes als smaakmaker
Door verse kruiden met olie in te vriezen, heb je altijd een goede smaakmaker bij de hand.
Perfect als basis voor een stoofpotje, soep of saus.
Je kunt het zo wel zes maanden bewaren.
2. Gedroogde kruiden
Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren om je verse kruiden langer te bewaren.
En ze zijn niet alleen langer houdbaar, je kunt er zo ook een eigen kruidenmengsel van maken.
Bundel de kruiden samen met een touwtje en hang ze aan een haakje.
Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt het ongeveer 8 tot 10 dagen voordat ze gedroogd zijn.
Zodra de kruiden kruimelen zijn ze droog genoeg.
Nu kun je bijvoorbeeld jouw eigen Provençaalse kruidenmix maken.
Met een mengsel van oa. tijm, rozemarijn, basilicum en dragon geef jij jouw kip, vis of aardappelen eenvoudig extra smaak.
3. Perfecte pesto
Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat stampen betekent.
Traditioneel wordt het gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie.
Maar zoals je weet houden wij van variatie.
Daarom zijn we gaan experimenteren in de keuken om een romige, licht zoete variant met pit te maken waarbij jouw restje koriander goed van pas komt.
4. Mango-basilicum-smoothie
Verse kruiden drinken?
Dat klinkt misschien bijzonder, maar met een beetje hulp van wat fruit en amandelmelk maak je er zo een hemels drankje van.
5. Next level olijfolie
Rozemarijn over?
Perfect!
Dit gaat jouw olijfolie extra smaak geven.
6. Kruidenboter
Na de eerste hap vraag je je vast al af waarom je dit nooit eerder hebt gedaan.
Boter, knoflook en een beetje tijm – zo simpel is het!
Je hoeft alleen nog vers stokbrood te halen.
7. Smakelijk water
Rozemarijn is niet alleen lekker als smaakmaker in je gerechten.
In combinatie met grapefruit of pompelmoes geeft het jouw glas water een boost.

Oscar van den Nuwenhijsen
2025-07-25 22:33:20
Count answers
: 2
Meestal gebruik je verse kruiden alleen maar voor het koken. Bieslook gaat bij mij bijvoorbeeld door de kruidenboter en peterselie door de soep of over de aardappelen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor verse kruiden. Je kunt er namelijk heerlijke dingen mee maken.
Je kunt THEE maken, zoals muntthee.
Je kunt LIMONADE maken met rozemarijn.
Je kunt een GEURZAKJE VOOR IN DE DROGER maken met lavendelbloemetjes en rozemarijn.
Kruiden zijn mooie planten die het prima doen in een vaas als DECORATIEF.
Je kunt EXTRACT maken van kruiden om de smaak en geur te bewaren.

Faas Mohan
2025-07-25 22:00:09
Count answers
: 6
Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten potje of flesje en doe er olijfolie bij. Zorg dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Dan blijven de kruiden langer goed.
Een lekkere kruidenboter kan je heel makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor roomboter en laat deze op kamertemperatuur komen. Hak de overgebleven kruiden heel fijn. Roer als de boter zacht is de kruiden erdoorheen en breng op smaak met peper en zout.
Doe de overgebleven kruiden in een blender samen met een knoflookteentje, wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Mix alles tot een gladde saus. Breng op smaak met peper.
Je kan verse kruiden ook bewaren. Wikkel de verse kruiden in vochtig keukenpapier en leg ze in de koelkast. Laat je verse kruiden drogen. Hang de kruiden in een bosje ondersteboven op een donkere, droge plek. Vries de verse kruiden in. Hak de kruiden fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm. Vul met water en zet in de vriezer.