Wat is lekker bij chardonnay?

Timo Dijkstra
2025-07-25 08:50:40
Count answers
: 4
Het is niet zo gek dat dat chardonnay wijnen gecombineerd kunnen worden met een enorm scala aan gerechten, als je inziet hoeveel verschillende wijnstijlen er vandaan komen. Een klassieke combinatie is die met wit vlees zoals gebraden kip of kalkoen. Dan is een klassieke Bourgogne chardonnay tijdens kerst je to-go-to friend. De houtgerijpte varianten vormen ook een prachtige aanvulling bij gerookte vis van zalm tot makreel, terwijl fruits-de-mer veel beter gecombineerd kunnen worden met niet-houtgerijpte chardonnay. Oudere, gerijpte chardonnay wijnen passen goed bij aardse gerechten met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffel, maar ook met romige kazen.

Sebastiaan Hassan
2025-07-25 08:18:34
Count answers
: 1
Kies je ervoor om een fruitige en frisse chardonnay en eten te combineren, dan is een goede vuistregel dat het gerecht ook iets van frisse invloeden mag hebben en/of dat je hier de nodige groente bij serveert. Denk qua fruit aan een salade, saus of salsa waarin je dit verwerkt en om dit dan naast een vleesgerecht te serveren. Toch is dit vaak ook bij gepocheerde zalm een aanrader, zeker wanneer je hier spinazie of andere groente, zoals lente-ui of paprika, bij serveert.
Een ziltige chardonnay met minerale invloeden daarentegen is een ander verhaal. Deze wijnen passen juist ontzettend goed bij zee- en schelpdieren zoals garnalen, oesters, mosselen enzovoorts.
Wanneer je een vollere chardonnay hebt, bijvoorbeeld een hout gerijpte , dan beschikt de wijn veelal over redelijk wat body. Dit zorgt ervoor dat de wijn een goede aansluiting op romige, vette of zelfs uitgesproken gerechten is. Denk aan vette vis, gevogelte, romige kazen, risotto of gerechten waarbij je romige sauzen serveert.

Maja Westerburg
2025-07-25 08:09:07
Count answers
: 5
Lekker bij: Lichte gerechten zoals gevogelte, zalm, romige sauzen of kazen, afhankelijk van de stijl (fris of vol).
Een lichte chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades.
Bij een mollige, ronde chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima.
Een rijke, rijpe chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s.
Houtgerijpte chardonnay matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst of een stevig winters stoofpotje.
Chardonnay is dus lekker bij meer vettige en romige gerechten.

Bente Yüksel
2025-07-25 04:49:32
Count answers
: 1
Chardonnay en kip
Omdat er nogal wat soorten chardonnay wijnen zijn, zijn er ook aardig wat mogelijkheden.
Deze witte wijn is niet echt eenkennig, maar een combinatie met kip is eigenlijk altijd geslaagd.
Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt.
Is de kip pikanter, bijvoorbeeld als southern fried chicken (met paprika poeder en cayenne)?
Neem dan een chardonnay uit een warmer klimaat als Chili
Chardonnay en eiergerechten
Ook bij eiergerechten kunt u gaan voor een chardonnay.
De combinatie van gepocheerde eieren met ham en hollandaisesaus (Eggs Benedict) en chablis is echt hemels.
En dat heeft te maken met de saus.
Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert.
Visgerechten en chardonnay
Voor pure, witte visgerechten adviseren we chardonnay wijn uit een koel klimaat, zonder al te veel houtrijping.
Zo wordt het niet te overheersend.
Hebben we het over de klassieke zeetong ‘sole à la meunière’ met noisetteboter, dan past een goede Bourgogne perfect.
Serveert u oesters en andere zilte schelpdieren?
Denk dan eens aan een lichte Chablis.
Of champagne natuurlijk, maar dat is niet altijd chardonnay.
Heeft u een stevig visgerecht op de grill gemaakt, dan is een volle, houtgelagerde chardonnay juist wél perfect.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Ook bij gegratineerde schotels is het met chardonnay erg fijn combineren.
Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping.
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay.
Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Chardonnay wijn bij de kaas
Houdt u van kaas, dan kunt u met chardonnay uw lol op!
Witte kazen doen het goed met deze witte wijn.
Denkt u bijvoorbeeld eens aan geitenkaas of witschimmelkazen.
Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay.