:

Wat is lekker bij chardonnay?

Elias Winklaar
Elias Winklaar
2025-09-04 08:08:06
Count answers : 35
0
Gerookte zalm Kip & Gevogelte Romige kazen Truffels Een klassieke combinatie is die met wit vlees zoals gebraden kip of kalkoen. De houtgerijpte varianten vormen ook een prachtige aanvulling bij gerookte vis van zalm tot makreel, terwijl fruits-de-mer veel beter gecombineerd kunnen worden met niet-houtgerijpte chardonnay. Oudere, gerijpte chardonnay wijnen passen goed bij aardse gerechten met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffel, maar ook met romige kazen.
Anne Willems
Anne Willems
2025-08-26 21:45:34
Count answers : 24
0
Chardonnay gaat qua smaken en textuur alle kanten op, dus aan food pairing geen gebrek. Een lichte chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades. Bij een mollige, ronde chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Houtgerijpte chardonnay matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst of een stevig winters stoofpotje. Chardonnay is dus lekker bij meer vettige en romige gerechten. Lekker bij: Lichte gerechten zoals gevogelte, zalm, romige sauzen of kazen, afhankelijk van de stijl (fris of vol)

Lees ook

Wat is het verhaal achter Coq au Vin?

Coq au vin is een Frans stoofgerecht dat balletjeskip met rode wijn, champignons, ui, knoflook en sp Lees meer

Hoe kan ik mijn coq au vin dikker maken?

Maak de saus af door alles met een schuimspaan uit de saus te scheppen en de saus een paar minuten i Lees meer

Jinthe van de Biesenbos
Jinthe van de Biesenbos
2025-08-22 16:30:02
Count answers : 37
0
Chardonnay is een veelzijdige witte wijn die wereldwijd populair is. De smaakprofielen van Chardonnay kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar de druiven zijn verbouwd en hoe de wijn is gemaakt. Zeevruchten zijn een klassieke combinatie met Chardonnay. Gegrilde garnalen: Marineer de garnalen met citroen, knoflook en olijfolie voor een eenvoudige maar smaakvolle schotel. Zalmfilet: Of je nu de zalm grilt, stoomt of bakt, de rijke smaak van de zalm past uitstekend bij een vollere Chardonnay. Oesters: De ziltigheid van oesters gaat prachtig samen met de frisse tonen van een jonge Chardonnay.
Linde Sahin
Linde Sahin
2025-08-12 06:11:39
Count answers : 30
0
Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt. De combinatie van gepocheerde eieren met ham en hollandaisesaus en chablis is echt hemels. Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert. Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus. Witte kazen doen het goed met deze witte wijn. Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay. Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay.

Lees ook

Wat is de beste wijn voor coq au vin?

Coq au vin is een klassieke, middelzware Franse stoof van onder andere kip, gerookt spek, champignon Lees meer

Kan ik coq au vin in de oven opwarmen?

Je kan de kip met saus, afgedekt, opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden, ca. 10-15 minute Lees meer

Berend van Dijk
Berend van Dijk
2025-08-12 04:36:05
Count answers : 20
0
De romige, nootachtige smaak van een houtgerijpte Chardonnay met tonen van vanille, brioche en boter past perfect bij romige witschimmelkaasjes zoals brie, camembert of chabichou. Maar ook harde kazen en truffelkaasjes doen het goed bij een rijke, boterige Chardonnay. Een zonovergoten Chardonnay uit bijvoorbeeld Italië staat vaak bol van het rijpe fruit, waardoor hij lekker tropisch en soms zelfs ietwat zoet aandoet. Dit type Chardonnay matcht daarom perfect met zowel zachte en verse kazen als stevige en gerijpte kazen. Mijn favoriete kaas bij deze allround Chardonnay is zonder twijfel een pittige blauwaderkaas. Maar eigenlijk doet hij het goed met vrijwel alles op de kaasplank. De smaak van Chardonnays uit koelere gebieden zonder houtrijping, is heel anders dan je misschien gewend bent. Want waar een houtgerijpte chardonnay vaak iets voller en zwaarder is, heeft een cool-climate Chardonnay juist een lichte, frisse smaak met vaak iets mineraligs. Hierdoor past deze Chardonnay perfect bij frisse en verse kazen zoals geitenkaas, mozzarella, burrata en feta.
Jip Stange
Jip Stange
2025-08-01 12:05:05
Count answers : 23
0
Chardonnay is een veelzijdige witte wijn die wereldwijd populair is. De perfecte combinaties zijn: Zeevruchten Gevogelte Pasta en risotto Groenten en salades Kazen Regionale specialiteiten en Chardonnay Bijvoorbeeld gegrilde zalmfilet, kip met citroen en kruiden, fettuccine Alfredo of gegrilde groenten. Ook zijn er kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas die goed passen bij Chardonnay.

Lees ook

Welk voorgerecht bij coq au vin?

Krijg je eters dit weekend die willen meegenieten van jouw bistrokunsten? Geen pandek, dit voorgerec Lees meer

Kan een kind coq au vin eten?

Er zijn geen specifieke instructies of waarschuwingen in de tekst die aangeven dat kinderen coq au v Lees meer

Timo Dijkstra
Timo Dijkstra
2025-07-25 08:50:40
Count answers : 29
0
Het is niet zo gek dat dat chardonnay wijnen gecombineerd kunnen worden met een enorm scala aan gerechten, als je inziet hoeveel verschillende wijnstijlen er vandaan komen. Een klassieke combinatie is die met wit vlees zoals gebraden kip of kalkoen. Dan is een klassieke Bourgogne chardonnay tijdens kerst je to-go-to friend. De houtgerijpte varianten vormen ook een prachtige aanvulling bij gerookte vis van zalm tot makreel, terwijl fruits-de-mer veel beter gecombineerd kunnen worden met niet-houtgerijpte chardonnay. Oudere, gerijpte chardonnay wijnen passen goed bij aardse gerechten met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffel, maar ook met romige kazen.
Sebastiaan Hassan
Sebastiaan Hassan
2025-07-25 08:18:34
Count answers : 25
0
Kies je ervoor om een fruitige en frisse chardonnay en eten te combineren, dan is een goede vuistregel dat het gerecht ook iets van frisse invloeden mag hebben en/of dat je hier de nodige groente bij serveert. Denk qua fruit aan een salade, saus of salsa waarin je dit verwerkt en om dit dan naast een vleesgerecht te serveren. Toch is dit vaak ook bij gepocheerde zalm een aanrader, zeker wanneer je hier spinazie of andere groente, zoals lente-ui of paprika, bij serveert. Een ziltige chardonnay met minerale invloeden daarentegen is een ander verhaal. Deze wijnen passen juist ontzettend goed bij zee- en schelpdieren zoals garnalen, oesters, mosselen enzovoorts. Wanneer je een vollere chardonnay hebt, bijvoorbeeld een hout gerijpte , dan beschikt de wijn veelal over redelijk wat body. Dit zorgt ervoor dat de wijn een goede aansluiting op romige, vette of zelfs uitgesproken gerechten is. Denk aan vette vis, gevogelte, romige kazen, risotto of gerechten waarbij je romige sauzen serveert.

Lees ook

Kan ik bloem gebruiken als bindmiddel?

Bloem Glad Niet helder bindend Gebuild (gezeefd) meel afkomstig van verschillende graanprodukten zoa Lees meer

Hoeveel graden opwarmen in de oven?

Wil je de maaltijd opwarmen in de oven? Dan zet je de maaltijd voor ongeveer 30 minuten in de oven, Lees meer

Maja Westerburg
Maja Westerburg
2025-07-25 08:09:07
Count answers : 32
0
Lekker bij: Lichte gerechten zoals gevogelte, zalm, romige sauzen of kazen, afhankelijk van de stijl (fris of vol). Een lichte chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades. Bij een mollige, ronde chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Houtgerijpte chardonnay matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst of een stevig winters stoofpotje. Chardonnay is dus lekker bij meer vettige en romige gerechten.
Bente Yüksel
Bente Yüksel
2025-07-25 04:49:32
Count answers : 24
0
Chardonnay en kip Omdat er nogal wat soorten chardonnay wijnen zijn, zijn er ook aardig wat mogelijkheden. Deze witte wijn is niet echt eenkennig, maar een combinatie met kip is eigenlijk altijd geslaagd. Een gewone, simpel gebraden kip is verzot op chardonnay en het maakt niet uit waar deze witte vandaan komt. Is de kip pikanter, bijvoorbeeld als southern fried chicken (met paprika poeder en cayenne)? Neem dan een chardonnay uit een warmer klimaat als Chili Chardonnay en eiergerechten Ook bij eiergerechten kunt u gaan voor een chardonnay. De combinatie van gepocheerde eieren met ham en hollandaisesaus (Eggs Benedict) en chablis is echt hemels. En dat heeft te maken met de saus. Als u bij een gerecht een saus met veel room en/of boter serveert, dan kunt u er bijna wel zeker van zijn dat een chardonnay daar heerlijk mee combineert. Visgerechten en chardonnay Voor pure, witte visgerechten adviseren we chardonnay wijn uit een koel klimaat, zonder al te veel houtrijping. Zo wordt het niet te overheersend. Hebben we het over de klassieke zeetong ‘sole à la meunière’ met noisetteboter, dan past een goede Bourgogne perfect. Serveert u oesters en andere zilte schelpdieren? Denk dan eens aan een lichte Chablis. Of champagne natuurlijk, maar dat is niet altijd chardonnay. Heeft u een stevig visgerecht op de grill gemaakt, dan is een volle, houtgelagerde chardonnay juist wél perfect. Chardonnay bij gegratineerde gerechten Ook bij gegratineerde schotels is het met chardonnay erg fijn combineren. Bij een eenvoudige risotto met zeevruchten past een lichtere chardonnay zonder houtrijping. Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus. Chardonnay wijn bij de kaas Houdt u van kaas, dan kunt u met chardonnay uw lol op! Witte kazen doen het goed met deze witte wijn. Denkt u bijvoorbeeld eens aan geitenkaas of witschimmelkazen. Ook verse romige kazen passen perfect bij chardonnay.