:

Wat is de beste wijn voor coq au vin?

Simon Scholten
Simon Scholten
2025-09-07 23:39:34
Count answers : 28
0
Meestal is het advies een gerecht te combineren met een wijn die uit dezelfde streek komt. Maar vandaag doe ik rebels en kies een wijn uit de Roussillon: Château Saint Roch Chimères. De Château Saint Roch Chimères komt uit de omgeving van het dorpje Maury, bekend van zijn zoete rode wijnen. Hij is vol en sappig en je proeft de kruidigheid in de mond terug. Een heerlijke wijn bij een stoofpotje als deze. En… drink er de mooie Roussillon Chimères bij!
Suus van Nes
Suus van Nes
2025-09-01 05:39:56
Count answers : 14
0
500 ml rode wijn

Lees ook

Wat is het verhaal achter Coq au Vin?

Coq au vin is een Frans stoofgerecht dat balletjeskip met rode wijn, champignons, ui, knoflook en sp Lees meer

Hoe kan ik mijn coq au vin dikker maken?

Maak de saus af door alles met een schuimspaan uit de saus te scheppen en de saus een paar minuten i Lees meer

Nadine van den Velde
Nadine van den Velde
2025-08-21 15:02:09
Count answers : 33
0
Normaal gesproken wordt Coq au Vin, een klassiek gerecht uit de Bourgogne, gestoofd met een halve fles rode Bourgogne. Als je dan stooft in pinot noir, dan drink je die er ook bij. Maar eigenlijk combineert dit kipgerecht met elke Zuid-Franse rode wijn, zoals de biologische Les 5 Seaux, Emile et Rose bereik je hetzelfde resultaat. Niet gemaakt van Pinot noir, maar van Cinsault. Ook een aanrader is een goede Beaujolais cru zoals bijvoorbeeld Fleurie, Juliénas of Brouilly. Maar ook een Côtes du Rhône, of zelf een lichte Chianti zal het goed doen.
Loïs le Gallen
Loïs le Gallen
2025-08-21 12:21:13
Count answers : 23
0
In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past. Coq au vin is een middelzwaar gerecht met een frisse, tikkeltje kruidige en ‘wijnige’ smaak. Gebruik je rode wijn, dan wordt het geheel wat aardser en voller, bij wit iets lichter en fruitiger. Voor rood zijn dat traditioneel Pinot Noir uit de Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d’Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook. Bij een witte coq au vin zijn Pinot Blanc, Weissburgunder, Grüner Veltliner (Smaragd) en Chardonnay zonder veel houtrijping de aangewezen wijnen.

Lees ook

Kan ik coq au vin in de oven opwarmen?

Je kan de kip met saus, afgedekt, opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden, ca. 10-15 minute Lees meer

Welk voorgerecht bij coq au vin?

Krijg je eters dit weekend die willen meegenieten van jouw bistrokunsten? Geen pandek, dit voorgerec Lees meer

Fiene van Ooste
Fiene van Ooste
2025-08-08 18:52:41
Count answers : 14
0
Coq au vin is een echte Franse klassieker. Meestal wordt hij gemaakt met rode wijn (liefst eentje uit de Bourgogne) en met een hele kip, maar ik ga voor het gemak graag voor kippendijfilet. En oké, als we toch aan het variëren zijn gebruiken we in dit recept witte wijn in plaats van rode. Wel een uit de Bourgogne, dát dan weer wel. De allerlekkerste coq au vin met witte wijn. Heerlijk malse kip in een smaakvolle saus van verse kruiden, Chardonnay en een scheutje room! 250 ml droge witte wijn – Chardonnay, Bourgogne
Evi Demirel
Evi Demirel
2025-08-02 22:31:06
Count answers : 25
0
De beste wijn om bij een coq au vin te serveren moet, net als het gerecht, ongecompliceerd en uitnodigend zijn. Kies een wat fruitige wijn met een ronde en toegankelijke textuur. Een jonge Pinot Noir met fruitige tonen bijvoorbeeld, of een Dolcetto d’Alba uit Piemonte. Uiteindelijk is er naar mijn mening echter geen betere keuze dan een mooie rode wijn uit de Beaujolais te serveren. Beaujolais wordt beschouwd als de regio met de “kippenwijn” bij uitstek. Bij Beaujolaiswijnen zorgt de Gamay druif voor een subtiele en toegankelijke smaak met een aantrekkelijk aroma van bessen en kersen. Mijn persoonlijke favoriet is een 2016 Brouilly Reverdon, Château Thivin, Beaujolais.

Lees ook

Kan een kind coq au vin eten?

Er zijn geen specifieke instructies of waarschuwingen in de tekst die aangeven dat kinderen coq au v Lees meer

Kan ik bloem gebruiken als bindmiddel?

Bloem Glad Niet helder bindend Gebuild (gezeefd) meel afkomstig van verschillende graanprodukten zoa Lees meer

Hidde Goudriaan
Hidde Goudriaan
2025-07-25 01:21:14
Count answers : 24
0
Coq au vin is een klassieke, middelzware Franse stoof van onder andere kip, gerookt spek, champignons, ui én wijn. In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past. Voor rood zijn dat traditioneel Pinot Noir uit de Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d'Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook. Bij een witte coq au vin zijn Pinot Blanc, Weissburgunder, Grüner Veltliner (Smaragd) en Chardonnay zonder veel houtrijping de aangewezen wijnen.
Michael van der Maath
Michael van der Maath
2025-07-25 01:04:02
Count answers : 24
0
Gebruik bij voorkeur een volle witte wijn, zoals een Chardonnay. Deze past mooi bij de romige saus en gebakken paddenstoelen. Liever een klassieke coq- au-vin? Vergeet dan de dragon en vervang de witte wijn door een rode Bourgogne, bijvoorbeeld de Blason de Bourgogne Pinot Noir en schenk deze ook bij het gerecht.

Lees ook

Wat is lekker bij chardonnay?

Het is niet zo gek dat dat chardonnay wijnen gecombineerd kunnen worden met een enorm scala aan gere Lees meer

Hoeveel graden opwarmen in de oven?

Wil je de maaltijd opwarmen in de oven? Dan zet je de maaltijd voor ongeveer 30 minuten in de oven, Lees meer