Waarom haten mensen koriander?

Annemijn van Westfalen
2025-07-23 10:24:22
Count answers
: 4
Er is een grote kans dat je liefde of haat voor koriander te verklaren is door je DNA.
Een genetische studie van 30.000 mensen onderschrijft echter ook dat DNA een grote rol speelt in het wel of niet lusten van koriander.
Deze gen zorgt ervoor dat je vooral de stof aldehyden, dat in koriander aanwezig is, ruikt en de stof dodecanal niet waarneemt.
Dodecanal is juist de stof die koriander zijn aangename geur geeft.
Je afkeer voor koriander is dus nog niet zo makkelijk te verhelpen.

Pippa Perck
2025-07-23 10:19:36
Count answers
: 2
De mensen die niet van koriander houden vinden dit plantje vaak naar zeepsop smaken. De mensen die van koriander houden omschrijven de smaak als vers en citrusachtigs. De tegenpartij vindt koriander naar zeepsop of schimmel smaken. De onderzoekers ontdekten dat de mensen die koriander niet lekker vinden, een bepaald gen bezitten (genaamd OR6A2). Dit gen helpt je om bepaalde chemicaliën te ruiken, zoals het chemikalie E-(2)-decenal wat in koriander zit. De mensen die wel van koriander houden bezitten dit gen niet en kunnen de geur simpelweg niet ruiken. Waardoor ze die hele zeep of schimmelgeur en smaak niet doorhebben.

Maud de Leeuw
2025-07-23 09:34:26
Count answers
: 2
Koriander-haters proeven namelijk een zeepachtige smaak.
De anti-koriander-club blijkt door hun gen zeer gevoelig voor de chemische stoffen aldehyden.
Koriander wordt gedomineerd door deze aldehyden.
De haters ruiken deze stoffen beter en vinden dat ze stinken.
Hoewel het kruid uit een zestal stoffen bestaat, waarvan ook andere aromatische chemicaliën, overheersen de aldehyden voor koriander-haters.
En juist die andere chemicaliën maken het kruid voor anderen lekker.
„Stel er is een basisrecept voor de mens.
Maar bij sommige mensen is een korrianderblad vervangen door een chilipeper.
De verandering is misschien klein, maar het effect is nog steeds merkbaar.”
Deze genetische verandering kan van invloed zijn op ons uiterlijk, hoe vaak we ziek worden of onze smaakvoorkeuren.