:

Waarom haten mensen koriander?

Annemijn van Westfalen
Annemijn van Westfalen
2025-09-08 05:40:32
Count answers : 26
0
Ongeveer 15% van de mensen vindt de smaak van koriander op die van zeep lijken. De genen zouden daarvan de oorzaak wel eens kunnen zijn. Vier genen zouden hierbij een rol kunnen spelen. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de haters van koriander allemaal hetzelfde gen delen, nl. het gen OR6A2. Liefhebbers van koriander zouden de aangename geur van het bestanddeel dodecanal kunnen waarnemen. Haters lijken dat niet te kunnen.
Lynn Kok
Lynn Kok
2025-09-08 00:34:34
Count answers : 25
0
Sommige mensen haten koriander zo heftig, ze beweren dat het maakt alles wat het raakt smaak als zeep. Een subgroep heeft genetisch “het niet helpen, maar het haten” — een bevinding die werd geschreven in diezelfde studie van Flavour. Voor die subgroep heeft een kleine mutatie in DNA, genaamd een enkel nucleotide polymorfisme, of SNP, geschroefd met een gen dat zich in hun elfde chromosoom bevindt — dat gen, waarvan wetenschappers vermoeden dat het OR6A2 is, is een geurdetector die te maken heeft met smaak en geur. In knaagdieren, or6a2 bindt met aldehyden, die moleculen die bestaan in koriander, en als OR6A2 is gemuteerd, dan zal het koriander geur anders detecteren. Maar de e-2 alkanalen ook aanwezig in de aldehyden geven een zeepgeur af, en als je de mutatie hebt, kun je meer van de e-2 alkanalen detecteren dan de decanal en dodecanal, vandaar waarom koriander voor jou naar afval ruikt. Geur en smaak zijn nauw met elkaar verbonden, dus als je geurdetector uitgeschakeld is, is je smaak dat ook.

Lees ook

Wat is een umami smaak?

Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Het is een van de Lees meer

Hoe wordt smaak bepaald?

Onze tong is in staat om het chemische palet van ons eten in kaart te brengen. Op deze manier proev Lees meer

Sam de Vroege
Sam de Vroege
2025-09-08 00:23:47
Count answers : 18
0
Mensen die koriander haten kunnen het bestandsdeel dodecanal niet waarnemen. Door deze ontdekking denkt de neurowetenschapper dat koriander-haten genetisch bepaald is. Vindt één van de tweeling het vies, dan vindt de ander dat ook en vice versa.
Chris Groenestein
Chris Groenestein
2025-09-07 23:53:50
Count answers : 34
0
Koriander smaakt alleen naar zeep wanneer je een bepaald gen hebt. Hoe je koriander vindt proeven heeft veel te doen met je genen, wijst onderzoek uit. De meeste mensen met een afkeer voor koriander hebben een gedeelde groep genen, die OR6A2 heten. Ze zijn onderdeel van de ‘olfactorische receptor-genen’, ofwel de genen die de basis vormen voor je reukvermogen. Deze genen zijn vatbaar voor het ruiken van aldehyde chemicaliën. Deze chemicaliën zijn zowel in koriander als in zeep te vinden.

Lees ook

Is smaak genetisch bepaald?

Wat je wel en niet lust wordt voor een deel bepaald door je genen, maar is ook voor een groot deel a Lees meer

Waarom heeft water soms geen smaak?

Water wordt vaak omschreven als smaakloos, maar is dat echt waar. Water bevat geen smaakmoleculen di Lees meer

Danique Elsjan of Wipper
Danique Elsjan of Wipper
2025-08-28 18:48:16
Count answers : 35
0
De reden waarom mensen een hekel hebben aan koriander is hoogstwaarschijnlijk genetisch. Uit studies met tweelingen blijkt dat 80 procent van de eeneiige tweelingen de afkeer van of voorliefde voor koriander delen, maar slechts zo'n 50 procent van de twee-eiige tweelingen. Dat wijst er sterk op dat er een genetisch element meespeelt in de afkeer of voorliefde. Mensen die een hekel hebben aan koriander, blijken door een genetische variant erg gevoelig voor onverzadigde aldehyden in het kruid, ze ruiken die beter en vinden dat ze stinken. Anderzijds lijkt het waarschijnlijk dat ze dan weer niet in staat zijn om andere aromatische chemicaliën waar te nemen, die net maken dat andere mensen koriander aangenaam vinden. Menschen die er niet van houden, vaak een echte afkeer hebben van de geur en de smaak, die ze als zeepachtig of zelfs rot omschrijven.
Mats Özkan
Mats Özkan
2025-08-24 06:03:37
Count answers : 26
0
Mensen met een bepaalde erfelijke aanleg kunnen de typische geur van koriander sterker ruiken. Daardoor pikken ze de geur van de chemicaliëngroep ‘aldehyde’ op. En precies díe chemicaliën zitten ook in zeep, waar je bijvoorbeeld de afwas mee doet. Door de associatie met deze geur tijdens het kauwen, proef je een zepige smaak. En als je dat eenmaal proeft is een maaltijd natuurlijk al snel verpest. En zó word je een korianderhater.

Lees ook

Waarom vinden mensen de smaak umami zo lekker?

Umami wordt beschouwd als de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami wordt veroor Lees meer

Is vanille umami?

Met deze unieke Umami handlotion 'Sweet Spices' worden jouw handen weer heerlijk zacht. Daarnaast h Lees meer

Joëlle Smits
Joëlle Smits
2025-08-18 03:49:44
Count answers : 36
0
Hoe je de smaak van koriander ervaart is genetisch bepaald. Het heeft dus te maken met je erfelijke achtergrond. Het kan in de familie zitten. Met het gegeven dat het genetisch bepaald is, verklaar je nog niet dat mensen het naar zeep vinden smaken. Maar het is buitengewoon lastig te onderzoeken waardoor het wél komt. Het raadsel blijft onopgelost. Bob Cramwinckel zegt dat het ook te maken heeft met de associaties die je bij bepaalde smaken hebt. Toen ik in Thailand was en daar het eten proefde, was ik er eerst van overtuigd dat er iets te goed werd afgewassen: ik proefde zeep. Niet bepaald lekker. Tot hij erachter kwam dat het aan de koriander lag. Vanaf dat had ik een andere associatie met de smaak. Nu kan ik koriander wel waarderen. Het is een mooi plantje.
Aya Steenbeek
Aya Steenbeek
2025-08-09 17:07:39
Count answers : 24
0
Koriander haat Veel mensen vinden koriander niet alleen niet lekker, maar ze haten het kruid ook echt. Koriander gen Het haten van koriander omdat het naar zeep smaakt is voor een groot gedeelte genetisch bepaald. Wetenschappers hebben uitgezocht dat het mensen bij wie koriander naar zeep smaakt allemaal hetzelfde (olfactorisch) receptorgen hebben: OR6A2. Als je dit gen hebt kan je aldehyde chemicaliën ruiken. Punt is, als bezitter van dat gen vindt je koriander dus naar zeep ruiken. Niks meer aan te doen. Wennen aan koriander Het is geen aanlokkelijk vooruitzicht om te moeten gaan wennen aan zeephapjes. Maar het kan dus wel. Er zijn ook maar weinig mensen die hun eerste biertje of oester heel erg lekker vonden. Maar dat slaan we wel massaal achterover. Hoe vaker we iets proeven, hoe meer we gewend raken aan de smaak en we het dus minder smerig gaan vinden. Al blijft het voor ongeveer 12% van de Europeanen altijd naar zeep smaken. Niks aan te doen! Wist je dat het aantal koriander haters in Zuid-Azië slechts 4% is? Hier spelen culturele verschillen dus ook zeker een rol!

Lees ook

Hoe moet jouw 🐱 smaken?

Bij vrouwen kan het per cyclus verschillen hoe ze smaakt. Rond de menstruatie kan een vrouw iets mee Lees meer

Bestaat 80% van jouw smaak uit geur?

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat ongeveer 80% van je smaak word bepaald door geur. Lees meer

Willem van der Meulen
Willem van der Meulen
2025-08-02 17:24:03
Count answers : 24
0
Er zijn zelfs ik-haat-korianderblogs en -websites. Waarschijnlijk wordt de korianderhaat meer aangewakkerd door de geur ervan dan door de smaak. Het zou kunnen dat sommige mensen vooral de fruitige aldehyden opmerken en anderen die zepige. En of die zeepgeur wel of niet doorkomt, dat zou weleens genetisch bepaald kunnen zijn. De mensen die koriander naar zeep vonden smaken, vertoonden gelijkenissen in een bepaald groepje geurreceptoren. Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken. Ook de associatie die je bij een geur of smaak hebt speelt een rol. Als je koriander associeert met lekker kruidig Indiaas eten, dan zal de zeepgeur dus niet zo’n probleem zijn.
Annemijn van Westfalen
Annemijn van Westfalen
2025-07-23 10:24:22
Count answers : 26
0
Er is een grote kans dat je liefde of haat voor koriander te verklaren is door je DNA. Een genetische studie van 30.000 mensen onderschrijft echter ook dat DNA een grote rol speelt in het wel of niet lusten van koriander. Deze gen zorgt ervoor dat je vooral de stof aldehyden, dat in koriander aanwezig is, ruikt en de stof dodecanal niet waarneemt. Dodecanal is juist de stof die koriander zijn aangename geur geeft. Je afkeer voor koriander is dus nog niet zo makkelijk te verhelpen.

Lees ook

Zijn smaken genetisch bepaald?

Wat je wel en niet lust wordt voor een deel bepaald door je genen, maar is ook voor een groot deel a Lees meer

Pippa Perck
Pippa Perck
2025-07-23 10:19:36
Count answers : 24
0
De mensen die niet van koriander houden vinden dit plantje vaak naar zeepsop smaken. De mensen die van koriander houden omschrijven de smaak als vers en citrusachtigs. De tegenpartij vindt koriander naar zeepsop of schimmel smaken. De onderzoekers ontdekten dat de mensen die koriander niet lekker vinden, een bepaald gen bezitten (genaamd OR6A2). Dit gen helpt je om bepaalde chemicaliën te ruiken, zoals het chemikalie E-(2)-decenal wat in koriander zit. De mensen die wel van koriander houden bezitten dit gen niet en kunnen de geur simpelweg niet ruiken. Waardoor ze die hele zeep of schimmelgeur en smaak niet doorhebben.
Maud de Leeuw
Maud de Leeuw
2025-07-23 09:34:26
Count answers : 22
0
Koriander-haters proeven namelijk een zeepachtige smaak. De anti-koriander-club blijkt door hun gen zeer gevoelig voor de chemische stoffen aldehyden. Koriander wordt gedomineerd door deze aldehyden. De haters ruiken deze stoffen beter en vinden dat ze stinken. Hoewel het kruid uit een zestal stoffen bestaat, waarvan ook andere aromatische chemicaliën, overheersen de aldehyden voor koriander-haters. En juist die andere chemicaliën maken het kruid voor anderen lekker. „Stel er is een basisrecept voor de mens. Maar bij sommige mensen is een korrianderblad vervangen door een chilipeper. De verandering is misschien klein, maar het effect is nog steeds merkbaar.” Deze genetische verandering kan van invloed zijn op ons uiterlijk, hoe vaak we ziek worden of onze smaakvoorkeuren.