:

Zijn smaken genetisch bepaald?

Bente Cicilia
Bente Cicilia
2025-07-23 11:21:36
Count answers : 3
0
De veronderstelling dat smaak genetisch bepaald wordt, is volgens Scheepers niet juist. Voorkeuren worden vooral aangeleerd, stelt zij. Al weet ze een uitzondering: Koriander is één van de weinige. Er is een gen dat je kan hebben dat ervoor zorgt dat het voor jou naar zeepsop smaakt. Dat is echt iets wat in je DNA kan zitten.
Keano Woudenberg
Keano Woudenberg
2025-07-23 11:11:13
Count answers : 1
0
Wat je wel en niet lust wordt voor een deel bepaald door je genen, maar is ook voor een groot deel aangeleerd. Door je genen is de een gevoeliger voor bepaalde smaken dan een ander. Dat komt deels omdat we bij onze geboorte al bepaalde smaakvoorkeuren hebben. Maar het komt ook omdat je een groot deel van je smaakbeleving ontwikkelt tijdens je leven. Daarom is smaakbeleving voor iedereen anders.
Mathijs van Geest
Mathijs van Geest
2025-07-23 10:15:04
Count answers : 4
0
Onze eetgewoontes deels genetisch bepaald zijn. Kieskeurigheid en de angst om nieuwe smaken te proeven zijn immers aangeboren. Het onderzoek focuste zich op twee aspecten bij kinderen die moeilijk eten: "food-fussiness", of de pure kieskeurigheid naar smaak, textuur of geur, en "food-neophobia", of de angst om iets nieuws te proeven. Ze komen allebei vaker voor bij identieke tweelingen. Dat wijst erop dat de oorzaak hiervan terug te vinden is in onze genen. Welke genen dit precies bepalen, is nog onduidelijk. Maar de kieskeurigheid van kinderen en hun bereidheid om dingen te proeven zijn dus minder te sturen dan ouders nu misschien denken. Ouders met weigerachtige kinderen aan tafel krijgen nochtans vaak het verwijt dat het aan hun opvoeding ligt. Ze kunnen de pure kieskeurigheid iets meer beïnvloeden dan de angst om iets nieuws te proeven, maar de genetische invloed is groter, toch in de eerste levensjaren.
Sylvie van den Berg
Sylvie van den Berg
2025-07-23 10:12:01
Count answers : 2
0
Tweelingstudies suggereren dat voedselvoorkeur voor 50% uit genen en voor 50% uit persoonlijke ervaring bestaat. Veel mensen houden bijvoorbeeld niet van koriander omdat het "zeepachtig" smaakt. Dit is genetisch bepaald, waardoor sommige mensen gevoelig zijn voor een stof in koriander. We ontdekten 325 verschillende genen, vooral in de hersenen, die bepalen wat we graag eten.
Lenn van Ooste
Lenn van Ooste
2025-07-23 09:48:31
Count answers : 1
0
En of die zeepgeur wel of niet doorkomt, dat zou weleens genetisch bepaald kunnen zijn.De smaak van koriander is genetisch bepaald Wetenschappers van het Amerikaanse Monell Chemical Senses Center deden een smaakonderzoek onder tweelingen. Ze lieten proefpersonen verschillende kruiden en smaken proeven, waaronder koriander. Vond de ene helft van een eeneiige tweeling het niet lekker? Dan vond de andere helft dat in de meeste gevallen ook niet. Twee-eiige tweelingen (die genetisch minder op elkaar lijken) waren het veel minder vaak met elkaar eens. Dat lijkt te wijzen op een genetische oorzaak van een afkeer van het kruid.Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken. Volgens de onderzoekers heeft de helft van de Europeanen deze genvariant en vindt vijftien procent van hen koriander naar zeep smaken. Dat is geen enorm sterk verband. En van de Europeanen die deze genvariant niet hadden (dertien procent), proefde alsnog 11,5 procent zeep. Deze studies zeggen ook volgens de onderzoekers te weinig om te concluderen dat korianderhaat genetisch bepaald is. Genen zouden dus een rol kúnnen spelen, maar het raadsel is nog niet opgelost.
Fien de Jong
Fien de Jong
2025-07-23 09:05:17
Count answers : 2
0
Deelnemers aan deze studie neigden naar een van de vijf eetpatronen en de variatie daarin zou voor 41% tot 48% aan de genen toegeschreven moeten worden. De meest individueel erfelijke voedingsmiddelen waren: fruit en groenten, look, koffie en rood vlees. De onderzoekers vermoeden dat hier genen meespelen die maken hoe goed iemand bittere smaken kan proeven. Naar de toekomst toe, zal dit erfelijk karakter van bepaalde componenten er misschien voor zorgen dat smaakperceptie een doel wordt in genetische studies.
Benjamin Dekker
Benjamin Dekker
2025-07-23 09:01:00
Count answers : 2
0
Uit onderzoek zou blijken dat smaakvoorkeuren genetisch bepaald zijn. Hoewel ook leeftijd en cultuur een invloed uitoefenen. Onderzoekers van het Monell Chemical Senses Centre in Philadelphia ontdekten genen die verantwoordelijk zijn voor onze smaak. Er zit variatie in die genen. Maar de genen bepalen natuurlijk niet alles. Ook leeftijd speelt wellicht een rol, zeggen de onderzoekers.