Wat is Franse boter?

Sam de Vroege
2025-07-22 00:56:13
Count answers
: 5
De Fransen gebruiken verschillende soorten boter, zoals beurre salé (gezouten boter met meer dan 3 % zout), beurre demi-sel (halfzoute boter met 0,5 % tot 3 % zout), beurre doux (gewone boter met zo min mogelijk zout), beurre cru (rauwmelkse boter) en beurre tendre (makkelijk smeerbare boter, alleen in de supermarkt).
Er zijn drie Franse herkomstbenamingen voor boter: AOP Beurre Charentes-Poitou uit de Charentes, Poitou en Vendée, AOP Beurre d’Isigny uit Normandië en AOP Beurre & Crème de Bresse uit Bourgogne.
Het zout dat aan de boter wordt toegevoegd, kan luxe zeezout zijn, zoals sel de Guérande of zelfs fleur de sel, waardoor de zoutkristallen anders zijn dan bij gewone gezouten boter.
Ook komen erihn knapperige stukjes zout tegen.
Bij beurre de baratte ofwel gekarnde boter wordt de boter gemaakt van gefermenteerde melk en room die langer gerijpt heeft en daarna gekarnd op de traditionele manier, waardoor hij een vollere smaak heeft.

Sofia de Ruiter
2025-07-22 00:31:56
Count answers
: 4
Boter – vetstof die door karnen uit room wordt verkregen. De keuze is enorm.
Le beurre cru boter gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde room – beperkt houdbaar – koud gebruik, bijvoorbeeld op brood, om de smaak ten volle te benutten – 82% vet.
Le beurre fin gemaakt van gepasteuriseerde room – max 30% van de room mag ingevroren zijn geweest – 82% vet.
Le beurre extra-fin gemaakt van gepasteuriseerde room – de room mag niet ingevroren zijn geweest – de boter moet binnen 72 uren na het melken worden gemaakt – het karnen moet binnen 48 uren na het ontromen van de melk plaatsvinden – 82% vet.
Les beurres allégé et léger boter met minder vet dan standaard gemaakt van gepasteuriseerde room – beurre allégé bevat 60-62% vet en beurre léger 39-41% vet.
Le beurre sec ook wel beurre de tourage genoemd – bevat 84% vet – wordt gebruikt om bladerdeeg van de maken.
Le beurre de baratte deze onofficiële aanduiding geeft aan dat de boter gemaakt is van room die op traditionele wijze is gerijpt en gekneed.
Les beurres AOP in Frankrijk zijn er drie boters beschermd door een AOP (beschermde oorsprongsbenaming), namelijk le beurre Charentes-Poitou uit de Charentes, Poitou en Vendée, le beurre de Bresse uit Bourgogne en le beurre d’Isigny uit Normandië.

Lynn Kok
2025-07-21 21:13:09
Count answers
: 2
Echte Franse gezouten boter uit Normandië
Deze echte Franse boter is afkomstig uit Normandië en is dan ook een echte Franse boter, niet slechts een kopie van het echte werk.
Deze Franse boter wordt gemaakt in Normandië waarbij gebruik wordt gemaakt van zout uit de Guérande.
Dankzij de speciale bereiding is de zout niet compleet vermengd met de boter, maar zijn de kleine zoutkristallen nog te proeven.
De boter is erg zacht en het lekkerste op een broodje, zonder al te veel extra toevoegingen.
Ook door gerechten kan deze Franse boter uitstekend gebruikt worden.

Jim Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
2025-07-21 19:50:27
Count answers
: 1
Franse boter is een van de geneugten des levens. Geef ons een goed stuk stokbrood en goede, Franse boter en we zijn in de culi-hemel. Het is niet voor niets dat veel Fransen ontbijten met une tartine beurrée: oftewel een stuk (stok)brood met alleen wat boter erop. De Fransen dopen ‘m in de koffie. Meer heb je niet nodig voor een gelukzalig begin van de dag.
In de Franse supermarkt wordt de boter grof ingedeeld in drie categorieën: beurre doux (gewone boter met zo min mogelijk zout), beurre demi-sel (boter met zo’n 0,5 % tot 3 % zout) en beurre salé. Die laatste categorie bevat meer dan 3% zout, vaak in de vorm van grove zoutkristallen die knisperen tussen je tanden.
Zie je op dat pakje Franse boter ‘beurre de baratte’ staan, dan geeft dat aan dat je te maken hebt met karneboter. De smaak van deze boter is iets zuurder, omdat de boter is gemaakt van gefermenteerde melk en van room die langer heeft gerijpt.
Wil je er helemaal zeker van zijn dat je met échte Franse boter te maken hebt, let dan op het keurmerk op de verpakking. De Fransen hanteren namelijk drie herkomstbenamingen voor hun boter: AOP Beurre d’Isigny geeft aan dat de boter uit Normandië komt, AOP Beurre de Bresse verwijst naar een boter uit de Bourgogne en AOP Beurre Charentes-Poitou komt uit de Charentes, Poitou en Vendée.
Lees ook
- Waarom is boter in Frankrijk zo goed?
- Wat is de functie van boter?
- Waar komt boter oorspronkelijk vandaan?
- Waarom gebruiken Franse chefs zoveel boter?
- Welk land heeft de beste kwaliteit boter?
- Wat is het nut van boter?
- Is boter goed voor je cholesterol?
- Wordt er in de Franse keuken veel boter gebruikt?
- Waarom is boter belangrijk?