:

Waar komt boter oorspronkelijk vandaan?

Wout Wever
Wout Wever
2025-07-22 02:49:48
Count answers : 28
0
Boter komt oorspronkelijk uit de tijd van Napoleon, toen soldaten boter in hun rantsoen kregen, maar het bedierf snel. Napoleon schreef een prijsvraag uit om een vervangingsmiddel voor roomboter uit te vinden. De boter werd gemaakt van rundvet, afgeroomde melk en gesnipperde koeienuiers. Het was de Nederlander Antoon Jurgens die in 1871 in Oss de eerste margarinefabriek ter wereld opzette. Jurgens werd nagevolgd door Simon van den Bergh, die in 1872 een soortgelijke fabriek opende, eveneens te Oss. De Nederlandse producenten gebruikten echter procedés die nogal afweken van de basisreceptuur van Mège-Mouriès. Er werd geen gebruik gemaakt van koeienuiers en de zogeheten oleomargarine was het belangrijkste ingrediënt naast een bescheiden deel natuurboter.
Evy van Hoevel en van Zwindrecht
Evy van Hoevel en van Zwindrecht
2025-07-21 23:09:09
Count answers : 22
0
In het Welsh is boter ‘menyn’ In het Spaans, ‘mantequilla’ Catalaans, Galicisch en Portugees zijn ook duidelijk verwant aan mantequilla. Dit lijkt erop dat we behoorlijk ver verwijderd zijn van de geaccepteerde Latijnse, Griekse en Germaanse oorsprong van ‘boter’ Ik geloof dat ‘mantica’ Latijn is voor zak, dus zou dit een link kunnen zijn met het productieproces?

Lees ook

Waarom is boter in Frankrijk zo goed?

Er wordt geen reden genoemd waarom de boter in Frankrijk zo goed zou zijn. Het artikel beschrijft ve Lees meer

Wat is de functie van boter?

Boter is het vet dat gemaakt wordt van melk en wordt ook wel roomboter genoemd. Boter is gemaakt van Lees meer

Victoria Sam
Victoria Sam
2025-07-21 21:07:50
Count answers : 28
0
De soldaten van Napoleon kregen in hun rantsoen boter mee, maar dit bedierf erg snel. Napoleon schreef een prijsvraag uit met het doel een goed vervangingsmiddel voor roomboter uit te vinden. Dat ook goedkoper moest zijn. Hij ontwikkelde ‘margarine’, een goedje dat lijkt op het gele goud, maar wordt gemaakt van een emulsie van rundvet, afgeroomde melk en gesnipperde koeienuiers. Eigenlijk bij toeval en via een aantal tussenpersonen drong het bericht van de Franse uitvinding tot de familie Jurgens door. Jurgens was zeer geïnteresseerd naar deze ‘boter’ en vertrok in mei 1871 naar Parijs om een bezoek te brengen aan het laboratorium van Mège’s. Hij betaalde ruim ƒ30.000 om in het bezit te komen van het procédé om de kunstboter te fabriceren. De Nederlandse producenten gebruikte echter procedés die nogal afweken van de basisreceptuur van Mège-Mouriès. Er werd geen gebruik gemaakt van koeienuiers en de zogeheten oleomargarine was het belangrijkste ingrediënt naast een bescheiden deel natuurboter.