Hoe kan ik zelf groenten fermenteren?

Isabel Ramos
2025-07-21 18:14:17
Count answers
: 4
Hoe maak je gefermenteerde groenten?
Fermenteren is een stuk eenvoudiger dan het klinkt.
Je hoeft er geen nieuwe of dure toestellen voor in huis te halen.
Dit heb je nodig: een glazen bokaal of weckpot, water, zout en genoeg groenten om de bokaal te vullen.
En een bescheiden portie geduld natuurlijk, om het fermentatieproces rustig z’n werk te laten doen.
Fermenteren doe je in 4 stappen:
Snij of versnipper de groenten.
Stop alles in een propere glazen bokaal.
Vul de bokaal met pekel (= 1 eetlepel zout per liter water) tot 1 cm onder de rand.
Sluit de bokaal hermetisch af met een rubbertje of een deksel.
Laat de groenten vier weken fermenteren in een donkere ruimte, op kamertemperatuur.

Jasmijn Wolfswinkel
2025-07-21 15:23:50
Count answers
: 2
Met twee basismethodes maak jij binnenkort je eigen unieke fermenten.
Van nature zijn er op de buitenkant van alle groenten goede bacteriën (melkzuurbacteriën) en slechte bacteriën (pathogenen) aanwezig.
Het zijn de melkzuurbacteriën die het fermentatieproces in gang zetten.
Kopje onder
Melkzuurbacteriën leven van de suikers van de groenten.
Ze houden niet van zuurstof en zitten er graag warm bij.
Daarom dompelen we de groenten volledig onder in een vochtige en dus zuurstofloze omgeving bij kamertemperatuur (tussen 18 en 21°C).
We voegen zout toe omdat zout het vocht onttrekt aan de groenten en ze zo toegankelijker maakt voor de melkzuurbacteriën.
Het goede nieuws is dat de ideale omstandigheden voor de melkzuurbacteriën de doodsteek betekenen voor de meeste slechte bacteriën.
Lees ook
- Wat is het makkelijkste gefermenteerde voedsel om thuis te maken?
- Wat heb je nodig om te fermenteren?
- Hoe fermenteer je groene groenten?
- Kan ik kraanwater gebruiken om groenten te fermenteren?
- Welk voedsel fermenteert het snelst?
- Hoe lang duurt het om je darmen te genezen met gefermenteerd voedsel?
- Is fermentatie eigenlijk gewoon rotten?
- Hoe lang duurt het fermenteren van groenten?