:

Hoe fermenteer je groene groenten?

Kayleigh Kolster
Kayleigh Kolster
2025-07-21 20:12:13
Count answers : 4
0
Fermenteren doe je in 4 stappen: Snij of versnipper de groenten. Stop alles in een propere glazen bokaal. Vul de bokaal met pekel (= 1 eetlepel zout per liter water) tot 1 cm onder de rand. Sluit de bokaal hermetisch af met een rubbertje of een deksel. Laat de groenten vier weken fermenteren in een donkere ruimte, op kamertemperatuur. Tip: Zet de bokaal een uurtje in de koelkast, alvorens je ‘m opent om te proeven van het resultaat. Zo vermijd je het ‘explosie-effect’ wegens de druk in de bokaal, wanneer je het deksel eraf haalt. Heeft het water een bruine kleur en zit er een geurtje aan? Dan is het fermentatieproces mislukt. Dat gebeurt als de bokaal niet hermetisch is afgesloten, of wanneer de temperatuur te weinig constant was. Maar geen paniek: met trial & error ben je straks een echte fermentatie-expert!
Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-07-21 19:39:35
Count answers : 1
0
Bij fermenteren ga je dus een milieu creëren waarin deze bacteriën zich opperbest voelen en zich daardoor volop gaan vermenigvuldigen. Melkzuurbacteriën leven van de suikers van de groenten. Ze houden niet van zuurstof en zitten er graag warm bij. Daarom dompelen we de groenten volledig onder in een vochtige en dus zuurstofloze omgeving bij kamertemperatuur (tussen 18 en 21°C). We voegen zout toe omdat zout het vocht onttrekt aan de groenten en ze zo toegankelijker maakt voor de melkzuurbacteriën.