Wat is de volgorde van een menu?

Jet Scholten
2025-07-20 13:57:05
Count answers
: 3
Een amuse is een klein gerecht dat je binnen één of twee happen op hebt. Een koud voorgerecht kun je vaak al van tevoren klaarmaken. Na de koude amuse en het hoofdgerecht, is het tijd voor een warm hapje. We sluiten het eerste deel van het menu af met een warm voorgerecht. Je hebt je gasten met heerlijke gerechten omvergeblazen. Het hoofdgerecht is de ster van de show. Een hoofdgerecht maak je compleet met een bijgerecht. We zijn bijna bij het zoete gedeelte aangekomen. De dessert-liefhebbers moesten er even op wachten, maar gelukkig wordt geduld altijd beloond. Van een vruchtentaartje stappen we over naar een mousse of bavarois. Er is altijd ruimte voor een toetje. Je kunt eigenlijk geen menu samenstellen zonder af te sluiten met een kop koffie of thee voor de liefhebbers.

Lars Öztürk
2025-07-20 12:53:36
Count answers
: 1
Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert. De soep als tweede gang in dit menu zorgt ervoor dat de smaakpapillen geneutraliseerd worden, wanneer de eerste gang sterk gekruid is geweest. Zo kan dus met een neutrale smaak aan het hoofdgerecht begonnen worden. Vis serveren voor een vleesgerecht mag, mits de vis een niet al te sterke smaak heeft. Witvis heeft vaak een minder sterke smaak. Ditzelfde geldt ook voor twee vleesgerechten in een menu: Een gerecht van wit vlees kan prima na rood vlees geserveerd worden, als het gerecht met het wit vlees maar voller, complexer en rijper is en meer smaakgehalte heeft dan het rode vlees gerecht. Zorg voor een juiste volgorde van de gangen.