Hoe maak je een Franse vinaigrette?

Hidde Koning
2025-07-18 19:50:32
Count answers
: 1
Doe de ingrediënten in een kommetje.
Pak een garde en sla de ingrediënten tot een gebonden dressing.
Doe de ingrediënten in een kommetje.
Pak een garde en sla de ingrediënten tot een gebonden dressing.

Lina Bertho
2025-07-18 17:14:59
Count answers
: 2
Hak de sjalot en de peterselie heel fijn.
Meng de azijn met de mosterd, de fijngehakte sjalot en wat peper en zout in een kom.
Voeg de olie druppelsgewijs toe terwijl je blijft kloppen, met een garde.
Als het mengsel een geheel is geworden, is de dressing klaar.
Voeg de sjalot en de peterselie toe en roer om.
Je kunt ook alle ingrediënten voor deze Franse dressing samen in een potje doen en enthousiast schudden: zo emulgeert de saus ook!

Berat van Baalen
2025-07-18 16:38:58
Count answers
: 2
Het basisrecept voor vinaigrette gaat uit van een verhouding olie op azijn van 3:1.
Dus 3 eetlepels olie met 1 eetlepel azijn, of het dubbele van allebei voor een royale hoeveelheid vinaigrette voor een grotere salade.
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de (olijf)olie in een ruime kom, bijvoorbeeld de kom waar je de salade in wilt serveren.
3. Roer de ingrediënten los met een garde.
Voeg de olie beetje bij beetje toe, terwijl je de vinaigrette goed door blijft kloppen met de garde.
Je kunt alle ingrediënten ook samen in een potje doen en goed door elkaar schudden om hetzelfde effect te bereiken.
Proef de vinaigrette!
Bij voorkeur met een blaadje sla, en voeg naar smaak meer van het een of het ander toe.

Maaike van den Pol
2025-07-18 16:10:03
Count answers
: 5
Vinaigrette simple (die je in restaurants in Frankrijk bij de salade verte krijgt)
2 el azijn (witte wijnazijn of een andere azijn naar keuze)
2 el goede olijfolie
zout en peper
Klop de twee ingrediënten door elkaar met een garde en breng op smaak met zout en peper.
Vinaigrette à la moutarde (recept uit Lyon)
1 el mosterd
1 el azijn
2 el olijfolie
zout en peper
Klop de ingrediënten door elkaar met een garde en breng op smaak met zout en peper.
Vinaigrette à l’ail et coriandre (deze was bij mij thuis de topper van afgelopen Kerst!)
2 el dille-mosterd sladressing van de supermarkt (ja, soms moet en mag je foetelen)
1 teen fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte koriander
2 el olijfolie
zout en peper
Net zoals bij bovenstaande vinaigrettes alles goed door elkaar mengen.
Mocht de dressing te dik zijn, dan kun je hem verdunnen met 2 el water.

Jack Mol
2025-07-18 15:41:27
Count answers
: 1
Meng de azijn met de fijngehakte sjalot.
Laat deze een vijftal minuten marineren en zachter worden.
Meng vervolgens het sjalot-mengsel met de mosterd en schenk langzaam de olie erbij, blijf roeren voor een mooi glad mengsel.
Dit recept is voor een Franse vinaigrette van olijfolie, azijn en Dijon mosterd.
Het geheim zit 'm in de goede kwaliteit Dijon mosterd en door het sjalotje heel fijntjes te hakken.
Als de vinaigrette klaar is, meng het goed door je salade, zodat de smaak van de vinaigrette goed verdeeld is over de sla-blaadjes en andere ingrediënten.

Danique Molenaar
2025-07-18 15:22:36
Count answers
: 4
De basis van een Franse dressing bestaat uit drie eenheden olijfolie extra vierge en een eenheid rode wijnazijn, bijvoorbeeld: 2 el rode wijnazijn 6 el olijfolie extra vierge 2 tl Franse mosterd.
Kruid de vinaigrette naar eigen smaak met zout en peper doe er eventueel nog een gesnipperd sjalotje door.
Meng eerst alle overige ingrediënten (zoals mosterd, wijnazijn) en voeg op het laatst de olijfolie toe.
Zonder de olijfolie mengen de andere ingrediënten beter.