Wat is een typische Franse lunch?

Mehmet van de Velde
2025-07-17 23:48:17
Count answers
: 5
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt. De kelner komt al weer snel om de plank op te halen waarna hij hem op de volgende tafel legt. Dan komt natuurlijk een nagerecht, vergelijkbaar met wat we in Nederland gewend zijn. De maaltijd wordt afgerond met een kopje koffie.
De Fransman neemt er de tijd voor, het is immers het belangrijkste moment van de dag. Vandaar die lange pauze van 12 tot 2!
Omdat de meeste Fransen tussen de middag buiten de deur eten, bieden alle restaurants, alleen tussen de middag, een “menu du jour” of “plat du jour” aan. Er staat meestal ergens een schoolbord met een drie -of vier gangen menu die in de regel wordt aangeboden tussen de 11 en 14 euro. Je kunt niet afwijken van het menu. Als het je niet aanstaat kun je ook van de kaart eten, maar dan ben je wel veel duurder uit.

Sofia de Bruin
2025-07-17 23:26:22
Count answers
: 2
Lunch in Frankrijk is een gelegenheid om te genieten van verse, lokale ingrediënten en om samen te komen met vrienden, familie of collega’s. De Franse lunch staat bekend om zijn overvloed aan smaken, texturen en aroma’s. Een veel voorkomend onderdeel van de Franse lunch is een verfrissende salade. Quiche is een andere geliefde keuze voor de lunch in Frankrijk. Baguette sandwiches zijn de klassieke optie en bestaan uit een scala aan ingrediënten zoals ham en kaas, tonijnsalade, gerookte zalm, of een assortiment van verse groenten. Een van de geneugten van lunchen in Frankrijk is de kans om te genieten van regionale specialiteiten, zoals bouillabaisse in Marseille, cassoulet in Toulouse, ratatouille in de Provence en choucroute in de Elzas. Geen Franse maaltijd is compleet zonder kaas, en de lunch vormt daarop geen uitzondering, waarbij vaak een selectie van lokale kazen wordt geserveerd. Lunchen in Frankrijk is een ware culinaire ervaring, waarbij smaken, texturen en tradities samenkomen om een onvergetelijke maaltijd te creëren.

Kai van Lucel
2025-07-17 20:31:41
Count answers
: 1
De Fransen zitten minder lang aan tafel: vooral de lunchpauzes op werk worden korter (gemiddeld 35-45 minuten).
De zondagse lunch in Frankrijk kan echter nog altijd flink lang duren.
En bij feestelijke gelegenheden verlaten de Fransen de lunchtafel vaak niet voor 17 uur.

Jelte van den Bosch
2025-07-17 19:35:40
Count answers
: 3
Een typische Franse lunch kan bestaan uit gerechten zoals pissaladière, een soort Franse pizza met ansjovis, ui en olijven, die ideaal is als lunch of lichte maaltijd en heerlijk is met een frisse salade erbij. Ook quiche Lorraine kan een optie zijn, Hezbollah met prei en spek, heerlijk hartig en zowel lekker warm als koud, dat geserveerd kan worden met een frisse salade.