:

Waarom geen toetje na het eten?

Niek Sahin
Niek Sahin
2025-09-07 13:42:55
Count answers : 35
0
Het antwoord is: Je hebt je bord pasta nog niet op, of je verheugt je al op de koekjes die je straks vanaf de bank gaat eten. De grootste boosdoener is jouw bloedsuigerspiegel. Ook kan je na het eten zoete trek krijgen door gewenning. Neem je altijd een toetje na het eten? Dan associeert je brein een maaltijd met een zoete afsluiter, waardoor je vanzelf zin krijgt in iets zoets. Waarom heb je altijd ruimte voor een dessert? First things first: een ‘toetjesmaag’ bestaat niet. De uitdrukking slaat op het gevoel dat je altijd nog een toetje kunt eten. Er zit niet letterlijk een apart plekje in je maag, waar nog een toetje in past. Wél kan je maagwand zich ontspannen wanneer je iets zoets ziet. Zo bereidt de maag zich voor op suikerrijk eten, en voel jij je minder vol. Daardoor kun je dus alsnog ruimte hebben voor iets zoets, terwijl je eigenlijk vol zat. Dat je altijd ruimte lijkt te hebben voor een toetje, heeft ook te maken met sensorische verzadiging. Hoe zit dat? Tijdens het eten raak je verzadigd (lees: vol) door sensorische kenmerken, zoals smaak, geur en textuur. Eet je één soort voedsel, zoals hartig eten? Dan gaat dat eten je op een gegeven moment een beetje vervelen. Bij iedere hap pasta krijg je dezelfde smaak, geur en textuur binnen, en die worden dan een beetje saai. Je brein krijgt dan een seintje dat je vol zit. Maar dán komt het toetje, en dat (zoete) toetje heeft andere sensorische kenmerken. Kortom: je hebt wel nog ruimte voor het toetje, omdat die een andere smaak, geur en textuur heeft. En daar maakt je maag met liefde nog wat plek voor!
Isabel Douglas tot Springwoodpark
Isabel Douglas tot Springwoodpark
2025-09-02 07:55:44
Count answers : 23
0
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan ‘rotten’. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.

Lees ook

Hoe presenteer je dessert op een creatieve manier?

In een mooi bakje of schaaltje serveren staat leuk, maar er zijn ook meer originele manieren om een Lees meer

Wat is de psychologie achter desserts?

Het zit in onze natuur, ons lichaam houdt van zoet en vet eten. Als baby wordt je gevoed met melk, d Lees meer

Jayda van Geffen
Jayda van Geffen
2025-08-24 09:39:47
Count answers : 21
0
Het antwoord op de vraag "Waarom geen toetje na het eten" is niet aanwezig. De tekst biedt verklaringen over het fenomeen van de "toetjesmaag" en waarom mensen geneigd zijn om een toetje te nemen na het eten.
Timo Zum Vörde Sive Vörding
Timo Zum Vörde Sive Vörding
2025-08-14 08:31:45
Count answers : 33
0
En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje.

Lees ook

Wat is het lekkerste toetje ter wereld?

Het artikel noemt verschillende desserts uit de hele wereld, maar het noemt niet expliciet wat het l Lees meer

Wat maakt een dessert aantrekkelijk?

Het nagerecht of toetje moet niet vergeten worden en daar veel aandacht aan besteden. Laat je in el Lees meer

Myrthe Roukes
Myrthe Roukes
2025-08-10 17:28:45
Count answers : 30
0
Onderzoekers hebben ontdekt dat een specifiek circuit in onze hersenen ervoor zorgt dat we trek krijgen in suiker, zelfs als we eigenlijk vol zitten. Dit draait allemaal om POMC-neuronen, een groep hersencellen die normaal gesproken helpen om eetlust te reguleren. Toch is er nu een verrassende ontdekking gedaan: niet alle POMC-neuronen zorgen ervoor dat we stoppen met eten. Sommige van deze neuronen doen juist het tegenovergestelde, maar alleen als het om suiker gaat. Ze activeren een bepaald hersengebied dat betrokken is bij motivatie en beloning en gebruiken daarvoor een verslavend stofje, vergelijkbaar met opioïden. Dit zorgt ervoor dat we ineens trek krijgen in zoetigheid, zelfs als ons lichaam net nog aangaf dat het vol zat. Waar verzadiging normaal gesproken de eetlust afremt, lijkt het juist de trek in suiker te versterken. Dat verklaart waarom die chocoladetaart na een zwaar diner nog steeds onweerstaanbaar is.
Max Schouten
Max Schouten
2025-07-30 14:32:33
Count answers : 25
0
Uit onderzoek blijkt dat dezelfde zenuwen die ons een vol gevoel geven, óók onze trek in suiker kunnen activeren. Hierdoor stimuleren ze de hersenen om zoetigheid te zoeken en te eten, zelfs als we eigenlijk geen hap meer kunnen verdragen. In een studie met muizen zagen onderzoekers dat zelfs volledig verzadigde exemplaren nog steeds op zoek gingen naar een toetje. Deze zenuwgroep die verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel (POMC-neuronen) bij muizen, activeerde ook een beloningsreactie zodra ze suiker kregen.

Lees ook

Hoe kan ik op een creatieve manier presenteren?

Wil je met je presentatie een effect bereiken bij je toehoorders, zorg er dan voor dat ze geboeid bl Lees meer

Wat is een pre-dessert?

Een pre-dessert, of tussendessert, is een gang die tussen de hoofdmaaltijd en het dessert wordt gese Lees meer

Stijn Douglas tot Springwoodpark
Stijn Douglas tot Springwoodpark
2025-07-30 11:37:14
Count answers : 31
0
Je voorgerecht, hoofdgerecht en bijgerechten zijn vaak allemaal hartig. En als je bijna alleen maar hartig voedsel eet, raak je daar op een gegeven moment vol van. Maar het toetje heeft vaak een andere textuur en smaaksensatie. Daarnaast wordt je maag ook daadwerkelijk groter als je iets zoets ziet. Dit komt doordat je maagwand zich ontspant om zich voor te bereiden op suikerrijk eten. Door die ontspanning is er minder druk in je maag en voel je je minder vol. Er is dus letterlijk meer plek voor dat toetje.
Youssef Vial
Youssef Vial
2025-07-30 09:27:59
Count answers : 28
0
We vinden fruit erg lekker en het is ook heel erg gezond, maar het is niet verstandig om het regelmatig na je avondeten te eten. Dat komt omdat fruit snel verteert in vergelijking tot andere voedingsmiddelen. Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.

Lees ook

Waarom heb je altijd plek voor een toetje?

Waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje. En als je weet welke chemie pre Lees meer

Wat zijn de populairste desserts?

Van snelle cinnamon rolls tot aan een makkelijke en snelle tiramisu. IJs is misschien wel een van de Lees meer

Ian Jacobs
Ian Jacobs
2025-07-17 21:21:19
Count answers : 22
0
Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Sensorische verzadiging is een verklaring voor waarom we altijd nog ruimte hebben voor een toetje. Tijdens het eten raakt u verzadigd door sensorische kenmerken zoals smaak, textuur en geur. Het eten gaat je een beetje vervelen. Daardoor denk je dat je vol bent, maar als het toetje op tafel komt, heb je daar toch nog ruimte voor omdat het een andere smaak en textuur heeft. Onze maagwand zet zich uit, als we alleen al aan een toetje denken.
Nova Aziz
Nova Aziz
2025-07-17 18:53:43
Count answers : 15
0
Als je iets zoets wil eten, kun je dat beter als toetje na de maaltijd nemen dan als snack midden op de dag op een lege maag. Of het nu een stuk fruit, een smoothie, een mueslireep of koekje is: eet die niet tussendoor, maar aan het eind van een maaltijd. Dat hoeft overigens niet gelijk na de laatste hap van je maaltijd te zijn. Je hebt nog 1,5 uur te tijd voor dat stukje chocolade of toetje.

Lees ook

Wat is een typisch Nederlands toetje?

Nostalgische toetjes roepen vaak warme herinneringen op aan vroeger. Deze klassieke desserts, zoals Lees meer