:

Waarom heb je altijd plek voor een toetje?

Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-08-23 13:00:16
Count answers : 24
0
Er is altijd ruimte voor een toetje. De werking van onze maag kunnen we vergelijken met die van een ballon. Als we vervolgens iets eten of drinken, zet hij uit. Het zien en ruiken van eten; Wat voor eten er verder al in de maag zit en De twaalfvingerige darm. De hersenen sturen vervolgens een signaal naar de maag. Dit kan een signaal zijn dat de maag zich kan ontspannen, waardoor je het gevoel krijgt dat er ruimte is voor meer eten of drinken. Volgens lifestyle coach en diëtist Marieke de Witt kan alleen de gedachte aan zoet eten er al voor zorgen dat je maag zich ontspant. “Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken”, Ook postdoctoraal onderzoeker Anouk Hendriks van de Universiteit Maastricht heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Zij heeft een andere verklaring voor de ‘toetjesmaag’, namelijk sensorische verzadiging. Dat houdt in dat je tijdens het eten verzadigd raakt door sensorische kenmerken (textuur, geur en smaak). “Het eten gaat je een beetje vervelen. Daardoor denk je dat je vol bent, maar als het toetje op tafel komt, heb je daar toch nog ruimte voor omdat het een andere smaak en textuur heeft”, vertelt ze bij NPO Radio 1.
Benthe Vink
Benthe Vink
2025-08-12 18:48:12
Count answers : 27
0
Je hersenen krijgen dus juist het signaal dat er nog wel iets bij past. Er is dus letterlijk meer plek voor dat toetje.

Lees ook

Hoe presenteer je dessert op een creatieve manier?

In een mooi bakje of schaaltje serveren staat leuk, maar er zijn ook meer originele manieren om een Lees meer

Wat is de psychologie achter desserts?

Het zit in onze natuur, ons lichaam houdt van zoet en vet eten. Als baby wordt je gevoed met melk, d Lees meer

Brian Tahiri
Brian Tahiri
2025-08-12 16:50:15
Count answers : 23
0
Er zit niet letterlijk een apart plekje in je maag, waar nog een toetje in past. Wél kan je maagwand zich ontspannen wanneer je iets zoets ziet. Zo bereidt de maag zich voor op suikerrijk eten, en voel jij je minder vol. Daardoor kun je dus alsnog ruimte hebben voor iets zoets, terwijl je eigenlijk vol zat. Je hebt wel nog ruimte voor het toetje, omdat die een andere smaak, geur en textuur heeft. En daar maakt je maag met liefde nog wat plek voor!
Luuk Janssen
Luuk Janssen
2025-08-12 13:17:30
Count answers : 28
0
Mensen zeggen dat ze vol zitten, maar als je iets zoets voor hun neus zet eten ze het toch op. Het is een onbewuste gewoonte. We zijn voorgeprogrammeerd om gevarieerd te eten. We moeten veel verschillende nutriënten binnen krijgen. Daarom houden we van gevarieerd eten – dus eten met verschillende smaken en texturen. Ook als we eigenlijk al genoeg hadden. Zo werkt dat dus ook met de afwisseling tussen een hartige avondmaaltijd en een zoet toetje. Het gevoel dat je geen trek meer hebt – de 'sensorische verzadiging' – verdwijnt als het ware wanneer je gevarieerd eet.

Lees ook

Wat is het lekkerste toetje ter wereld?

Het artikel noemt verschillende desserts uit de hele wereld, maar het noemt niet expliciet wat het l Lees meer

Wat maakt een dessert aantrekkelijk?

Het nagerecht of toetje moet niet vergeten worden en daar veel aandacht aan besteden. Laat je in el Lees meer

Jay Scheffers
Jay Scheffers
2025-08-07 03:16:13
Count answers : 25
0
Een groot deel van dit tegenstrijdige effect kan verklaard worden door het fenomeen ‘zintuigelijke verzadiging’. Dit houdt in dat wanneer je veel hebt gegeten van eten met een bepaalde smaak, je minder behoefte hebt om er nog meer van te eten, terwijl je nog wel zin hebt in eten met een andere smaak. De beloning van de smaak neemt dus niet alleen af, maar het gaat je ook tegenstaan. Zodra je tong signaleert dat er een nieuwe belonende smaak geproefd is, gaat je lichaam zich voorbereiden op de komst van dit lekkers. Dit zorgt er onder andere voor dat je maagwand zich ontspant en er wat meer ruimte is in je maag. En dit effect is extra groot wanneer er veel suiker in het eten zit. Gelukkig heb je altijd nog ruimte voor een toetje!
Alyssa van der Wal
Alyssa van der Wal
2025-07-30 22:41:50
Count answers : 25
0
Je hebt net heerlijk genoten van zowel een voor- als hoofdgerecht. Je zit propvol, de knoop van je broek gaat open en je zou zweren dat er geen hap meer bij kan. Tot je je oren spitst als je het woord 'dessert' hoort. Ineens heb je weer wat ruimte in je maag. Ons lichaam houdt van zoet en vet eten. Als baby wordt je gevoed met melk, dat bestaat uit suiker en vet. Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich al voorbereiden op het eten ervan, onder andere door het aanmaken van speeksel. Noorse onderzoekers hebben ook ontdekt dat je maagwand ontspant ter voorbereiding op suikerrijk eten. Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Van zoetigheid kun je makkelijk dooreten en echt verzadigd raak je er niet van.

Lees ook

Hoe kan ik op een creatieve manier presenteren?

Wil je met je presentatie een effect bereiken bij je toehoorders, zorg er dan voor dat ze geboeid bl Lees meer

Wat is een pre-dessert?

Een pre-dessert, of tussendessert, is een gang die tussen de hoofdmaaltijd en het dessert wordt gese Lees meer

Liz Polat
Liz Polat
2025-07-17 20:00:02
Count answers : 24
0
Onderzoekers hebben ontdekt dat een specifiek circuit in onze hersenen ervoor zorgt dat we trek krijgen in suiker, zelfs als we eigenlijk vol zitten. Dit draait allemaal om POMC-neuronen, een groep hersencellen die normaal gesproken helpen om eetlust te reguleren. Toch is er nu een verrassende ontdekking gedaan: niet alle POMC-neuronen zorgen ervoor dat we stoppen met eten. Sommige van deze neuronen doen juist het tegenovergestelde, maar alleen als het om suiker gaat. Ze activeren een bepaald hersengebied dat betrokken is bij motivatie en beloning en gebruiken daarvoor een verslavend stofje, vergelijkbaar met opioïden. Dit zorgt ervoor dat we ineens trek krijgen in zoetigheid, zelfs als ons lichaam net nog aangaf dat het vol zat. Dat verklaart waarom die chocoladetaart na een zwaar diner nog steeds onweerstaanbaar is.
Bastiaan Douglas tot Springwoodpark
Bastiaan Douglas tot Springwoodpark
2025-07-17 19:22:47
Count answers : 26
0
Hebben we soms een extra toetjesmaag? Of is het toch iets anders… Hoe vol je ook zit, er is altijd ruimte voor een toetje. De maag is een flexibel orgaan dat mee kan rekken met de hoeveelheid voedsel die je eet. De ontspannende reflex van de maagwand ontstaat door drie factoren:Het zicht en de geur van voedsel en het proces van kauwen en slikken De druk van voeding in de maag De twaalfvingerige darm ‘proeft’ de onderdelen (voedingsstoffen) van het voedsel. Suiker stimuleert de reflex die de maagwand ontspant en uitrekt. Je voelt minder druk en daardoor vermindert het volle gevoel. Eet je een toetje, dan lijkt het dus alsof je niet vol zit en je nog meer kunt eten. Het toetje maakt dus plaats voor zichzelf!

Lees ook

Wat zijn de populairste desserts?

Van snelle cinnamon rolls tot aan een makkelijke en snelle tiramisu. IJs is misschien wel een van de Lees meer

Wat is een typisch Nederlands toetje?

Nostalgische toetjes roepen vaak warme herinneringen op aan vroeger. Deze klassieke desserts, zoals Lees meer

Naomi de Ruiter
Naomi de Ruiter
2025-07-17 16:52:14
Count answers : 35
0
Waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?.
Lize van Clootwijck
Lize van Clootwijck
2025-07-17 16:50:48
Count answers : 25
0
Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor die laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? En aten wij mensen altijd al toetjes?

Lees ook

Waarom geen toetje na het eten?

Als je iets zoets wil eten, kun je dat beter als toetje na de maaltijd nemen dan als snack midden op Lees meer

Casper van Loon
Casper van Loon
2025-07-17 16:46:06
Count answers : 27
0
Bij een 'toetjesmaag' reserveert je maag (letterlijk) een plekje voor een dessert. Volgens Marieke de Witt, diëtist en lifestyle-coach, houden mensen van zoet en vet eten. Dit wordt al gestimuleerd in je babyjaren wanneer je melk drinkt. Moedermelk bestaat namelijk uit suiker en vet. Dus van nature gaat er direct een seintje naar je hersenen wanneer je suiker proeft en daardoor krijg je dus plaats in je maag. De tweede reden waarom je altijd ruimte over hebt voor een toetje heeft te maken met de maagwand. Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich al voorbereiden op het eten ervan, onder andere door het aanmaken van speeksel. Ook geven de hersenen een signaal door aan de maag waardoor deze zich ontspant en voorbereid op de suiker-inname. Je hoeft er dus letterlijk alleen maar aan te denken en je maag maakt plaats voor die tiramisu. Dit is tegelijkertijd ook de reden waarom sommige mensen lastig kunnen stoppen met het eten van iets zoets. Met elke hap komt er weer een stukje ruimte 'vrij'.