Waarom heb je altijd plek voor een toetje?

Liz Polat
2025-07-17 20:00:02
Count answers
: 4
Onderzoekers hebben ontdekt dat een specifiek circuit in onze hersenen ervoor zorgt dat we trek krijgen in suiker, zelfs als we eigenlijk vol zitten. Dit draait allemaal om POMC-neuronen, een groep hersencellen die normaal gesproken helpen om eetlust te reguleren. Toch is er nu een verrassende ontdekking gedaan: niet alle POMC-neuronen zorgen ervoor dat we stoppen met eten. Sommige van deze neuronen doen juist het tegenovergestelde, maar alleen als het om suiker gaat. Ze activeren een bepaald hersengebied dat betrokken is bij motivatie en beloning en gebruiken daarvoor een verslavend stofje, vergelijkbaar met opioïden. Dit zorgt ervoor dat we ineens trek krijgen in zoetigheid, zelfs als ons lichaam net nog aangaf dat het vol zat. Dat verklaart waarom die chocoladetaart na een zwaar diner nog steeds onweerstaanbaar is.

Bastiaan Douglas tot Springwoodpark
2025-07-17 19:22:47
Count answers
: 2
Hebben we soms een extra toetjesmaag? Of is het toch iets anders… Hoe vol je ook zit, er is altijd ruimte voor een toetje. De maag is een flexibel orgaan dat mee kan rekken met de hoeveelheid voedsel die je eet. De ontspannende reflex van de maagwand ontstaat door drie factoren:Het zicht en de geur van voedsel en het proces van kauwen en slikken
De druk van voeding in de maag
De twaalfvingerige darm ‘proeft’ de onderdelen (voedingsstoffen) van het voedsel.
Suiker stimuleert de reflex die de maagwand ontspant en uitrekt.
Je voelt minder druk en daardoor vermindert het volle gevoel.
Eet je een toetje, dan lijkt het dus alsof je niet vol zit en je nog meer kunt eten.
Het toetje maakt dus plaats voor zichzelf!

Naomi de Ruiter
2025-07-17 16:52:14
Count answers
: 2
Waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje.
En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker!
In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel;
Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt?
En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?.

Lize van Clootwijck
2025-07-17 16:50:48
Count answers
: 4
Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor die laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? En aten wij mensen altijd al toetjes?

Casper van Loon
2025-07-17 16:46:06
Count answers
: 1
Bij een 'toetjesmaag' reserveert je maag (letterlijk) een plekje voor een dessert. Volgens Marieke de Witt, diëtist en lifestyle-coach, houden mensen van zoet en vet eten. Dit wordt al gestimuleerd in je babyjaren wanneer je melk drinkt. Moedermelk bestaat namelijk uit suiker en vet. Dus van nature gaat er direct een seintje naar je hersenen wanneer je suiker proeft en daardoor krijg je dus plaats in je maag. De tweede reden waarom je altijd ruimte over hebt voor een toetje heeft te maken met de maagwand. Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich al voorbereiden op het eten ervan, onder andere door het aanmaken van speeksel. Ook geven de hersenen een signaal door aan de maag waardoor deze zich ontspant en voorbereid op de suiker-inname. Je hoeft er dus letterlijk alleen maar aan te denken en je maag maakt plaats voor die tiramisu. Dit is tegelijkertijd ook de reden waarom sommige mensen lastig kunnen stoppen met het eten van iets zoets. Met elke hap komt er weer een stukje ruimte 'vrij'.
Lees ook
- Hoe presenteer je dessert op een creatieve manier?
- Wat is de psychologie achter desserts?
- Wat is het lekkerste toetje ter wereld?
- Wat maakt een dessert aantrekkelijk?
- Hoe kan ik op een creatieve manier presenteren?
- Wat is een pre-dessert?
- Wat zijn de populairste desserts?
- Wat is een typisch Nederlands toetje?
- Waarom geen toetje na het eten?