:

Welke kruiden moet je in de keuken hebben?

Anna Gervais
Anna Gervais
2025-08-30 05:06:23
Count answers : 26
0
Specerijen Paprikapoeder Kerriepoeder Kaneel Chilipoeder/cayennepeper Zout Zwarte peper Kruiden Basilicum Peterselie Oregano Tijm Italiaanse kruiden Koek-en speculaaskruiden Eventueel knoflookpoeder Ook lekker om in huis te hebben: nootmuskaat komijn kurkuma rozemarijn koriander
Melissa Bakker
Melissa Bakker
2025-08-20 16:35:55
Count answers : 22
0
Ik begin met welke basiskruiden & specerijen je echt in je keukenkastje MOET hebben liggen volgens mij, omdat die echt essentieel zijn voor goede smaken in diverse gerechten. Zeezout: lekkerder (vind ik) dan tafelzout Zwarte peperkorrels: pak niet de gemalen variant, maar de korrels die je zelf kan malen. Kerriepoeder Komijnpoeder Paprikapoeder (het liefst gerookte) Kaneelpoeder- of stokjes Chilivlokken: als je tenminste een beetje van pit houdt. Knoflookpoeder Gedroogde rozemarijn Gedroogde oregano Nootmuskaatpoeder of bol Steranijs: de naam zegt het al: anijsachtige smaak in de vorm van een ster. Kruidnagel

Lees ook

Welke rol spelen kruiden bij het koken?

Een keuken zonder kruiden en specerijen is smaakloos. Je kunt geen gerecht maken met alleen maar zou Lees meer

Wat zijn de belangrijkste kruiden in de keuken?

De kruiden die onmisbaar zijn in de keuken zijn: Peper, Zout, Kaneel, Paprikapoeder, en Italiaanse k Lees meer

Melle van Vliet
Melle van Vliet
2025-08-12 08:00:17
Count answers : 21
0
Zout is de basis voor elke keuken en dit zou je dus absoluut in huis moeten hebben. Kies gewoon voor gemalen zwarte peper of, mijn favoriet, vierseizoenenpeper. Tijm is voor mij misschien wel het lekkerste soort kruid. Kerrie is een beetje zoet en pittig. Mijn laatste tip als basis in de keuken is geen kruid, maar wordt gemaakt van paprika, paprikapoeder dus!
Amin Blom
Amin Blom
2025-08-12 07:50:41
Count answers : 17
0
Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen! wereld van verschil), zwarte peper uit de molen, gewoon keukenzout voor het algemeen en lekker knisperzout (fleur de sel of maldon) voor een last minute smaakaccent. Laurierblad is ook fijn in stoofpotten en soepen. Gedroogd is prima, maar vers in de vriezer is nog veel lekkerder. Ga op zoek naar iemand met een laurierstruik in de tuin: ze groeien als kool en met één enkele tak kom je al prima de winter door. Blaadjes loshalen en in een diepvriesdoosje bewaren. En vergeet ook koriander, tijm en rozemarijn niet. Die laatste twee houden het doorgaans ook in de winter prima vol op het balkon. Zachtere kruidensoorten (peterselie, bieslook, koriander, dille) sterven af in het najaar, maar komen als het meezit in het voorjaar gewoon weer op. En bij gebrek aan groene vingers koop je gewoon weer een nieuwe plant. Nog een doe-het-zelftip: lavas (maggikruid). Wordt een enorme struik in de volle grond, maar doet het ook goed in (flinke) pot. Valt heel uitstekend in te vriezen en maakt een wereld van verschil in soepen. En niet te vergeten basilicum. Voor verfijnde smaakaccenten adviseer ik ook deze specerijen: venkelzaad, karwijzaad (alias kummel) en kardemompeulen (ook lekker in gebak).

Lees ook

Welke rol speelden kruiden in de middeleeuwen?

De monniken kweekten hier namelijk geneeskrachtige kruiden, die ze vervolgens gebruikten om zieken t Lees meer

Wat zit er in de 7 kruiden?

Paprika, chilipeper, curcuma, knoflook, uien, gember, peper. Chilipeper Gember Knoflook Kurkuma Pap Lees meer

Dina van der Laan
Dina van der Laan
2025-08-03 13:35:14
Count answers : 29
0
10 onmisbare kruiden en specerijen: 1. Zwarte peperbolletjes 2. Gerookt paprikapoeder of pimentón 3. Nootmuskaat 4. Rozemarijn 5. Tijm 6. Laurierblaadjes 7. Kerriepoeder 8. Ras el hanout 9. Speculaaskruiden 10. Zoethout Ook onmisbaar in de keuken: peterselie en basilicum Peterselie Basilicum
Tobias Yildiz
Tobias Yildiz
2025-07-30 19:14:54
Count answers : 17
0
Met de kruiden hieronder kan je in heel veel recepten prima uit de voeten. Kruiden en specerijen gebruik ik voor het op smaak brengen van gerechten. Voor Italiaanse gerechten gebruik je meestal andere kruiden dan voor een Oosters recept. En een recept is nooit heilig, dus experiementeer en varieer naar hartelust om er een eigen draai aan te geven. Peper en zout heeft waarschijnlijk iedereen wel in de keukenkast. Zwarte peperkorrels, gemalen witte peper, zeezout, grof zeezout, fijn zout. Verse kruiden kan je geplukt en al in een bakje kopen of in de vorm van een plantje. Vooral buiten het winterseizoen heb ik verschillende plantjes in de keuken staan. Basilicum, bieslook, oregano, rozemarijn, tijm. Het liefst gebruik ik verse kruiden maar deze heb ik niet altijd op voorraad. Dan zijn gedroogde kruiden in de meeste gevallen een prima alternatief. Basilicum, chinese vijfkruidenpoeder, dragon, Italiaanse kruiden, oregano, peterselie, salie, tijm. Ook heb ik een groot aantal specerijen in huis voor o.a. Oosterse gerechten. Anijszaad, chilipoeder, chilivlokken, djintan, gemberpoeder, gerookt paprikapoeder, foelie, jeneverbessen, kaneelpoeder, kerriepoeder, komijnzaad, koriander, kurkuma, paprikapoeder, venkelzaad. Ook van olie heb ik verschillende soorten in huis. Ik schreef al eens eerder welke olie je waarvoor gebruikt, misschien ook handig om eens te lezen. Zelf gebruik ik olie om in te roerbakken, te bakken, om gerechten op smaak te brengen of als dressing over bijvoorbeeld een salade. Olijfolie, arachideolie, druivenpitolie, sesamolie, wokolie, zonnebloemolie. Sauzen maak ik het liefst zelf, daar heb ik er dus niet veel van in huis. Wel heb ik een paar sauzen die ik weer verwerk in een zelfgemaakte saus. Meestal gebruik ik deze voor Oosterse roerbakgerechten en vind ik het handig ze in huis te hebben. Gembersiroop, oestersaus, tomatenketchup. Behalve kruiden, specerijen, olie en sauzen heb ik ook altijd een aantal andere ‘verse smaakmakers’ in huis. Deze zijn meestal lang houdbaar en kan je dus prima standaard in je keukenkast of groentelade hebben liggen. Bollen knoflook, gemberwortel, rode peper, rode ui, sjalotjes, uien.

Lees ook

Waar zet je het beste een kruidenbak?

Zonlicht is essentieel voor een gezonde groei van je planten. Zorg ervoor dat je moestuinbakken op e Lees meer

Wat zijn de 10 meest gebruikte kruiden?

1. Peper (zwarte en witte Peper) Peper is de koning van de specerijen en een van de oudste specerije Lees meer

Jente Heijman
Jente Heijman
2025-07-17 08:06:08
Count answers : 24
0
Nu wil je natuurlijk weten welke kruiden je écht nodig hebt in de keuken. Dit zijn de standaard kruiden en specerijen die onmisbaar zijn: basilicum peterselie oregano (gedroogd geeft evenveel smaak als vers) tijm paprikapoeder (keuze uit zoet of pittig) kaneel (een zoetmaker voor je warme gerecht) rozemarijn nootmuskaat. Voor wat meer uitdaging… Deze kruiden en specerijen zijn altijd handig om in je rekje te hebben: kerriepoeder laurierblaadjes italiaanse kruiden knoflookpoeder koriander (sommige mensen vinden dit naar zeep smaken) gemberpoeder kardemom (ook lekker in gebak) cayennepeper komijn (deze noot-peperachtige smaak werkt goed in Mexicaanse of Indiase gerechten) venkelzaad (smaak lijkt op anijs en wordt veel in soepen en sauzen gebruikt) steranijs kurkuma (mild bitter en lekker in curry) kervel (lichtzoete, anijsachtige smaak) dragon (de peperachtige, bittere smaak wordt al snel erg sterk) kruidnagel. Ten slotte zou je nog deze heerlijke kruidenmengsels kunnen toevoegen: speculaaskruiden ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel van twintig of meer specerijen) za'atar (gemengd met sesamzaad en sumak) garam Masala (in veel Indiase gerechten gebruikt, zoals tandoori)
Rowan van Straaten
Rowan van Straaten
2025-07-17 06:34:04
Count answers : 24
0
Welk dieet of eetpatroon je ook volgt, smaakmakers zijn onmisbaar. Dus vega, vlees of vis: hierbij de toppers op een rijtje: Peper en zout (Gerookte) paprikapoeder Knoflookpoeder Italiaanse kruiden Kaneel Basilicum Bieslook Munt

Lees ook

Welke kruiden moet je echt in huis hebben?

Welke kruiden je in huis moet hebben, is eigenlijk afhankelijk van het huis. Of eigenlijk: van de g Lees meer

Wat zijn de meest gebruikte kruiden in de Nederlandse keuken?

In de Nederlandse keuken gebruiken we een aantal kruiden regelmatig. Hieronder vind je een overzich Lees meer

Yasmin de Leeuw
Yasmin de Leeuw
2025-07-17 04:28:01
Count answers : 27
0
Kruiden brengen smaak en geur in onze gerechten. In dit blog zetten we de populairste keukenkruiden voor je op een rijtje. 1. Basilicum Basilicum heeft een fris aroma en zoete smaak en staat bekend als “het koninklijke kruid”. 2. Rozemarijn Rozemarijn voegt een aardse, houtachtige smaak toe en is perfect voor het kruiden van geroosterd vlees en groenten. 3. Peterselie Peterselie is een veelzijdig kruid dat vaak wordt gebruikt als garnituur voor soepen, stoofschotels en salades. 4. Tijm Tijm is een krachtige smaakmaker en is onmisbaar in de mediterrane en Franse keuken. 5. Koriander Koriander heeft een frisse, citrusachtige smaak en is een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische, Mexicaanse en Midden-Oosterse keukens.
Iris Bozkurt
Iris Bozkurt
2025-07-17 04:18:03
Count answers : 18
0
Welke kruiden je in huis moet hebben, is eigenlijk afhankelijk van het huis. Of eigenlijk: van de gerechten die in dat huis worden klaargemaakt. In de Aziatische keuken is het ene kruid onmisbaar, terwijl in de Italiaanse keuken weer een ander kruid heel veel wordt gebruikt. In ons overzicht gaan we daarom uit van de basis die in Nederland door de meeste mensen wordt gebruikt. Deze kruiden zijn onmisbaar in de keuken: Peper Zout Kaneel Paprikapoeder Italiaanse kruiden (een handige mix van populaire kruiden) Hiermee upgrade je je kruidenlade: Oregano Rozemarijn Tijm Knoflookpoeder Chilipoeder Komijn Kurkuma Nootmuskaat Kerriepoeder Met deze toevoegingen is je collectie helemaal compleet: Laurierblaadjes Gemberpoeder Kruidnagel Kardemom Venkelzaad Steranijs Natuurlijk zijn er nog véél meer kruiden, maar met deze kom je al heel ver.
Sjoerd de Hoogh
Sjoerd de Hoogh
2025-07-17 03:08:07
Count answers : 24
0
Kruiden zoals selderij, bieslook, peterselie, salie, bonenkruid, tijm, mint, oregano, basilicum, dragon, kervel en dille gesneden zijn over het algemeen vriendelijk en niet scherp. Meest voorkomende kruiden en specerijen in onze keukens zijn: Knoflook, Dragon, Jeneverbes, Marjolein, Bieslook, Laurier, Oregano, Mierikswortel, Peterselie, Dille, Koriander, Kervel, Venkel, Lavendel, Rozemarijn, Selderij, Tuinkers, Munt, Salie, Citroenkruid, Basilicum, Tijm, Knoflook, Dragon, Jeneverbes, Marjolein, Bieslook, Laurier ,Oregano, Mierikswortel, Dille, Koriander, Anijs, Kerrie, Saffraan, Paprikapoeder, Foelie, Kruidnagel Peper, Vanille, Gember, Laos, Pepers, Zeezout, Kaneel, Nootmuskaat, Piment en Citroengras.