:

Welke producten en gerechten werden er veel gegeten in de middeleeuwen?

Inaya van de Velden
Inaya van de Velden
2025-07-17 10:34:45
Count answers : 0
0
Graan was eigenlijk de basis van vrijwel elke middeleeuwse maaltijd. Tarwe, gerst of rogge werden gebruikt om in de koolhydraatbehoeften te voorzien – in broodvorm, maar ook in allerlei papjes. Dat veel mensen denken dat er in de Middeleeuwen geen fruit voorhanden was, is onterecht, aldus Coomans. Appels en peren groeiden hier gewoon, en daarnaast werd er in vruchten gehandeld met bijvoorbeeld Frankrijk en de Baltische gebieden. Bovendien aten middeleeuwers allerlei knollen en groenten en werd er veel gefermenteerd. Voor hun dagelijkse eiwitbehoefte vielen middeleeuwers terug op vis en vee zoals varkens, koeien en schapen, zegt Coomans. Er was bijgevolg een relatief grote fastfoodcultuur. Veel warm voedsel werd op de markt gekocht, in de vorm van een pastei bijvoorbeeld.
Kaylee Hassan
Kaylee Hassan
2025-07-17 07:42:28
Count answers : 3
0
De arme plattelandsbevolking at vooral brood, pap en soep met knolgroenten, kool of tuinbonen. Vlees was een zeldzame toevoeging. De rijke burgerij en adel aten zeer uitgebreid en gevarieerd. Vlees, vis, gevogelte, groenten en fruit werden gekruid met groene kruiden en exotische specerijen. Amandelen en gedroogde zuidvruchten waren geliefd als smaakmakers uit het Middellandse Zeegebied. Wat er op de laatmiddeleeuwse tafel verscheen, was niet alleen een kwestie van geld. De houdbaarheid van verschillende soorten voedsel speelde een belangrijke rol. Zonder koelkast is het lastig om verse vis en vlees te bewaren. Daarom werd het gepekeld, gerookt of gedroogd. De groenten die men at waren de groenten van het seizoen. Groenten langer bewaren? Maak ze in in zuur en je hebt ook midden in de winter nog groenten. De rijke burgerij en adel aten zeer uitgebreid en gevarieerd. Vlees, vis, gevogelte, groenten en fruit werden gekruid met groene kruiden en exotische specerijen. Wijn, kaas, (gedroogde) vijgen en druiven waren gezond.
Jenna Bloemendaal
Jenna Bloemendaal
2025-07-17 06:10:38
Count answers : 3
0
De middeleeuwse keuken kenmerkt zich door rijke, stevige en uitgesproken smaken zoals specerij, zuur en zoet. In tegenstelling tot Europa lijken de recepten van ruim 500 jaar geleden opmerkelijk veel op de huidige gerechten in de Arabische wereld. De gerechten op deze pagina, uit Europa en de Arabische wereld, zijn voor je uitgewerkt zodat je ze makkelijk thuis kunt recreëren. Kijk voor lastiger te vinden middeleeuwse ingrediënten in de schatkamer onder de kop “ingrediënten”. Daar vind je historische informatie over deze producten.