Waarmee dik je saus in?

Dave Schipper
2025-07-16 09:46:47
Count answers
: 2
Met maïzena maak je sausjes dik. Voeg maïzena nooit direct toe aan de saus, dan gaat het klonten. Meng een theelepeltje maïzena met een klein scheutje koud water en meng dit glad.
Met een roux maak je van alles een mooi, romig en dik sausje. Roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem.
Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus.
Door het zetmeel in aardappel wordt een saus ook romiger en dikker. Voeg een (stukje) aardappel toe aan de saus en pureer dit mee.
Ook met suiker verdik je een mengsel.
In stoofpotten zorgt een plakje ontbijtkoek niet alleen voor een lekker kruidige smaak, het zorgt er ook voor dat de saus indikt.
Met verschillende zuivelproducten maak je een saus vanzelf een stuk romiger en dikker. Met crème fraîche bijvoorbeeld, maar denk ook aan mascarpone en ricotta. Laat dit niet te lang meekoken, dan kan het gaan schiften. De 8 tips om saus in te dikken in het kort: inkoken, maïzena, roux, gelatine, aardappel, suikers, ontbijtkoek en crème fraîche.