:

Waarom zijn vleesvervangers volgens de WHO ongezond?

Janna Mangal
Janna Mangal
2025-07-15 17:15:13
Count answers : 1
0
De World Health Organisation geeft aan dat talloze ultra processed foods geen goede alternatieven zijn van vlees. Ze bevatten veel calorieën en vaak veel zout, verzadigd vet en suikers. Het aandeel voedingsvezels, vitamines en mineralen is volgens de WHO in deze producten juist laag vergeleken met onbewerkte producten zoals vlees, zuivel en sommige plantaardige producten. Uit het WHO onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van UPF’s tot negatieve effecten op de gezondheid kan leiden. Denk aan overgewicht, obesitas, kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ze bevatten vaak veel zout, suikers en weinig vitaminen en mineralen. Meer onderzoek naar het effect van deze producten is volgens de WHO hard nodig. Veel plantaardige vervangers, ook wel ‘analogues’ genoemd, vallen onder de ultra processed foods (UPF’s).
Jelle Wendt
Jelle Wendt
2025-07-15 17:11:22
Count answers : 4
0
Sommige vleesvervangers zijn een soort halve frituursnacks of zijn kaaskroketten met een stukje erwt of broccoli en zijn qua samenstelling niet al te geweldig. Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker. Hoe langer een lijst is van ingrediënten van de vleesvervangers, hoe groter de kans dat de vleesvervanger in de categorie ongezond valt. Het is allemaal al voorbereid en er zitten te veel toevoegingen in. Als een kant-en-klare vleesvervanger echt een vervanging is voor vlees, dan moet daar genoeg eiwit in zitten in combinatie met ijzer en vitamine B1 en of B12. Op dit moment voldoen de meeste vleesvervangers niet aan die criteria waardoor het grootste deel nog niet in de schijf van vijf is opgenomen.
Anna Gervais
Anna Gervais
2025-07-15 16:10:16
Count answers : 3
0
Frequente consumptie van plantaardige zuivel- en vleesvervangers kan volgens de WHO leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Veel van de plantaardige vlees- en zuivelvervangers zijn zogenoemde ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Frequente consumptie van deze voedingsmiddelen (UPF’s) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Doordat ultra-bewerkte voedingsmiddelen bestaan uit stoffen die zijn afgeleid van hele voedingsmiddelen, zoals zetmeel, suikers, vetten en eiwitisolaten en met vaak toegevoegde smaken, kleuren, emulgatoren en additieven, is er volgens de WHO weinig bekend over de voedingssamenstelling van dergelijke vlees- en zuivelvervangers. Moderne plantaardige diëten kunnen ook ultra-bewerkte voedingsmiddelen omvatten. De situatie is zorgwekkend, aangezien consumenten wordt voorgehouden dat producten zoals plantaardige UPF’s gezond zijn, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een onlangs gepubliceerde factsheet over de gezondheid van vlees- en zuivelvervangers.
Niels Aktaş
Niels Aktaş
2025-07-15 16:04:12
Count answers : 1
0
De WHO heeft niet gesteld dat vleesvervangers ongezond zijn. De kritiek op vleesvervangers is onder andere dat ze veel zout bevatten. Bij categorieën waar het dierlijk vlees erg zout is en veel verzadigd vet bevat, zoals (rook)worst, burgers en spek, zijn ook de vleesvervangers meestal niet gezond volgens de Schijf van Vijf. Zout is de voornaamste reden waardoor veel vleesvervangers niet aan alle criteria voldoen.
Merle Bave
Merle Bave
2025-07-15 15:02:10
Count answers : 4
0
Als je kijkt op de verpakking zie je dat er veel vleesvervangers zijn die veel zout en vet bevatten. Sommige vleesvervangers zijn een soort halve frituursnacks of zijn kaaskroketten met een stukje erwt of broccoli en zijn qua samenstelling niet al te geweldig. Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker. Hoe langer een lijst is van ingrediënten van de vleesvervangers, hoe groter de kans dat de vleesvervanger in de categorie ongezond valt.