Waarom is eten op een festival zo duur?

Faas Brugman
2025-07-05 16:09:00
Count answers
: 3
Een woordvoerder van festival Pinkpop vertelt dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Daarnaast kijken ze hoeveel tijd, energie en geld een product kost. Verder maakt het ook uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien.
Veel festivals hebben diverse cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de organisatie. Maar de huur stijgt, omdat de festivalkosten zelf ook stijgen. Cateraars en foodtrucks berekenen dit weer door in prijzen voor hun producten. "Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten", aldus Dirk Mulder die sectorspecialist food bij ING is.
Er zijn dus verschrikkelijk veel dingen die ervoor zorgen dat een festival zo duur is.
"Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.”

Tijn Konings
2025-07-05 15:29:40
Count answers
: 3
Een snack of festivalpintje is al snel een halve euro duurder dan je gewend was en de financiële kater is soms groter dan de drankkater.
De grote brouwerijen laten hun prijzen stijgen door stijgende arbeidskosten, productiekosten, logistieke kosten, inflatie, energiekosten, grondstofprijzen.
Helaas worden ons bier, de catering en bijhorende installaties vervoerd via vrachtwagens die net dezelfde tellertjes zien draaien aan het tankstation.
Jammer genoeg stijgt die kost sneller dan de bierprijzen.
Op festivals rekent die drankkost natuurlijk sneller door.
Op die lege weide wordt een heel dorp gebouwd, waar alles extern aangevoerd wordt.
Dat zijn op het einde van de rit dus heel veel handen en middelen.
De Belgische overheden zijn meester in het op poten zetten van nieuwe belastingen.
Buiten BTW, heb je een accijns, een bijzondere accijns, een verpakkingsheffing voor de vaten, een verpakkingsheffing voor niet-herbruikbare verpakkingen zoals de bekers en een vergunning om je festivalpintje te mogen schenken.
Elke verhoging van het festivalbonnetje is dus ook een extra inkomst voor de staatskas.
Ook festivals hebben de laatste 3 jaar een pak meer kosten gehad dan inkomsten.
Gezien deze verengingen geen overheden zijn die eindeloos schulden mogen blijven opbouwen, moeten zij ervoor zorgen dat het gat in de kas tijdig opgevuld geraakt.
Festivals die bands van buiten Europa boeken, moeten extra in de oorlogskas zitten.
Die bands huren hun materiaal in Europa en dat is een pak duurder geworden.
Ze vragen dus hogere voorschotten of gages alvorens er een noot wordt gespeeld.

Elin Huijbrechts
2025-07-05 14:45:14
Count answers
: 1
Fees voor festivals en grotere evenementen: Een evenemententoeslag, kosten voor verhuur ruimte, eletra en water, nachtelijke beveiligingskosten en percentage van de omzet. Deze vergoedingen spelen een belangrijke rol voor de omzet van de foodtruckeigenaar. Het slimst is dus om deze informatie vooraf in kaart te brengen van voorgaande evenementen, zoals de verwachte inkomsten en opkomst bezoekers. De minimumprijs voor het huren van een foodtruck incl. catering begint rond de € 500,- exclusief btw.

Yfke Bloemendaal
2025-07-05 11:42:44
Count answers
: 3
Kosten twee keer doorberekend naar festivalganger.
Het AD schrijft dat de festivalorganisator de prijs van de muntjes bepaalt.
Een woordvoerder van festival Pinkpop legt uit dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren.
Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten.
Ook weegt mee hoeveel tijd, energie en geld een product kost.
En ook maakt het uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien.
„Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers.
Hoe meer schakels, hoe meer kosten”, aldus Dirk Mulder, sectorspecialist food bij ING.
André Malotaux, die cateraar is voor een hoop festivals, legt uit dat deze prijsstijgingen voor de hele horecasector gelden.
Hogere personeelskosten, huur, energieprijzen en inflatie, drijven die horecaprijzen op.
Dat geldt dus ook voor de horeca op festivals.
Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt daarnaast dat de op- en afbouw bij festivals ‘geld kost’.
„Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.”
Oftewel de op- en afbouw, stijgende kosten en de tussenpartner zorgen ervoor dat een zak patat of loempia meer kost.
En ja, het is toch echt de festivalbezoeker die dat geld moet neerleggen.