Wat is het smerigste eten ter wereld?

Luna Luitgardis van Neustrië
2025-07-03 23:02:44
Count answers
: 2
De smaak van de ingeblikte vis is het beste te omschrijven als … uhm … intens. Volgens sommigen is het zelfs het smerigste wat je kunt eten. De geur van surströmming kun je het beste vergelijken met die van rotte eieren en een vleugje eau de toilet.

Louise Tekin
2025-07-03 23:00:03
Count answers
: 3
Het smerigste eten ter wereld is moeilijk te bepalen, maar onderstaande opties zijn zeker niet voor iedereen away.
Larvenkaas is een kaas genaamd Casu Marzu, ook gekend als "rotte kaas".
De Italianen gebruiken hiervoor beschimmelde Pecorino, gemaakt van schapenmelk.
En die moet heel erg beschimmeld zijn.
Als dat nog niet genoeg is, laten ze de kaas vervolgens enkele maanden in een donkere kamer liggen zodat vliegen er hun eitjes kunnen leggen en larven zich in de kaas kunnen ingraven en er hun uitwerpselen achterlaten.
Zo krijgt de kaas haar erg scherpe smaak.
Deze kaas is niet echt makkelijk te verkrijgen aangezien de EU ze verboden heeft vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn.
Een ander optie is gefermenteerde en gedroogde haai,_oké, eerst en vooral heb je een haai nodig, liefst eentje die al dood is.
Verpak hem, steek hem in een put, bedek hem met zand en rotsen en laat hem liggen voor ongeveer 2-3 maand.
Daarna snijd je hem in stukken en laat je de haai nog enkele maanden drogen.
Dit doe je best omdat haaienvlees giftig is.
Het vlees eten zonder eerst het gif te verwijderen kan hetzelfde effect geven als alcohol drinken.
Ook tentakels zijn een bekende optie in Zuid-Korea.Sannakji maak je door een inktvis in verschillende stukken te snijden en rauw te serveren.
Er bestaat heel wat discussie over de methode, maar het blijft een veelvoorkomend gerecht in Zuid-Korea.
De inktvis leeft nog een beetje wanneer deze wordt opgediend en als je niet genoeg kauwt kunnen de zuignappen op de tentakels zich vasthechten aan de keel en je doen stikken.
Voor ongeveer zes Koreanen per jaar is dit de doodsoorzaak.

Josephine van Nes
2025-07-03 22:57:59
Count answers
: 2
De stinkbommen op food-gebied ter wereld zijn onder andere de doerian, surströmming, cazu marzu, hákarl, Vieux Boulogne, andouillette, chòu dòufu en kiviak.
De doerian stinkt zo vreselijk, dat de boom waaraan het groeit niet in openbare parken mag worden aangeplant vanwege de ondraaglijke geur die het verspreidt.
De surströmming stinkt zo ver-schrik-kelijk, dat het een wonder is dat mensen het kunnen eten zonder hun neus dicht te houden – of erger: over hun nek te gaan.
De cazu marzu uit Sardinië wordt gemaakt door de Pecorino ‘Sardo’ kaas zo lang te laten rijpen dat larven van de kaasvlieg zich erin nestelen, waarbij hun ontlasting een crèmelaag vormt.
De gefermenteerde haai, hákarl, heeft het aroma van rottend kadaver, kattenpis en ammoniak.
Volgens een studie van de Engelse universiteit van Cranfield in 2004, is de Vieux Boulogne kaas de ergste stinkkaas ter wereld.
De andouillette heeft een geur die niet te geloven is, het ruikt als een lichaam in verregaande staat van ontbinding.
De chòu dòufu, bijgenaamd stinky tofu, wordt gemaakt door verse tofu enkele weken tot maanden te laten fermenteren in een soort pekelbad met verzuurde melk, groenten, vlees en/of rauwe vis.
De kiviak bestaat uit honderden dode alkvogels die in een dode zeehond zijn gestopt en vervolgens liggen te rotten onder een rots voor een paar maanden en ruikt echt naar de dood.
Dit zijn de ergste stinkbommen op food-gebied ter wereld.

Bastiaan Özkan
2025-07-03 22:53:00
Count answers
: 1
Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft.
Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld.
De winnaar zal worden beloond met een ‘vrijbrief’ en hoeft dit smerigste gerecht ter wereld niet te eten.

Johannes de Graaf
2025-07-03 20:09:47
Count answers
: 3
Gebakken brain-sandwich is een culinaire hoogstandje dat rechtstreeks uit jouw nachtmerrie komt, maar voor anderen een lekkernij is. De gepaneerde en gefrituurde hersenen van een kalf werd tussen een hamburgerbroodje gestopt. Escamoles is een delicatesse dat al in de tijd van de Azteken werd gegeten, uiteraard met rijst en verse groenten, het zijn eetbare larven die op de wortels van de agave plant worden gekweekt. Sannakji is een inktvis dat zijn trieste einde moet ondergaan op de snijplank van een Japanse kok. Casu Marzu is een gerecht uit Sardinië en wordt in die streek als een ware lekkernij gezien, het is een schapenkaas met levende insectenlarven erin. Mopane is een rups die in Afrika wordt gegeten als gekookte of gefrituurde snack. Tonijn oogbol is een gerecht waarbij de oogbol van een tonijn wordt gegeten. Balut is een bevruchte eendenembryo die levend gekookt wordt en wordt gegeten met peper en zout.

Maya Fredriks
2025-07-03 19:50:54
Count answers
: 5
Een van de meest bekende “smerige” gerechten is Surströmming, een gefermenteerde haring uit Zweden. Dit gerecht staat vooral bekend om zijn overweldigende geur, die zo penetrant is dat veel mensen moeite hebben om het in de buurt te verdragen.
In een vergelijkbare categorie valt Hákarl, een gefermenteerde haai uit IJsland. Het gerecht heeft een sterke ammoniakgeur en wordt vaak beschouwd als een van de moeilijkste gerechten om te eten vanwege zijn intense smaak.
In Zuidoost-Azië is Balut een populair gerecht, dat bestaat uit een bevrucht eendenei waarin het embryo nog zichtbaar is.
Een ander extreem gerecht is Casu Marzu uit Italië. Deze Sardijnse kaas wordt gefermenteerd met levende larven, die tijdens het eten nog bewegen.
In Zuid-Oost Azië staat de vrucht Durian bekend om zijn doordringende geur.
Mexico heeft zijn eigen unieke delicatesse met Escamoles, de larven van mieren.
In Groenland gaat men nog een stap verder met Kiviak, een traditioneel gerecht waarbij honderden vogels worden gefermenteerd in een zeehondenhuid gedurende enkele maanden.
Een ander gerecht met een sterke geur is Stinktofu uit China en Taiwan.
In China wordt het Century Egg gezien als een verfijnde snack, maar voor velen is de geur van ammoniak en de gelei-achtige textuur van het maanden oude ei moeilijk te waarderen.
In Noorwegen staat Smalahove, het gekookte hoofd van een schaap, op het menu.
Japan biedt een culinaire uitdaging met Tuna Eyeballs, die vaak gekookt en geserveerd worden in soepen.
Zuid-Afrika draagt zijn steentje bij met Mopane Worms, gedroogde of gebakken rupsen die vaak worden gegeten in delen van het continent.
Tot slot biedt Zuid-Korea een van de meest extreme eetervaringen met Sannakji, een gerecht waarbij de tentakels van een levende octopus nog steeds bewegen op het bord.