Wat zijn typische Groningse lekkernijen?

Nisa Weerdenburg
2025-07-01 16:38:23
Count answers
: 2
Groninger gemberkoek is €6,75.
Groninger notenkoek is €6,75.
Groninger sucadekoek is €6,75.
Krentenkoek is €6,75.
Martenshoekster bol is €4,95.
Ontbijtkoek is €5,75.
Oud wijvenkoek is €5,75.
Oud wijvenkoek zonder rozijnen is €5,75.
Pakje gesneden roggebrood is €2,50.
Roggebol is €5,90.
Rozijnenbrood is €6,75.
Sucadebrood is €6,75.
Suikerbrood is €6,75.
Thee koeken is €6,95.
Zuidlaarder bol is €9,45.

Evie Luster
2025-07-01 16:34:11
Count answers
: 0
Van Knol's koek tot mosterd en van traditioneel snoep tot heerlijke chocolade.
Heerlijke repen en bonbons.
Proef chocolade met typisch Groningse smaken.
Van eierbal tot waddenzout.
Al meer dan honderd jaar worden er in Groningen de lekkerste koeken gebakken.
Van een klassieke Oude wijvenkoek tot een heerlijke Notenkoek.
Allemaal vers en handgemaakt in Groningen.
Nog veel meer lekkers

Justin van de Coterlet
2025-07-01 15:17:02
Count answers
: 1
Groninger mosterd: pittig met karakter Grove korrels, een stevige beet en een scherp randje: Groninger mosterd zoals hij bedoelt is.
De koning onder de snacks, onze eierbal Als je ‘t ons vraagt, is de eierbal meer dan een snack, het is een stukje Groninger identiteit, verpakt in een krokant jasje.
Een echte Groninger koek, dé Groningse lekkernij Deze stevige, donkerbruine koek is puur sentiment.
Sigaar blond & Miss Blanche wit Sigaar Blond en Miss Blanche Wit zijn speciaalbieren die exclusief gebrouwen worden voor Café De Sigaar en Hotel Miss Blanche.
Er is nog zó veel lekkers uit Groningen.
Wat dacht je van droge worst van lokale slagers, lekker kruidig en perfect bij de borrel?
Of poffert, een stevige, luchtige cake die je in plakjes snijdt en bakt in de pan, met wat roomboter erop.

Anouk Freshour
2025-07-01 14:35:05
Count answers
: 2
Kniepertjes zijn heerlijke zoete, dunne wafeltjes. Ze worden wel kniepkoukies of knieperties genoemd. Deze lekkernij wordt meestal traditioneel rond de jaarwisseling gebakken en gegeten.
De eierbal is een populaire snack in Groningen. Een eierbal bestaat uit een heel of half hardgekookt, gepeld ei in ragout. Je frituurt de bal en daarna kun je er van genieten.
Krentjebrij is een oud Gronings recept van bessensap, krenten, rozijnen, bessen en gort. Heerlijk als voorgerechtje, je kunt het warm of koud eten.
Spekkedik of spekkedikken is een soort kleine pannekoek die rond oud en nieuw gegeten wordt. Spekdikken worden net als de kniepertjes gebakken in een ‘knijpijzer.’
Groninger Poffert is een typisch Groningse dish. Het is een broodachtig boerengerecht en wordt vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Poffert wordt in een speciale pofferttrommel gekookt.

Niels van der Berg
2025-07-01 13:26:24
Count answers
: 2
Appelen in deeg - met suiker gezoete appels, met een broodachtige vulling
Bloedbrood - bloedworst met rozijnen
Boerenjongens - een alcoholische drank op rozijnen, al dan of niet in combinatie met ijs
Boerenmeisjes - een alcoholische drank op abrikozen, al dan of niet in combinatie met ijs
Boerenkool - stamppot boerenkool, in Groningen ook mous genoemd
Bruinebonen met karnemelk-bonenbrij - bruinebonen, spek en metworst in karnemelk
Bruinebonen met stroop - bruinebonen, spek en stroop, eventueel met kleine blokjes augurk
Citroenschilletje
Deegappels - Appelen in deeg, maar nu ook deeg aan de buitenkant van de appel
Dikke stip - een mengsel van maïzena, melk en spekjes
Eierbal
Erwtensoep of Snert - soep gemaakt van erwten met worst, spek en groenten
Fladderak - een alcoholische likeur oorspronkelijk uit Groningen (Onderdendam).
Het is de enige van oudsher beschreven Groninger drank.
Het wordt gemaakt van o.a. citroen, suiker en kaneel.
Fladderakworst - Fladderak is een typisch Groninger likeur.
Fladderakworst is een Groninger worst samengesteld naar de smaak van Fladderak.
De frisse smaak van Groningse limoncello, met een vleugje citroen, kaneel en kardamom.
Fieterknutten - koekjes, van oudsher gebakken op het Hoogeland rond sinterklaas
Gistpannenkoek
Groningerkoek - een soort ontbijtkoek gemaakt van roggedeeg en stroop
Groninger kruidkoek
Groninger anijskoek
Groninger gemberkoek
Groninger mosterd - een wat minder scherpe mosterd dan Franse mosterd en die hele mosterdzaden bevat
Groninger mosterdsoep - soep gemaakt van mosterd en spekjes
Groninger mosterdstip - dikke Groninger mosterdsoep om aardappels in te dippen
Groninger pannenkoek - zoete pannenkoek
Groninger Brandewijn
Groninger najaarsstamppot
Groninger landwijn - wijn gemaakt van allerlei soorten fruit door een aantal families in Groningen
Groningse worst
Hardbrood - een hard, plat kadetje
Heet bier - een stevige alcoholische drank op basis van bier en eieren
Hooghoudt jenevers - typisch Groningse jenevers van het bedrijf Hooghoudt
Kluinbier - typisch Gronings bier, dat tegenwoordig niet meer wordt gebrouwen
Kniepertjes - zoete, dunne koekjes die rond Oud en Nieuw worden gegeten
Knipselbonenstamppot
Krentjebrij - Groningse benaming voor watergruwel, bessensap met gerst, gort en krenten
Krudoorntjesbrij
Molleboon - een gezouten, geroosterde boon
Morellen op brandewijn
Metworst - een worst die vooral in Groningen en Friesland gemaakt en gegeten wordt
Nieuwjaarsrolletjes - opgerolde kniepertjes
Oudewijvenkoek of Oalwief - een zoete koek die lijkt op een ontbijtkoek
Oldambtster zwartebessenwijn - Groninger landwijn, gemaakt van zwartebessen uit het Oldambt
Poffert - een ronde cake met rozijnen
Pronkjewail
Pronkjewail bier
Roerom - een pap-achtig gerecht van boekweit
Roggebrood - een stevige broodsoort, gemaakt uit roggevezels
Schoten - langwerpige kadetjes, gemaakt van melkdeeg
Spekdikken - rogge pannenkoeken met worst en spek
Speltkoek - een variant van de Groninger koek, gemaakt van spelt-granen
Stamppot zoeteappeltjes
Stip-in-t-gat
Turfjes
Turfstekerswrap
Waddenbrood - brood gemaakt van granen van de Groninger en Friese waddenkust
Waddengoudkaas - kaas van het Hoogeland
Wieringa's Knappertjes - ambachtelijke crackers, gemaakt door een familiebedrijf uit Wildervank
Winschoter rozenjam - jam gemaakt van rozenbottels uit het rosarium te Winschoten