:

Wat is het meest voorkomende eten in Amsterdam?

Jelle Korkmaz
Jelle Korkmaz
2025-07-19 19:14:17
Count answers : 34
0
Geen wonder dat ze bekend staan om de beste pannenkoeken van de stad. Ze verkopen dé specialiteit van Nederland: haring. Ze verwelkomen hun gasten met traditionele Nederlandse gerechten, zoals stamppotten en de beroemde erwtensoep (snert). Winkel43 staat bij velen bekend als de plek met de beste appeltaart. Hier, in een piepklein winkeltje, vind je de beste Vlaamse friet van Amsterdam.
Jens van de Brink
Jens van de Brink
2025-07-19 19:01:11
Count answers : 33
0
Wat dacht je van een uitgebreide rijsttafel, een Indiase thali of een pittige Thais driegangenmenu of heb je liever een puntzak Vlaamse friet, Spaanse tapas of een broodje kroket?

Lees ook

Wat wordt er bedoeld met comfort food?

Comfort food, dat zich het beste laat vertalen als ‘troostrijk eten’ of ‘troosteten’ is eten dat aan Lees meer

Wat wordt bedoeld met comfort food?

Comfort food, dat zich het beste laat vertalen als ‘troostrijk eten’ of ‘troosteten’ is eten dat aan Lees meer

Marijn Oostveen
Marijn Oostveen
2025-07-19 16:59:47
Count answers : 30
0
Nederlands, Internationaal Nederlands, Europees Nederlands, Bar Nederlands, Café Nederlands, Vis en zeevruchten Nederlands, Café
Naomi van de Berg
Naomi van de Berg
2025-07-14 22:55:49
Count answers : 21
0
Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Huzarensalade van Rijsel: een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild. Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje): een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt. Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk: een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert. Oesters van Nam Kee: oesters eten in Amsterdam? Dan moet je bij Nam Kee zijn, een begrip in de stad. Kaasfondue van Café Bern: smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond. Appeltaart van Winkel 43: misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Knapperige korst, dikke appelvilling, perfectie in een punt. Gözleme van de Ten Katemarkt: verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees. Filet americain van Slagerij Louman: al generaties lang maakt deze slager een van de beste filet americains van de stad.

Lees ook

Wat is comfort food als je ziek bent?

Soep is ook het ultieme comfort food voor als je ziek bent. Neem bijvoorbeeld deze noedelsoep van Fo Lees meer

Wat is Supper Amsterdam?

Supperclub is nothing like you’ve experienced before. A vibing club. A feast for all your senses. Lees meer

Nina van de Wal
Nina van de Wal
2025-06-30 23:38:09
Count answers : 33
0
Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje, per jaar eten we in Nederland ongeveer 32 miljoen kilo drop weg. Drop kan je kopen in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels.
Jesper Said
Jesper Said
2025-06-30 20:56:03
Count answers : 27
0
Met meer dan 180 nationaliteiten die alleen al in Amsterdam wonen, is het geen verrassing dat de culinaire scène hier een mix en match is van over de hele wereld. De traditionele Nederlandse keuken is heerlijk en wordt het best bereid door een moeder of grootmoeder die er iets extra's aan toevoegt. Hier zijn een aantal Nederlandse gerechten die je moet proberen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Stroopwafel Als je maar één Nederlandse lekkernij probeert, neem dan de stroopwafel. Hollandse kaas Nederland produceert een grote selectie heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, in tegenstelling tot onze Franse buren, die de voorkeur geven aan een meer prikkelende soort. Bitterballen Het proeven van bitterballen staat op je bucketlist van Amsterdam. Stamppot  Wij Nederlanders hebben de gewoonte om voedsel te pureren en Stamppot is geen uitzondering. Haring Een meer ongebruikelijke toevoeging aan de lijst en iets dat niet naar ieders smaak is, is "Hollandse Nieuwe" (Hollandse nieuwe) waarschijnlijk het beroemdste Nederlandse gerecht.
Valerie Ramautar
Valerie Ramautar
2025-06-30 19:20:07
Count answers : 31
0
Een stevige erwtensoep, heerlijke pannenkoeken, vleeskroketten, dikke frietjes met echte mayonaise en veel variatie aan vlees- en aardappelgerechten. Het hele jaar door zijn er verse visgerechten te verkrijgen, zoals haring, mosselen en garnalen. Ook is er duidelijk een Indonesische invloed geweest op de Hollandse keuken, met nasi goreng en satésaus. Dit soort gerechten staan zeker net zo vaak op de menukaart als het puur Hollandse kibbeling en poffertjes. Amsterdam is een culturele smeltkroes. Daardoor is de stad ook rijk aan buitenlandse keukens en restaurants. U kunt er restaurants en cafés vinden die zich specialiseren in elke keuken die u maar kunt bedenken. Amsterdam heeft meer dan 1.000 restaurants voor elke smaak, behoeften en budgetten van zelfs de meest veeleisende toerist of Amsterdammer. In tegenstelling tot de rest van Europa zijn vegetariërs hier aan het goede adres. Dineren in deze diverse en bruisende stad kan variëren van fastfood tot haute cuisine, waarbij elke keuken trouw wordt vertegenwoordigd. De stad beschikt over stijlvolle en hoogwaardige restaurants en traditionele Amsterdamse cafés, Nederlandse pannenkoekenhuizen, steak houses en verkooppunten van zeevruchten... de lijst is eindeloos. Probeer één van de vele eetgelegenheden op het Leidseplein, het Spui, de Jordaan, Chinatown, de Pijp, IJburg, de Haarlemmerstraat en de Nieuwmarkt. Waar en wanneer u wilt, overal zult u ongetwijfeld ‘verlekkerd’ uit Amsterdam vertrekken. De meeste restaurants zijn open in de ochtend en het ontbijt wordt tot 10:00 uur geserveerd in vele hotels en andere eetgelegenheden. De Nederlanders lunchen meestal tussen 12:00 en 14:00 uur en het diner rond 17:00 tot 20:00 uur. Hoewel vele restaurants om 22:00 uur sluiten, is er een grote variëteit aan nachtrestaurants, pubs, bruine cafés, bars en afhaalrestaurants die ook na 22:00 uur nog steeds geselecteerde warme en koude gerechten en snacks serveren. Voor een overzicht met informatie en openingstijden van elk restaurant in Amsterdam, verwijzen wij naar de websites: TheFork.nl en/of Eet.nu. Mensen die op zoek zijn naar een typisch Amsterdamse belevenis, moeten zeker een bezoekje brengen aan een traditionele Amsterdamse kroeg. Deze worden bruincafés genoemd. Waarom deze charmante cafés ‘bruin’ genoemd worden is vrij eenvoudig: sigarettenrook. Hoewel dat vaak het geval is, worden de muren soms ook gewoon bruin geschilderd. Het interieur doet een beetje nostalgisch en ouderwets aan. Er staan vaak houten tafels met een tapijt als tafelkleed! Aan de muur hangen vaak wat pronkstukken, en u kunt een heerlijk koud biertje bestellen bij de barvrouw. De meest gezellige cafés kunt u vinden aan de Zeedijk vlakbij het Centraal Station, in de wijk de Jordaan en in de Utrechtsestraat. Het Leidseplein en Rembrandtplein zijn ook bekende locaties en vooral populair bij toeristen. De Nederlanders eten ook graag fast-food. Naast de bekendere fast-foodketens zijn er genoeg gefrituurde lekkernijen te bestellen in de ’snackbars’ in de stad. In Bruincafés en kroegen krijgt u vaak gratis hapjes geserveerd met bitterballen, of kaasblokjes en plakjes leverworst met sterke mosterd. Beide delicatessen smaken heerlijk met een heerlijk glas Nederlands bier.
Chloë Koçak
Chloë Koçak
2025-06-30 19:04:49
Count answers : 32
0
Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker die een beetje verdrongen wordt door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato. De oorsprong van deze Amsterdamse specialiteit is al lang geleden te achterhalen en tevens niet meer te vinden, maar er moet/alijd iets traditioneels zijn waar men jaren geleden mee is begonnen. De specialiteit doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Dit broodje (liefst gewoon een wit puntje) is half-om-half belegd met gekookte lever en pekelvlees. Met naar smaak een lik boter en een beetje peper, al met al een mond vol Amsterdamse nostalgie. Eet ‘m bijvoorbeeld gepaard met een glaasje melk bij Van Dobben.