:

Waarom is honing uit één gebied beter?

Ben Bosch
Ben Bosch
2025-10-21 18:12:53
Count answers : 32
0
Echte honing van de imker smaakt dus beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen. Honing uit de supermarkt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Uit onderzoek van de Europese commissie blijkt echter dat tenminste 14% van de honing wordt aangevuld met goedkope suikersiroop of andere suikerproducten. Bijen van de imker worden tijdens het nectarseizoen niet bijgevoerd. Uit het onderzoek van de Europese commissie blijkt dat gedurende het nectarseizoen bijen kunstmatig worden bijgevoerd met suikerwater of -siroop. Deze siroop vermengt zich in de bijenkast met de echte honing waardoor je een mengsel van echte honing en suikerwater krijgt. Grote kans dat de honing uit de supermarkt niet alleen bestaat uit echte honing, maar uit een mengsel van suikersiroop en honing waaruit de waardevolle enzymen en vitaminen zijn verdwenen.
Noud de Vries
Noud de Vries
2025-10-21 17:22:46
Count answers : 30
0
Honing uit één gebied is beter omdat het een unieke verhouding glucose en fructose bevat. Die verhoudingen zijn afhankelijk van de bloemen waar de bijen hun nectar vandaan hebben gehaald. Verschillen in verhoudingen zorgen ervoor dat de ene honing sneller kristalliseert dan de andere. Honing uit één gebied kan een bepaalde smaak of gezondheidsvoordeel hebben dankzij de lokale bloemen. De verhouding glucose tot fructose en glucose tot water bepaalt de snelheid van kristallisatie. Bijenhalen honing uit verschillende bloemen, dus de verhouding glucose en fructose kan verschillen. Sommige honingsoorten, zoals acaciahoning, kristalliseren niet snel, terwijl anderen, zoals koolzaadhoning, snel kristalliseren. Crèmehoning wordt gemaakt door 'gewone' vloeibare honing langdurig te roeren bij lage temperaturen. Crèmehoning is fijner en smeuïger dan natuurlijk gekristalliseerde honing.

Lees ook

Is lokale honing eigenlijk wel goed voor je?

Een lepel honing, zo uit de pot, dat is veel beter. Dan raak je waardevolle enzymen kwijt in de hon Lees meer

Waar kan ik honing in de keuken gebruiken?

Gebruik rauwe honing als natuurlijke zoetstof in plaats van suiker. Of het nu gaat om het toevoegen Lees meer

Amin Blom
Amin Blom
2025-10-21 14:50:35
Count answers : 23
0
Honing krijgt zijn smaak van de bloemen waar de bijen hun nectar verzamelen. Lokale honing heeft daardoor een unieke smaak die afhankelijk is van het seizoen en de omgeving. Of je nu kiest voor zachte voorjaarshoning of rijke herfsthoning, elke pot biedt een unieke ervaring. Lokale honing is vaak rechtstreeks afkomstig van de imker. Dit betekent dat het minimaal bewerkt is en alle natuurlijke eigenschappen, zoals enzymen, antioxidanten en mineralen, behouden blijven. In tegenstelling tot sommige geïmporteerde honing, die vaak wordt verhit en gefilterd, biedt lokale honing een authentieke smaak en maximale voedingswaarde.