:

Hoe duurzaam vis eten?

Senn de Lange
Senn de Lange
2025-10-15 13:24:46
Count answers : 31
0
Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Vis eten heeft ook gevolgen voor het milieu. De kweek of vangst van vis heeft in de meeste gevallen minder land en water nodig. De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees. Topkeurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis.
Anouk Freshour
Anouk Freshour
2025-10-15 12:05:16
Count answers : 38
0
Kies gebalanceerd: eet maximaal één portie vette vis per week en twee porties magere vis per week, dan eet je duurzaam. Maximaal één portie vette vis per week eten wordt in de Schijf van Vijf aanbevolen, omdat je anders te veel kwik binnenkrijgt. Als je meer dan een portie per week eet, eet je niet duurzaam. Twee porties magere vis per week eten is duurzaam, drie porties nog net. Duurzaam vis eten, dat doe je door maximaal één portie vette vis per week te eten en maximaal twee porties magere vis per week. Je kan de hoeveelheid vis die je eet ook meten aan je hand. Vis is een gezonde keuze op je bord. De overheid presenteert deze week voor het eerst een duurzaamheidsnorm voor vis: maximaal één portie vette vis en maximaal twee porties magere vis per week.

Lees ook

Wat is de meest duurzame vis?

De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval Lees meer

Wat is een goede visvervanger?

Je hebt de gezondheidseffecten van vis nodig, dus kan je EPA en DHA vetzuren binnenkrijgen via een p Lees meer

Rik Bosman
Rik Bosman
2025-10-15 10:58:50
Count answers : 28
0
Om duurzaam vis te eten, kun je letten op een aantal punten, zoals de vangstmethode en de herkomst. Bij wild gevangen vis kun je kijken naar hoe de vis gevangen is en uit welk gebied die komt. Je kunt kijken op de viswijzer van Good Fish voor meer info over vangst en herkomst. Ook kun je vragen stellen aan je visboer of ober over de herkomst en vangst van de vis. Sommige vissoorten staan er beter voor dan andere, zoals haring, Hollandse garnalen en Schotse of Noorse zalm. Andere vissoorten, zoals paling en slibtong, zijn minder duurzaam. Het is ook belangrijk om te kiezen voor vissers die duurzame vangstmethoden gebruiken, zoals pulsvissen of handlijnen. Als consument kun je een rol spelen in het stimuleren van duurzame visvangst door bewust te kiezen voor duurzaam gevangen vis en vragen te stellen over de herkomst en vangst van de vis.
Jack Peters
Jack Peters
2025-10-15 10:54:18
Count answers : 20
0
Vis eten in plaats van vlees omdat het minder het milieu belast of gezonder is. Kies dan wel voor duurzaam gevangen vis. Over het algemeen geldt dat het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees, maar let wel op: wereldwijd wordt nog maar zo’n 15% van de vis duurzaam -volgens de MSC standaard - gevangen. Of de vis duurzaam is, hangt af van heel veel factoren: de status van de visbestanden, de impact op de omgeving en hoe het wordt beheerd. Kijkend naar de milieubelasting, zoals de CO2 uitstoot en het grondstofgebruik stelt het voedingscentrum dat dit het geval is.

Lees ook

Wat is duurzame visserij?

Binnen de visserijsector betekent duurzaamheid; rekening houden met mens, planeet en opbrengst. Conc Lees meer

Welke vis kun je nog verantwoord eten?

Roodbaars, wijting en koolvis zijn overheerlijke én duurzame witvis. Mooie, minder bekende witvisse Lees meer