De Slow Food beweging zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met de zogenaamde fastfood als exponent.
Ze beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio.
Critici van de organisatie vinden haar elitair, aangezien goedkopere methoden van voedselproductie en bereiding verguisd worden.
Slow Food bestrijdt dit echter aangezien zij van mening is dat lokaal geproduceerd voedsel uiteindelijk goedkoper is, als ook de kosten van transport en allerlei chemische bestrijdingsmiddelen worden doorberekend in de prijs.
Slow Food heeft ook een internationaal jongerennetwerk: Slow Food Youth Network (SFYN).
SFYN Nederland zet zich in voor een Good, Clean en Fair voedselsysteem voor iedereen, door middel van projecten, evenementen en acties, een academie en door gebruik te maken van hun netwerk.
Het netwerk van SFYN Nederland bestaat uit onder andere studenten van allerlei studierichtingen, jonge consumenten en jonge professionals zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten.
Samen trachten zij veranderingen teweeg te brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie.