:

Welke vis is het meest milieuvriendelijk om te eten?

Kayleigh Demirci
Kayleigh Demirci
2025-10-25 08:41:27
Count answers : 42
0
Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed. Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat, zoals: paling, slibtong, rogblauwvintonijn of kabeljauw. De vangstmethode verbrandt ook behoorlijk veel brandstof, omdat het een zwaar net is. Het Voedingscentrum adviseert om wekelijks vis te eten en bij voorkeur vette vis zoals markreel, haring of zalm.
Julian van Bentheim
Julian van Bentheim
2025-10-21 11:31:47
Count answers : 33
0
Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed. Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem. Uiteraard is de ene vis een stuk duurzamer gevangen of gekweekt dan de ander, en daarom zijn er ook voor ieders gemak keurmerken in het leven geroepen. MSC, ASC en VISwijzer bijvoorbeeld, kunnen je bijstaan in het kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. Handige tip voor wanneer je bij die visboer staat of in een restaurant boven je menu hangt: check jouw keuze op de VISwijzer. Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Minder duurzame keuzes Waar je waarschijnlijk ook achter zult komen: er zijn een hoop bekende vissoorten helemaal niet duurzaam gevangen of gekweekt. Sliptongen, paling, heek, heilbot, griet en veel kabeljauw helaas ook. De vetten in veel vissen mogen dan gezond zijn, te veel van iets is ook weer niet goed. Eet vis dus met mate en nog een tip: vraag bij de visboer naar de bijvangst, want dan ben je nog goedkoper uit ook. Vis eten is nóg lekkerder als ‘ie duurzaam is: dit zijn de beste keuzes Van mossel tot makreel: er is meer mogelijk dan je denkt. We raadplegen daarvoor de eerdergenoemde VISwijzer van Goodfish: “Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem.” Geen vissen die bijdragen aan overbevissing en milieuvervuiling dus. Duurzame vissen Waar je in supermarkten eenvoudiger zelf een keurmerk checkt, is dit bij de visboer wat lastiger. En dan nu aan de slag met deze visgerechten: Culy Homemade: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel Culy Homemade: oesters met Balinese dressing (om je vingers bij af te likken) Culy Homemade: flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo

Lees ook

Wat betekent duurzame visserij?

Duurzame visserij is een vorm van visserij die toekomstbestendig is in zowel ecologisch, economisch Lees meer

Waarom koken Japanners geen vis?

Tot 100 jaar geleden aten Japanners geen vlees. Lees meer

Julian Rijcken
Julian Rijcken
2025-10-08 22:30:27
Count answers : 32
0
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Kyan Can
Kyan Can
2025-10-08 17:38:13
Count answers : 36
0
Mosselen zijn het meest duurzaam van wat je in de zee kunt vinden. Haring is altijd duurzaam. Ook oesters, Schotse of Noorse zalm, grijze garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis zijn een duurzame keuze. Koop de volgende keer eens een vis die als bijvangst gevangen wordt, zoals grauwe poon, schar of steenbolk.

Lees ook

Welke vis is het minst vervuild?

Andere vissen met lage hoeveelheden kwik zijn: ansjovis, tongschar, venusschelpen, krabbetjes, schel Lees meer

Wat wordt bedoeld met de term duurzame visserij?

Duurzame visserij is een vorm van visserij die toekomstbestendig is in zowel ecologisch, economisch Lees meer