Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed.
Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem.
Uiteraard is de ene vis een stuk duurzamer gevangen of gekweekt dan de ander, en daarom zijn er ook voor ieders gemak keurmerken in het leven geroepen.
MSC, ASC en VISwijzer bijvoorbeeld, kunnen je bijstaan in het kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis.
Handige tip voor wanneer je bij die visboer staat of in een restaurant boven je menu hangt: check jouw keuze op de VISwijzer.
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Minder duurzame keuzes
Waar je waarschijnlijk ook achter zult komen: er zijn een hoop bekende vissoorten helemaal niet duurzaam gevangen of gekweekt.
Sliptongen, paling, heek, heilbot, griet en veel kabeljauw helaas ook.
De vetten in veel vissen mogen dan gezond zijn, te veel van iets is ook weer niet goed.
Eet vis dus met mate en nog een tip: vraag bij de visboer naar de bijvangst, want dan ben je nog goedkoper uit ook.
Vis eten is nóg lekkerder als ‘ie duurzaam is: dit zijn de beste keuzes
Van mossel tot makreel: er is meer mogelijk dan je denkt.
We raadplegen daarvoor de eerdergenoemde VISwijzer van Goodfish:
“Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem.”
Geen vissen die bijdragen aan overbevissing en milieuvervuiling dus.
Duurzame vissen
Waar je in supermarkten eenvoudiger zelf een keurmerk checkt, is dit bij de visboer wat lastiger.
En dan nu aan de slag met deze visgerechten:
Culy Homemade: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel
Culy Homemade: oesters met Balinese dressing (om je vingers bij af te likken)
Culy Homemade: flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo