:

Is er biologische rode wijn zonder sulfiet?

Luuk van Geest
Luuk van Geest
2025-10-08 05:47:15
Count answers : 43
0
Er bestaat geen rode wijn zonder sulfiet. Van nature zit er al een klein percentage in wijn (max 150 mg/l). Hierdoor bestaat er geen rode wijn zonder sulfiet, maar er zijn wel rode wijnen zonder toegevoegde sulfiet. Er zijn enkele gezondheidsrisico's verbonden aan de consumptie van conserveermiddelen, vooral voor mensen met astma of sulfietallergieën. Veel consumenten waarderen de authenticiteit en de onaangetaste smaken die komen met wijnen die geen sulfieten bevatten. Bovendien biedt het drinken van rode wijn zonder sulfiet een meer transparante wijnervaring, waardoor consumenten precies weten wat ze consumeren.
Amira Akin
Amira Akin
2025-10-08 05:02:35
Count answers : 32
0
Er zijn ook biologische wijnmakers die bewust geen sulfiet gebruiken. Hun wijnen zijn dus biologisch gecertificeerd én zonder toegevoegd sulfiet gemaakt. In dat laatste geval wordt ook wel over natuurwijn gesproken. Wijnen zonder toegevoegd sulfiet zijn vaak puurder en eerlijker. Je zou kunnen zeggen dat het naakte wijnen zijn. Natuurwijnmakers zijn het puurst als het gaat om het toevoegen van sulfiet: de meeste voegen niets toe en anders maximaal 30 a 40 mg/l.

Lees ook

Wat zijn de beste biologische wijnen?

1 100 Montañas Albarín negro VidAs Asturias €18,70 2 Eric Louis Sancerre rouge €18,95 3 Idi di Marzo Lees meer

Heeft biologische wijn sulfiet?

Nee, biologische wijnen mogen sulfiet bevatten, maar wel beduidend minder dan conventionele wijnen. Lees meer

Johanna Vink
Johanna Vink
2025-10-08 04:55:08
Count answers : 28
0
Bij natuurwijn draait het er om om zo min mogelijk interventies toe te passen, ook bevatten deze wijnen geen tot zo weinig mogelijk sulfiet. Biologische wijn wordt geproduceerd met druiven geteeld volgens biologische landbouwprincipes, waarbij het gebruik van synthetische chemicaliën wordt beperkt. Natuurwijn zijn wijnen waarbij zo min mogelijk ingrepen worden gedaan tijdens zowel de groei van de druiven als het wijnbereidingsproces. Sulfiet wordt gebruikt bij niet-natuurwijnen en zorgt er voor dat de wijn minder snel oxideert en bacteriën geen kans krijgen, hierdoor wordt de houdbaarheid bevordert.
Marijn Oostveen
Marijn Oostveen
2025-10-08 04:49:23
Count answers : 30
0
Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter. Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen. Biologische wijnen bevatten minder sulfiet.

Lees ook

Hoe weet je of wijn biologisch is?

Biologische wijn wordt gemaakt met respect voor de natuur. Dit betekent dat de druiven worden getee Lees meer

Wat is het verschil tussen organische en biologische wijn?

Het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn zit hem voornamelijk in de productieprocessen en Lees meer

Catharina Verheuvel
Catharina Verheuvel
2025-10-08 04:26:16
Count answers : 32
0
We hebben nu ook Viña Cuesta Colorá, een Spaanse rode wijn voor een leuke prijs. Biologische wijnboeren voegen gemiddeld de helft minder sulfiet toe aan hun wijnen dan conventionele wijnboeren. Sommige – vooral natuurlijk werkende – boeren kiezen er bewust voor om geen extra sulfiet aan wijn toe te voegen. Sulfietvrije wijnen zijn normaal wat prijziger, met de Viña Cuesta Colorá hebben we ook een zeer betaalbare sulfietvrije wijn in huis, slechts € 6,99. Wijn bevat van nature altijd een kleine hoeveelheid sulfiet. Het van nature aanwezige sulfietgehalte is dermate laag dat dit geen problemen oplevert.