Natuurlijke wijnen zijn wijnen waar vanaf de wijngaard tot in de fles zo weinig mogelijk wordt tussengekomen, gemaakt zoals wijn duizenden jaren lang voor de industriële revolutie is gemaakt.
Wat is het verschil tussen natuurwijn, biodynamische wijn, biologische wijn en conventionele wijn
Natuurwijnmakers gebruiken de biologische en/of biodynamische wijnbouwmethoden om hun druiven te kweken.
Het is echter niet zo dat biologische wijn per definitie natuurwijn is.
Tijdens het vinificatieproces mogen in biologische wijnen veel additieven worden bijgevoegd, iets dat bij natuurwijnen niet gebeurt.
Natuurwijn kan volgens biodynamische principes worden gemaakt, maar ook volgens biologische standaarden.
Biodynamische wijn hoeft echter niet altijd ‘natuurwijn’ te zijn.
Zo vind je in biodynamische wijn meer sulfiet, en is ei-albumine toegestaan tijdens het vinificatieproces, in tegenstelling tot natuurwijn waarin enkel zwaveldioxide is toegestaan tijdens de vinificatie.
Biologische wijnbouw is een landbouwmethode waarin men vermijdt gebruik te maken van door de mens gemaakte synthetische chemicaliën.
In plaats hiervan gebruiken wijnboeren plantaardige- en minerale stoffen om de gezondheid van de bodem te bevorderen en plagen en ziekten te bestrijden.