Het verschilt overigens per soort meel wat voor brood je ermee kunt bakken.
Met patentbloem maak je bijvoorbeeld een wit brood, met maïsmeel kun je een maïsbrood maken en voor een volkorenbrood gebruik je uiteraard volkorenmeel.
Wat je nodig hebt staat altijd wel in het recept aangegeven.
Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak.
Dit doe ik op een middelhoge stand.
Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig.
Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit.
Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten.
Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs.
Na goed lang en stevig kneden ontstaat er een heel soepel deeg.
Je kunt controleren of je deeg goed is door te controleren of je er een vliesje van kunt trekken.
Neem een stukje deeg en trek dat voorzichtig uit, het is goed als er een soort vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt.
Vergelijk het met een bel blazen van kauwgum.
Dat lukt ook pas nadat je er goed op hebt gekauwd, anders scheurt het gelijk.
Bij het bakken van brood moet je het deeg dus lang genoeg kneden om dat vliesje te kunnen vormen.