:

Hoe krijg ik mijn brood luchtiger?

Tijs Scholten
Tijs Scholten
2025-09-29 19:44:02
Count answers : 30
0
Het belangrijkste ingredient is geduld. Hoe meer rust hoe beter de gaten smaken. Gebruik genoeg water in je deeg beter wat plakkerig deeg. Maak een gist-starter of voordeegje (laat de gist eerst op gang komen). Kneed je deeg lekker lang of juist bijna niet. Laat het deeg op een warme plaats lekker lang rusten en zorg dat het niet kan uitdrogen. Gebruik tijdens het bakken stoom in de pizzaoven. Laat het deeg op kamertemperatuur staan (goed afgedekt). Laat dat deeg op kamertemperatuur staan (goed afgedekt). Zorg dat het niet kan uitdrogen. Gebruik iets minder zout in het deeg (zout is de vijand van de gist-werking), is ook gezonder.
Colin van der Meer
Colin van der Meer
2025-09-29 14:57:36
Count answers : 24
0
Het verschilt overigens per soort meel wat voor brood je ermee kunt bakken. Met patentbloem maak je bijvoorbeeld een wit brood, met maïsmeel kun je een maïsbrood maken en voor een volkorenbrood gebruik je uiteraard volkorenmeel. Wat je nodig hebt staat altijd wel in het recept aangegeven. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand. Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten. Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Na goed lang en stevig kneden ontstaat er een heel soepel deeg. Je kunt controleren of je deeg goed is door te controleren of je er een vliesje van kunt trekken. Neem een stukje deeg en trek dat voorzichtig uit, het is goed als er een soort vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt. Vergelijk het met een bel blazen van kauwgum. Dat lukt ook pas nadat je er goed op hebt gekauwd, anders scheurt het gelijk. Bij het bakken van brood moet je het deeg dus lang genoeg kneden om dat vliesje te kunnen vormen.

Lees ook

Wat is artisanaal brood?

Ambachtelijk brood heeft vaak een stevige, goudbruine korst. De korst is niet alleen decoratief, ma Lees meer

Kan ik brood bakken zonder een gietijzeren pan?

Ja, je kunt brood bakken zonder een gietijzeren pan door een rijsmandje of bakpapier te gebruiken. E Lees meer