:

Hoe was brood in de middeleeuwen?

Rafael Hussein
Rafael Hussein
2025-06-23 13:14:37
Count answers : 3
0
In de Middeleeuwen gingen de bakkers zich verenigen in gilden, ze floreerden en genoten veel aanzien. Nochtans bleef brood doorheen de hele Middeleeuwen een luxeproduct, dat vooral bestemd was voor de rijken. De boeren op het platteland aten meestal pap van haver, gerst of boekweit. Voor speciale gelegenheden bakte men zelf brood en vlaaien in een eigen bakoven of in een gemeenschappelijk bakhuis dat bewoners van een gehuchtje met elkaar deelden of het zelfgemaakte deeg werd naar de bakker gebracht om het te laten afbakken.
Jonathan Brouwer
Jonathan Brouwer
2025-06-23 13:11:45
Count answers : 3
0
In de Middeleeuwen werd rogge gebruikt om brood te bakken. Rogge was goedkoop en werd door de lagere standen, de boeren en de horigen, gegeten. Het deeg voor het (zwarte) roggebrood werd met de handen en zelfs met de voeten gekneed. Om het deeg te laten rijzen werd zuurdeeg, het deeg van de vorige dag, of zure wijn gebruikt. De rijkere standen, de adel en de geestelijken, aten brood dat van tarwe werd gebakken (herenbrood of wit brood).
Fem Willems
Fem Willems
2025-06-23 13:08:25
Count answers : 2
0
Witbrood was in die tijd echt een luxe voor de elite. Ze gebruikten alleen bloem en gooiden de graanvezels bij het dierenvoer of het meel voor de lagere klasse. In die tijd geloofden ze dat de elite ziek zou worden als zij hetzelfde zou eten als het gewone volk. De armen aten dus het meest ruige volkorenbrood, wat nu juist wordt gezien als extra waardevol en gezond. Eens in de paar weken bakte je brood in de oven van de landheer. Je had dus een paar dagen vers brood en daarna wekenlang hard brood. Dat betekende dus creatief koken met oud brood. Uit die tijd komen recepten die nu nog steeds populair zijn, zoals broodpudding, wentelteefjes en Toscaanse broodsalade. In de dorpen kwamen later ook bakkers. Die hadden geen broden op de plank waar je uit kon kiezen; je bracht je eigen deeg naar de bakker en die bakte het voor je af in zijn oven.