:

Waar komt brood oorspronkelijk vandaan?

Olivier Esajas
Olivier Esajas
2025-06-23 15:53:23
Count answers : 3
0
Bloem is een poeder dat wordt verkregen door het vermalen van bepaalde granen en planten. Bloem wordt opgedeeld in twee families: bloem niet geschikt voor broodbereiding en bloem geschikt voor broodbereiding. De kwaliteit van bloem wordt grotendeels bepaald door haar zuiverheid, die afhangt van het uitmalingspercentage. Dankzij haar hoeveelheid en kwaliteit gluten vormt bloem van zachte tarwe (Triticim Vulgare) de basis voor de degen voor koekjes, gebak en broodbereiding.
Phileine Evers
Phileine Evers
2025-06-23 13:12:25
Count answers : 1
0
Tienduizend jaar geleden leefden de eerste mensen van wat ze in de natuur vonden zoals vruchten, bladeren en zaden. Er werden knollen, wortels, vruchten, zaden en graankorrels verzameld en gegeten. Als ze honger hadden, kauwden ze op graankorrels. Het speeksel in de mond zorgde ervoor dat de korrels zacht werden. Later werden ze gekneusd met een steen en in water geweekt. Zo ontstond een soort broodpap. Behalve met water mengden ze de korrels met bloed van dieren of gesmolten vet en kookten er een pap van. Van de dikke pap maakten ze een dikke ronde koek met een middellijn van ongeveer tien centimeter en twee centimeter dik. Deze plak droogden ze in de zon of bakten ze op gloeiend hete stenen of in de hete as.
Victoria Sam
Victoria Sam
2025-06-23 11:21:55
Count answers : 2
0
De etymologische woordenboeken van De Vries en De Tollenaere en van Van Dale vermelden beide dat ham waarschijnlijk oorspronkelijk de betekenis ‘hoek aangeslibd land’ had. De betekenis van boterham zou dan oorspronkelijk zijn: ‘brok, kluitje boter’. De betekenis ‘snede brood’ zou daar later uit zijn ontstaan. De Vries en De Tollenaere geven echter ook aan dat de oorspronkelijke betekenis ook ‘beboterd stuk brood’ kan zijn.
Noud Yildiz
Noud Yildiz
2025-06-23 10:12:24
Count answers : 2
0
De prehistorische mens kauwde namelijk eerst op zaden en granen, wat vaak ten koste ging van hun kiezen. Zo’n 30.000 jaar geleden zagen ze in dat de granen beter tussen stenen konden gemalen worden. Dat betekende eigenlijk de eerste stap naar het maken van brood. Nadat het graan vermalen was, maakten ze er met water een papje van. Dat papje lieten ze in de zon drogen op een hete steen of ze bakten er een harde koek van op het vuur. De tortilla, rotis, naan en pita lijken nog een beetje op dat soort brood.