Wat moet er op een Franse borrelplank?

Rowan van Straaten
2025-06-23 13:07:05
Count answers
: 3
Om de perfecte Franse borrelplank te maken heb je verschillende onderdelen nodig, zoals kaas, vleeswaren, groenten, dips en brood.
Per onderdeel staat uitgelegd wat je daarvoor kant-en-klaar kunt kopen of zelf kunt maken.
Inclusief lekkere recepttips.
Je kunt zelf kiezen wat je op jouw Franse borrelplank legt, maar de juiste verdeling zorgt wel voor een mooie balans.
Al is er natuurlijk niets mis met een plank met alleen maar kaas.
De Franse borrelplank begint bij het begin en dat is in dit geval kaas.
Franse kaasjes mogen natuurlijk niet ontbreken en ze vormen een mooi uitgangspunt voor de rest van de hapjes.
Bepaal afhankelijk van het aantal personen hoeveel kaas je wil, uitgaande van 2-4 verschillende soorten.
Naast een kaasje zoals Camembert of brie kan ook een klein kaasgerechtje lekker zijn.
Mogen vlees en/of vis wat jou betreft ook niet ontbreken op een Franse borrelplank?
Ga dan voor bijvoorbeeld twee soorten vleeswaren zoals rauwe ham en salami.
Ernaast of in de plaats van kun je ook vis op de plank leggen, zoals gerookte zalm, makreel of sardientjes uit blik.
Naast alle dierlijke hapjes zoals kaas en vis zijn groenten en fruit vaak een welkome afwisseling op de borrelplank.
Denk niet aan een hele stronk broccoli voor bij de borrel, maar aan hapklare snackgroenten en bijvoorbeeld een trosje rode druiven of partjes sinaasappel.
Ga voor een mix, zoals cherrytomaten, komkommer, paprika, worteltjes, bleekselderij en witlof.
Snijd grotere stukken in kleine reepjes of partjes en haal de witlof los van de stronk.
Ook lekker: gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen.
Altijd goed voor bij de borrel zijn sauzen en dips.
Natuurlijk geen ketchup of mayonaise, maar bijvoorbeeld jam voor bij de kaas, pesto voor op brood of hummus voor bij de snackgroenten.
Kijk eerst wat je op de plank wil leggen en pas de sausjes of dips daaropaan.
Tot slot vul je de borrelplank aan met brood, crackers of toastjes.
Ideaал als basis voor de andere heerlijkheden, maar ook gewoon lekker omdat ze wat meer vullen.
Brood zoals stokbrood en ciabatta zijn over het algemeen dikker en groter per stukje, dus vullen sneller.
Je kunt ze wel nog opwarmen in de oven of zelf krokant in plakjes bakken, zoals bij bruschetta en crostini.
Crackers & toastjes zijn over het algemeen wat dunner en hartiger van smaak.
Lekker bij bijvoorbeeld kaas.
Zijn de crackers of toastjes wat aan de grote kant?
Breek ze in kleinere stukken voor een robuuste uitstraling.
Op het boodschappenlijstje Kaasjes, zoals camembert, brie, chèvre Vleeswaren, zoals rauwe ham Vis, zoals makreel, sardientjes en gerookte zalm Sausjes en dips, zoals tapenade of abrikozenjam Brood, crackers of toastjes Groenten en fruit, zoals worteltjes, tomaatjes en rode druiven

Thomas van Ommeren
2025-06-23 12:24:30
Count answers
: 4
De Franse borrelplank kun je opmaken, zoals je zelf wilt, maar als je het echt Frans aanpakt, dan beleg je de plank met ‘fromage’ (kaas), charcuterie, druiven en andere Franse ingrediënten. Bekende Franse kaasjes zijn bijvoorbeeld brie en camembert. Wellicht heb je ook wel eens gehoord van de term ‘charcuterie’. Hiermee worden vleeswaren bedoeld, zoals ham, paté, worst enz.
Wat kun je op jouw Franse borrelplank doen?
Fromages (kaasjes)
Brie
Camembert
Roquefort
Reblochon
Chevre
Emmentaler
Port Salut
Roquefort
Charcuterie
Ham
Gedroogde ham (coppa of jambon cru)
Paté
Fuet worstjes
Kipspiesjes
Gezond en kleur
Druiven
Komkommer
Paprika
Uien
Champignons
Sausjes, dip en dippers
Kruidenboter
Heksenkaas
Boursin
Paturain
Franse mosterd
Stokbrood
Crackers
Dipstokjes
Overig en lekker op je plank
Walnoten
Honing
Ei
Olijven

Mathijs Sanders
2025-06-23 12:10:01
Count answers
: 5
Op een kaasplank, en dus ook op deze borrelplank, hoort een goede mix aan Franse kazen. Zo neem je een geitenkaas, zoals Crottin de Chavignol, (half)harde kaas, denk aan Comté, een witschimmelkaas, bijvoorbeeld brie of camembert, een blauwschimmelkaas, zoals Roquefort, Fourme d’Ambert of Bleu d’Auvergne, een roodschimmel, bijvoorbeeld Vacherin Mont-d’Or, Munster, Chaumes, eventueel een romige kruidenkaas zoals Boursin. Op een echte borrelplank laten we het niet bij kaas. We vullen ‘m aan met een stukje paté, cornichons, een Frans gedroogd worstje, nu niet op de plank, maar zeker ook rillettes, olijven, trosjes druiven, confiture, stokbrood en toastjes, optioneel: snackgroente en nootjes. Confiture, die zoete tegenhanger is erg lekker bij de paté en bij sommige harde kazen.

Bibi Lutterveld
2025-06-23 09:53:11
Count answers
: 5
Als je aan een Franse borrelplank denkt, denk je gelijk aan kaas, toch?
Deze camembert uit de oven is niet voor niets ons favoriete Franse hapje.
Maar je kunt nog veel meer kanten op met een Franse borrelplank.
Flammkuchen of Pissaladière zijn ook lekkere hapjes.
Snijd ze in kleine stukjes en serveer als borrelhap.
Of maak een lekkere rillettes van makreel.
Met wat ‘pain’ en ‘vin’ on the side is jouw Franse borrelplank helemaal geslaagd.
Onze Franse borrelhapjes lenen zich voor elke gelegenheid.
Of het nu een gezellige borrel met vrienden is of een meer chique feestje, laat je verrassen door de Franse keuken.
Van klassieke baquettes belegd met lekkere Franse kazen tot crostini’s met geitenkaas en vijgen.
En vergeet de hartige quiches niet, zoals de beroemde quiche Lorraine met spekjes en kaas.
Onze favoriet?
De Vacherin Mont d’Or uit de oven.
Deze typische Franse borrelhapjes zijn allemaal eenvoudig om te maken.

Siem Heere
2025-06-23 07:35:48
Count answers
: 2
Selecteer 4 tot 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig.
Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen.
Gebruik bij voorkeur een houten plank voor het kaasplateau want daarop kun je de harde kazen makkelijker aansnijden.
Haal de kaas ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast, dan komen vooral de zachte kaasjes beter tot hun recht.
Schenk bij voorkeur witte wijn bij de kaasplank, vooral als er geitenkazen tussen zitten.
Serveer iets zoets bij de kazen.
Druiven werken goed en een klein schaaltje vijgenjam is ook een prettige afwisseling.
En het summum: pâte de coing (harde gelei van kweepeer), die je bij de Franse kaasboer en goede Nederlandse kaasspeciaalzaken kunt krijgen.
Lees ook
- Wat zijn echte Franse gerechten?
- Wat zijn de top 5 Franse gerechten?
- Wat zijn 12 typisch Franse gerechten?
- Wat is een klassiek Frans voorgerecht?
- Wat is een typisch Frans avondeten?
- Wat is klassiek Frans?
- Wat eten Fransen vaak als avondeten?
- Wat is nou typisch Frans eten?
- Wat zijn Franse delicatessen?