:

Hoe kook je cassoulet uit een pot?

Nova Öztürk
Nova Öztürk
2025-09-13 18:30:38
Count answers : 21
0
Bij het maken van een echte Cassoulet naar origineel recept komt nog heel wat kijken. Het ingrediëntenlijstje is dan ook niet zo geschikt voor de doordeweekse hap: varkenspoot, gekonfijte eendenbout en ganzenvet! Zonder die laatste twee mag het, denk ik, eigenlijk geen Cassoulet heten maar bij gebrek aan beter noem ik het toch zo. Met de toevoeging ‘eenvoudig’ uit respect voor het origineel. Wat wel overeind blijft in mijn recept zijn de witte bonen, het spek mét zwoerd en de worst. Het idee van mijn recept komt uit België. Daar wordt Cassoulet in kant-en-klaar potten verkocht. Een blik op de ingrediëntenlijst leverde dit recept op. Grappig wel dat op de pot ‘origineel recept’ staat terwijl hierboven toch heel andere ingrediënten staan bij de echte Cassoulet. De blikken liet ik graag staan. Die bevatten nogal wat E-nummers en een enorme berg zout is mijn ervaring. Het uiteindelijke resultaat is eenvoudig én lekker. Ingrediënten Blik (720 gram) witte bonen in tomatensaus; 500 gram spek met zwoerd; Blik (400 gram) knakworst; 2-3 uien in halve ringen; 2 teentje knoflook, fijngehakt; ½ tl gedroogd tijm; 1 blad laurier; olijfolie. Bereiding Voor dit recept beginnen we met het scheiden van de bonen en de tomatensaus. Giet daarvoor de volledige pot in een zeef en vang de tomatensaus op. Spoel de bonen goed af met zo min mogelijk water. Het water laat je gewoon bij de tomatensaus! Weggooien is zonde. Snijd het spek in grove stukken en de knakworsten in drieën. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan of hapjespan en braad daarin het spek aan. Voeg na ongeveer 5 minuten de ui en de knoflook toe. Giet de tomatensaus met het water bij het spek. Voeg de tijm en het laurierblad toe. Zet de deksel op de pan en laat ongeveer een half uur sudderen. Voeg dan de witte bonen en de stukken knakworst toe. Verwijder het laurierblad. Even doorwarmen (niet meer koken) en opdienen! Bon appetit!
Brian Jurrijens
Brian Jurrijens
2025-09-13 17:29:04
Count answers : 17
0
1000 gram witte bonen een nacht van tevoren weken. Zet de varkenspoot en de zwoerd op met ongeveer 3 liter water. Doe de ui met de kruidnagels, de tijm en laurier erbij en trek er op een zacht vuur en mooie bouillon van. Breng de bouillon op smaak met peper en zout. Zet de bonen op met ruim koud water, breng ze aan de kook en schuim af. Kook ze in ongeveer 30 minuten gaar. Braad de worst en de stukken schouder even aan. Fruit de uien en de knoflook ook even aan. Leg onder in de schaal wat van de fijngehakte zwoerd en daarop een laagje bonen. Kruid met flink wat zwarte peper en wat zout. Verdeel het vlees over de bonenlaag en bedekt dat met de rest van de bonen. Giet er zoveel bouillon op dat alles mooi onderstaat. Laat de schotel 2 uur garen op 170 graden. Vul eventueel aan met bouillon als het te droog dreigt te worden. Als de korst bruin is steek je er met een spatel door.

Lees ook

Hoe kun je cassoulet het beste eten?

Cassoulet is prima herbergeten, het laat zich in grote hoeveelheden van te voren maken en smaakt all Lees meer

Wat is er zo bijzonder aan cassoulet?

Cassoulet is van oorsprong een echt boerengerecht waarbij witte bonen en gekonfijt of ingemaakt vlee Lees meer

Jasmijn de Bruijn
Jasmijn de Bruijn
2025-09-13 13:05:05
Count answers : 19
0
Om cassoulet uit een pot te koken, volg deze stappen: Haal de confit de canard uit zijn blik of de vacuum zak en bewaar het ganzenvet. Bak de eendenpootjes aan beiden kanten mooi bruin. Snijd de tomaten in 6 stukken en de wortelen in plakjes van een cm of 2. Haal de witte bonen uit blik en spoel ze schoon. Pak een liefst gietijzeren pan met een dikke bodem. Snijd de uien en de knoflook fijn en bak daarin de ui en knoflook, voeg de spekjes toe. Snijd de braadworsten in stukjes en voeg deze toe bij de spekjes: bak tot ze een een beetje bruin worden. Doe nu de witte bonen uit blik onder in de pan, voeg daar de ui en de knoflook en de spekjes en worst bij, daarop de tomaat en de wortel: de kruiden toe. Vul nu de hele pan met water: alles moet onderstaan: plus het glas witte wijn, nu begint het grote sudderen en afwachten. Wanneer het water is opgenomen in je cassoulet is hij klaar om te serveren.