:

Wat gebeurt er met wijn als je het kookt?

Dewi Koster
Dewi Koster
2025-09-11 21:48:37
Count answers : 32
0
Na slechts 15 minuten koken is nog ongeveer 40% van de oorspronkelijke alcohol aanwezig. Zelfs na een uur koken blijft 25% over. Wil je dat dit tot slechts 5% wordt teruggebracht? Dan moet je maar liefst 2,5 uur koken. En hier komt het: je kunt het nooit tot nul terugbrengen, hoe lang je ook kookt. Ethanol heeft een lager kookpunt dan water: slechts 78,5 °C, vergeleken met 100 °C voor water.
Melle van den Bosch
Melle van den Bosch
2025-09-11 20:36:36
Count answers : 21
0
Als je een gerecht 2 uur laat stoven op het vuur verdampt ongeveer 90% van de alcohol. Na het koken of stoven van je gerecht gedurende 15 minuten blijft nog 60% van de alcohol over. Dan verdampt dus maar 40% van de alcohol. Koken/sudderen 15 minuten 40% Koken/sudderen 30 minuten 35% Koken/sudderen 60 minuten 25% Koken/sudderen 90 minuten 20% Koken/sudderen 120 minuten 10% Koken/sudderen 150 minuten 5%

Lees ook

Kan ik dessert eten met wijn?

Kies bij een zoet dessert een wijn die minstens zo zoet is als het gerecht. Doet u dat niet, kan een Lees meer

Welke wijn past bij zoete gerechten?

Sauternes past perfect voor combinaties met crème brûlée, tarte tatin of blauwe kaas. Moscato d'Ast Lees meer

Tijn Konings
Tijn Konings
2025-09-11 19:39:51
Count answers : 26
0
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht. Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over. Koken/sudderen 15 minuten 40 30 minuten 35 1 uur 25 1,5 uur 20 2 uur 10 2,5 uur 5
Rosalie Koç
Rosalie Koç
2025-09-11 19:20:30
Count answers : 23
0
Als je wijn kookt, verdampt de alcohol. Na een half uur koken is ongeveer de helft van de alcohol verdampt. Na twee uur koken is 90% van de alcohol verdampt. Het koken verdampt de alcohol niet volledig, er blijft altijd een deel van de alcohol over. Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen.

Lees ook

Hoe gebruik je wijn bij het koken?

Gebruik nooit een wijn die je niet zelf zou drinken. Kies een fles die je lekker vindt, omdat de sma Lees meer

Kan ik zoete wijn gebruiken in plaats van droge wijn bij het koken?

Het kiezen van droge of een zoete wijn voor het koken met wijn Een zeer droge wijn heeft weinig natu Lees meer