:

Welke gerechten passen bij wijn?

Lucas Verbeek
Lucas Verbeek
2025-08-20 08:24:08
Count answers : 16
0
Welke wijn bij pikante gerechten? Scherpe en pikante smaken worden versterkt door zuur in wijn. Denk bij pittige gerechten aan een jonge rode wijn met tannines, of aan een zoete wijn met een laag alcoholpercentage die de hitte tempert. Welke wijn bij zure gerechten? Ga voor een frisse en strakke wijn bij gerechten met veel zuur. Maar zorg ervoor dat de wijn zelf niet té zuur is. Welke wijn bij zoete gerechten? De toevoeging van zoet kan de smaak van wijn beïnvloeden. Zo kan een droge wijn plotseling zoet smaken naast een dessert. Probeer het zoetgehalte van zowel de wijn als het gerecht ongeveer gelijk te houden. Een goede optie is vaak een dessertwijn. Welke wijn bij eiwitrijke gerechten? Rijke, eiwitrijke gerechten kunnen worden gecomplementeerd door een tanninerijke rode wijn. Welke wijn bij bittere gerechten? Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine. Een bitter gerecht gaat goed met een wijn met weinig of geen tannines die een licht zoetje of zoutje bevatten. Welke wijn bij kruidige gerechten? Het combineren van wijn met kruidige gerechten kan een uitdaging zijn. Kies bij kruidige gerechten daarom niet voor lichte en verfijnde wijnen, maar ga liever voor een wat kruidigere en aromatische wijn. Maak je bijvoorbeeld een Siciliaanse Caponata, kies dan ook voor een Siciliaanse wijn.
Laurens Post
Laurens Post
2025-08-20 06:00:46
Count answers : 18
0
Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Rood vlees, zoals biefstuk of lamskotelet, wordt het beste gepaard gaat met een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah/Shiraz. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port. Een mousserende wijn zoals champagne of cava is een populaire keuze voor bij de voorgerechten of als aperitief. Een Italiaanse Chianti bij pasta met tomatensaus. Zoetere wijnen passen bijvoorbeeld vaak beter bij zoete gerechten en fruitige wijnen kunnen goed samengaan met gerechten met een hoog zuurgehalte. Een droge witte wijn gaat vaak goed samen met visgerechten, terwijl een volle rode wijn perfect is bij een stevige biefstuk.

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer

Esmee van de Velden
Esmee van de Velden
2025-08-20 05:26:41
Count answers : 11
0
Ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Bij vis denk je meestal aan witte wijn. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen. Hoe je de groente bereid is van invloed zijn op de wijncombinatie. Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar. Wijn en gourmetten doe je vaak met allerlei groente, vlees of vis. Welke wijn past er bij al deze verschillende smaken.
Mick Sahin
Mick Sahin
2025-08-20 05:05:53
Count answers : 20
0
Lichte gerechten zoals salades of vis passen vaak beter bij lichtere wijnen zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Stevige gerechten zoals een dikke biefstuk vragen om een zwaardere wijn zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. Een zoete wijn zoals een Riesling of een Muscat past goed bij desserts. Gerechten met een hoge zuurgraad, zoals een salade met een azijndressing, passen goed bij wijnen met een hoge zuurgraad zoals een Sauvignon Blanc. Een Zinfandel of een Gewürztraminer kunnen hier goed bij passen. Vis met een witte wijn is een klassieke combinatie. Probeer eens een gegrilde zalm met een glas Chardonnay. Voor een biefstuk is een rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon een geweldige keuze. Kip is vrij veelzijdig, maar een gebraden kip met een glas Chardonnay is een eenvoudige maar heerlijke combinatie. De zuurgraad van een tomatensaus past goed bij de zuurgraad van een Sangiovese, de druif die wordt gebruikt in Chianti-wijnen.

Lees ook

Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?

Kies een thema, dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd. Een land of reg Lees meer

Welk hapje past bij pinot grigio?

Een uitstekende combinatie met een goede Pinot Grigio is bijvoorbeeld gegrilde vis maar ook met blad Lees meer