:

Waarom niet te veel vis eten?

Fenne van den Corput
Fenne van den Corput
2025-08-12 08:05:10
Count answers : 3
0
Vis kan door milieuverontreiniging gecontamineerd zijn met PCB’s, dioxines, arseen en kwik. Onderzoek heeft aangetoond dat arseen in drinkwater de kans op huidkanker verhoogt. Het is aannemelijk dat arseen uit vis hetzelfde effect heeft. Ook kwik zou de kans op huidkanker verhogen. Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen. Van deze stoffen is aangetoond dat ze de kans op huidkanker verhogen. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 2 keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Roofvissen zoals haaien, zwaardvis en tonijn zijn over het algemeen gevoeliger voor verontreiniging. Je mag gerust 2 keer per week vis eten, maar alle dagen vis op het menu doe je beter niet.
Annemijn Sanders
Annemijn Sanders
2025-08-12 05:09:37
Count answers : 4
0
Kan te veel vis eten kwaad? In vis kunnen schadelijke stoffen uit de industrie of bestrijdingsmiddelen voorkomen. Enkele feiten: vette vis is meer vervuild is dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich ophopen in het vet grote roofvissen hebben meer last van vervuiling dan vissen die plantaardig eten vis uit Europese wateren is meer vervuild dan vis uit de Stille Oceaan Varieer daarom met vis en houd je aan deze adviezen: eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis