Waarom proef je wijn in een restaurant?

Luuk van de Velde
2025-08-11 11:37:34
Count answers
: 0
De essentie van wijn ligt voornamelijk in haar kleur, geur en smaak. Alle drie zijn belangrijke aspecten van het karakter van elke wijn, maar smaak wordt beschouwd als de belangrijkste, aangezien het zowel smaak als textuur omvat en het de karakteristieken van de wijn bepaalt. Maak na het kijken, ruiken en proeven een volledige beoordeling van de wijn - een blijvende indruk van harmonie en balans is wenselijk en het makkelijkst om van te genieten.
Met andere woorden: Wijn proeven gaat om het ontdekken van uw voorkeuren, een beter begrip van wijn kan en zal uw genot ervan absoluut verhogen.

Helena van de Berg
2025-08-11 10:29:06
Count answers
: 2
In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Problemen met wijn zijn tegenwoordig gelukkig schaars, dankzij de zorg die de wijnmakers besteden aan de wijn tijdens productie, en de zorg die de restaurants besteden aan de juiste opslag van de wijn. Het meest voorkomende probleem is kurk in de wijn, echter in uitzonderlijke gevallen kan ook oxidatie of nagisting de wijn beïnvloeden. Neem de tijd voor het proeven. Als je na de eerste slok niet zeker bent, wals de wijn nog even in het glas zodat het bouquet vrijkomt en neem nogmaals een slokje. Als je na het proeven niet zeker bent over de conditie van de wijn kun je volgens de officiële wijnetiquette ook de hulp inschakelen van de sommelier. Dit gebeurt regelmatig in restaurants, zelfs ervaren connaisseurs willen af en toe een tweede mening.

Matthias van Wijk
2025-08-11 09:54:03
Count answers
: 7
Vraagt u zich af waarom sommeliers u laten proeven van een fles wijn alvorens u een vol glas krijgt?
Bij de aankoop van wijn, olie, olijven of andere zaken die een specifieke smaak hebben, heeft de koper – dus u als klant in het restaurant - steeds het recht om te proeven alvorens de koop ontstaat.
Deze regel is ontstaan omdat elke fles wijn, olie en olijf een andere, unieke smaak heeft.