Waarom heet een madeleine een madeleine?

Aya Steenbeek
2025-08-10 05:29:25
Count answers
: 1
Een populaire legende suggereert dat het madeleine koekje voor het eerst werd gemaakt door een dienstmeisje genaamd Madeleine Paulmier in de 18e eeuw.
Een ander verhaal suggereert dat het madeleine koekje zijn naam dankt aan een non genaamd Madeleine, die in de 19e eeuw in het klooster van Commercy in Frankrijk werkte.

Jenna Loukili
2025-08-10 04:19:58
Count answers
: 4
"Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.

Tygo Meyer
2025-08-10 03:57:58
Count answers
: 4
Het madeleinekoekje met de schelpvormige rug is veel ouder, het dateert van ongeveer 1750. Het komt uit Lotharingen, uit het plaatsje Commercy ten westen van Nancy, zoveel staat vast.
Toen diende Madeleine Paumier zich aan, het kamermeisje van markiezin Perrotin de Barmon. Zij stelde voor volgens het recept van haar grootmoeder een ‘snel klaar-koekje’ te bakken. Hertog Stanislas vond het heerlijk, riep het meisje bij zich en vroeg ‘Hoe heet je?’. ‘Madeleine’, antwoordde ze. ‘Dan noemen we het gebakje vanaf nu Madeleine de Commercy’, zei hij. Hij gaf het eenvoudige recept door aan zijn dochter Marie, de koningin in Versailles, waardoor het cakeje zich razendsnel over heel Frankijk verspreidde.

Jesper van der Velden
2025-08-10 01:30:43
Count answers
: 1
De madeleine komt oorspronkelijk uit Commercy in Lotharingen, Frankrijk.
De cakejes worden gebakken in de vorm van een sint-jakobsschelp en zouden hun naam te danken hebben aan de boerin Madeleine, die bij een onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze lekkernij op tafel zette.

Boris Güneş
2025-08-10 01:27:03
Count answers
: 1
Een populair verhaal schrijft de uitvinding van de Madeleine toe aan een kok genaamd Madeleine Paulmier, die in de late 18e eeuw voor de hertog van Lotharingen werkte. Volgens het verhaal creëerde zij de eerste Madeleine-koekjes, die heel snel populair werden.

Tycho von Frijtag Drabbe Künzel
2025-08-10 00:21:05
Count answers
: 2
Het verhaal gaat dat, op een dag in 1755, de kok van de hertog van Lotharingen vergeten was een dessert te maken. Een jonge keukenassistente, Madeleine genaamd, redde het diner door kleine cakejes te bakken zoals ze die van haar oma uit Commercy had geleerd.

Nathan Hagendoorn
2025-08-10 00:19:22
Count answers
: 4
Het recept is afkomstig uit Frankrijk en is ontwikkeld door een zekere ‘Madeleine’, er gaan namelijk verschillende verhalen rond welke Madeleine de allereerste was.
Lees ook
- Hoe krijgen madeleines een buikje?
- Wat is de beste madeleinebakvorm?
- Wat is het verschil tussen cake en madeleine?
- Waarom madeleine beslag in koelkast?
- Welke ovenstand voor madeleines?
- Waarom zakken mijn madeleines in?
- Hoe gebruik ik siliconen bakvormen?
- Hoe bak ik een nieuwe Patisse bakvorm in?
- Waarom cake insnijden?