Hoe gebruik ik siliconen bakvormen?

Yasmin Brouwer
2025-08-10 03:34:01
Count answers
: 1
Was de vorm met zeep in heet water. Spoel deze af en laat hem goed drogen. Smeer de vorm in met wat boter of olie. Zet de bakplaat uit de oven op het aanrecht. Zet de silicone bakvorm op de bakplaat en doe het beslag in de silicone bakvorm. Plaats de bakplaat met de vorm in de voorverwarmde oven. De vorm is geschikt tot +230 ºC. Stel de baktijd +/- 25% korter in. Haal de silicone bakvorm met de bakplaat uit de oven. Laat de silicone bakvorm goed afkoelen. Je kan de silicone bakvorm omdraaien en de inhoud is zonder problemen uit de silicone bakvorm te verwijderen.
Zet de silicone bakvorm op een bord of dienblad op het aanrecht. Schenk het mengsel in de vorm. Plaats de vorm met het bord of dienblad in de vriezer of koelkast. De vorm is geschikt tot –40 ºC. Na invriezing of afkoeling zet je de silicone bakvorm met bord/dienblad op het aanrecht. Je kan de silicone bakvorm omdraaien en de inhoud is zonder problemen uit de silicone bakvorm te verwijderen.

Sami van der Heyden
2025-08-10 03:12:27
Count answers
: 3
Voor het eerste gebruik: Was de vorm met zeep in heet water. Spoel deze af en laat hem goed drogen. Smeer de vorm in met wat boter of olie (dit hoeft alleen de eerste keer).
Gebruik in oven en magnetron:
1. Zet de bakplaat (of rooster) uit de oven op het aanrecht.
2. Zet de silicone bakvorm op de bakplaat en doe het beslag in de silicone bakvorm.
3. Plaats de bakplaat met de vorm in de voorverwarmde oven.
4. Let op! Stel de baktijd +/- 25% korter in.
5. Haal de silicone bakvorm met de bakplaat uit de oven.
6. Laat de silicone bakvorm goed afkoelen.
7. U kunt de silicone bakvorm omdraaien en de inhoud is zonder problemen uit de silicone bakvorm te verwijderen.
Gebruik in de koelkast of vriezer:
1. Zet de silicone bakvorm op een bord of dienblad op het aanrecht.
2. Schenk het mengsel in de vorm.
3. Plaats de vorm met het bord of dienblad in de vriezer of koelkast.
4. Na invriezing of afkoeling zet u de silicone bakvorm met bord/dienblad op het aanrecht.
5. U kunt de silicone bakvorm omdraaien en de inhoud is zonder problemen uit de silicone bakvorm te verwijderen.
Vormen met een verstevigingsring:
1. De ring gaat gewoon mee in de oven en vriezer.
2. Voor het afwassen de ring uit de vorm halen.
3. Pas op bij het opbergen van de ring.
Hij kan breken als deze klem zit.
Onthoud:
1. Gebruik geen messen of scherpe voorwerpen om de inhoud uit de vorm te verwijderen.
2. Gebruik geen schuurmiddelen om de bakvormen schoon te maken.
3. Gebruik niet de Crisp functie van de magnetron.
4. Zet de vorm niet rechtstreeks op/tegen een hittebron (vuur, grill, fornuis of bodem/zijkant van de oven).

Laurens Tamsma
2025-08-10 02:30:57
Count answers
: 1
Mocht je siliconen eens willen proberen, ga dan wel voor een kwalitatief goede vorm.
Dat kost wat meer, maar zoals ik al schreef zijn de goedkope vormen ook gewoon een stuk slechter en onhandiger in gebruik.
Ik heb thuis twee roze ronde vormen die ik ooit ergens bij kreeg, die zijn van een niet al te beste kwaliteit.
Heel dun, totaal niet stevig en je moet goed opletten bij het verplaatsen en lossen van gebak uit deze vorm.
Dan heb ik nog siliconen tulbandjes, die zijn al een stuk steviger.
De rode vorm die je ziet op de foto’s is van een merk dat patissiers ook gebruiken, kwalitatief is dat echt de beste.

Noud Douglas tot Springwoodpark
2025-08-10 02:12:17
Count answers
: 1
In oven of magnetron Plaats de leve vorm op een koude bakplaat of magnetronplateau. De vormen hoeven niet te worden ingevet. Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig over de vorm. Wees voorzichtig als je de Silicone Multiflex bakvormen uit de (magnetron-) oven haalt en gebruik altijd ovenwanten. Als de cake klaar is, laat hem dan tenminste 5 tot 10 minuten rusten alvorens hem uit de vorm te nemen.
Voor het uit de vorm halen van de cake, zachtjes de vorm aan alle kanten iets uitrekken zodat de cake loskomt. Dan pas de vorm omdraaien. Dan van buitenaf de bodem indrukken.
In de diepvries Maak ijsblokken; (room)ijsjes of ingevroren (dessert) gerechten in leuke, grote vormen. Zorg dat de vorm horizontaal blijft staan; zet hem dus op een blaadje of in een diepvriesdoos of deksel alvorens hem te vullen en om hem naar, en in de vriezer te zetten.
Zet de vorm niet te dicht bij een directe hittebron (bv. fornuis) en ook niet onder de grill (of andere gloei-elementen). Zet de MultiFlex vormen altijd in een voorverwarmde oven (niet in een koude oven). Zorg dat de MultiFlex Vormen altijd tenminste 5 cm afstand tot bovenkant en wanden van de oven hebben. Let altijd op bij voorgeprogrammeerde ovenstanden dat deze geen gebruik maken van de grill (of een ander gloei-element). Vermijd temperaturen boven de 180°C voor recepten met chocolade, ter voorkoming van mogelijke verkleuring. Respecteer telkens de kooktijd en de temperatuur.

Lena Wolters
2025-08-10 01:59:54
Count answers
: 2
Door de soepele vorm van siliconen bakvormen kun je het baksel gemakkelijk uit de vorm storten op bakpapier of een schaal om af te koelen.
Bakvormen siliconen hebben een aantal handige voordelen.
Ten eerste kun je ze moeiteloos vullen met beslag of deeg.
Wat veel mensen zich afvragen: moet je bakvormen van siliconen invetten?
Dit is bij bijna alle soorten bakvormen nodig, het is vrij onmogelijk je gebak er anders heel uit te krijgen.
Een siliconen bakvorm heeft een goede anti-kleeflaag waardoor invetten eigenlijk niet nodig is.
Wij adviseren bij het eerste gebruik wel de bakvorm even licht in te vetten, zodat het de volgende keren niet meer nodig is.
Gebruik je een siliconen bakvorm met heel veel details?
Dan kan het raadzaam zijn deze in te vetten om je gebak er mooi uit te krijgen.

Felix Mahieu
2025-08-10 01:38:35
Count answers
: 2
Niet alleen nemen ze veel minder ruimte in beslag, je kunt veel makkelijker je net gebakken lekkernijen eruit ‘duwen’.
Eigenlijk is de belangrijkste tip dat je siliconen bakvormen niet hoeft in te vetten.
Het hele punt van siliconen is dat de vormen een natuurlijke anti-aanbaklaag hebben.
Vet je ze toch in? Dan blijf je zitten met een vette waas over de vorm.
Heb je vervelende bakrestjes die niet weg willen gaan met alleen een beetje zeep?
Zet de vorm dan in een oven rond de 180 graden voor ongeveer tien minuten.
Hierdoor worden de restjes zachter en verdwijnen ze met goed heet water en een beetje zeep als sneeuw voor de zon.
Lukt het echt niet?
Gebruik dan baking soda.
Maak een papje met een beetje lauwwarm water en smeer dit op de hardnekkige plekken.
Laat drogen en was het vervolgens weg met een met zeep en warm water.
Tot slot: gebruik géén sponsjes!
Hierdoor creëer je krassen op de vorm én verdwijnt de natuurlijke anti-aanbaklaag.

Tobias Koçak
2025-08-10 00:39:48
Count answers
: 1
Hoe gebruik je een siliconen bakvorm? Siliconen bakvormen gebruik je net zoals bij klassieke ovenbereidingen. Hou daarbij de volgende maatregelen in het achterhoofd: Plaats de vorm niet op een directe warmtebron (bijvoorbeeld een vuur of een hete elektrische of keramische kookplaat). Gebruik geen mes of scherp voorwerp in de vorm om je cake uit te snijden. Als je ze met de hand afwast, gebruik dan geen agressieve producten en geen schuurspons. Wacht na het bakken tot de cake is afgekoeld of wacht minstens 10 minuten voordat je hem uit de vorm haalt. Sommige bakliefhebbers op onze redactie raden aan om de bakvorm onder koud water te houden (zowel de binnen- als de buitenkant) voordat je de mengeling erin giet.

Rayan Korkmaz
2025-08-09 23:47:26
Count answers
: 4
Je gebruikt de bakvorm namelijk net zoals andere bakvormen. Het enige verschil is dat deze bakvormen al goede anti-kleef eigenschappen hebben en je ze daarom niet elke keer hoeft in te vetten. Als het wel nodig is, staat dat vaak vermeld op de verpakking of je kunt het in onze webshop terugvinden bij de productomschrijving. De meeste vormen hebben namelijk een anti-aanbaklaag. Dit betekent dat je de creatie makkelijk uit de vorm kunt halen, zonder dat die blijft plakken. Wanneer je een bakvorm met anti-aanbaklaag gebruikt en die ook nog eens invet met bakspray of boter, kan dit leiden tot teveel vet. Daardoor kan het baksel te vet worden en de structuur ervan veranderen. Daarnaast is het belangrijk dat je let op schurende en scherpe producten, want ook siliconen bakvormen kun je makkelijk beschadigen.
Lees ook
- Hoe krijgen madeleines een buikje?
- Wat is de beste madeleinebakvorm?
- Wat is het verschil tussen cake en madeleine?
- Waarom madeleine beslag in koelkast?
- Welke ovenstand voor madeleines?
- Waarom zakken mijn madeleines in?
- Hoe bak ik een nieuwe Patisse bakvorm in?
- Waarom heet een madeleine een madeleine?
- Waarom cake insnijden?