Wat is de gezondste methode om groenten te koken?

Evie van den Broek
2025-08-09 22:36:06
Count answers
: 1
Al lijkt stomen dus de meest gezonde optie te zijn voor het bereiden van je dagelijkse portie vitaminen, maakt het koken van groenten het makkelijker voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij bèta-caroteen in spinazie en wortel.
Tijdens het stomen worden groenten gedurende een korte periode gegaard door middel van hete lucht.
Op deze manier worden ze, in tegenstelling tot gekookte groenten, niet blootgesteld aan water.
Stomen kan hierin een uitkomst bieden.
Ook blijven smaak en structuur beter behouden.

Dave Schipper
2025-08-09 21:01:22
Count answers
: 2
Volgens wetenschappers uit Spanje is het deels gezonder om groenten te bakken dan ze te koken. Als de groenten in de olijfolie gebakken werden, bleven de antioxidanten beter behouden, ontdekten de onderzoekers. Ook nam de voedingswaarde door gebruik van deze bereidingstechniek soms zelfs toe. Omdat er aan het bakken van groenten in een koekenpan geen water te pas komt, lekken er tijdens het bereiden geen vitamines weg. Een andere tip van het Voedingscentrum is om veel te variëren in de manieren van bereiden: bijvoorbeeld tussen koken, bakken, stomen en bereiden in de oven. Het Voedingscentrum adviseert je daarom om bij het bakken te kiezen voor plantaardige oliesoorten of voor vloeibaar bak- en braadvet. Kook je kort en met weinig water, dan blijft er juist meer vitamine C behouden.
Lees ook
- Wat is de gezondste manier om groente te bereiden?
- Wat is de beste manier om groenten te bereiden?
- Wat zijn lokale groenten?
- Hoe lang moeten rauwe groenten in de oven?
- Wat is de top 3 gezondste groente?
- Welke groente moet ik eerst bakken?
- Hoe worden verse groenten bereid?
- Welke groenten zijn er lokaal?