:

Wat zijn lokale groenten?

Rosalie Koç
Rosalie Koç
2025-08-09 23:43:51
Count answers : 32
0
Lokaal voedsel is voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt geproduceerd. Als je lokaal koopt, koop je ook bijna altijd seizoensgebonden: je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Lente: tomaat, pompoen, radijs en rabarber Zomer: bloemkool, courgette, komkommer en frambozen Herfst: peultjes, spruiten, rode biet en peren Winter: boerenkool, witlof en prei Deze boeren werken iedere dag aan de biologische producten die jij op de markt of in de supermarkt koopt.
Jenna van Doorn
Jenna van Doorn
2025-08-09 22:39:04
Count answers : 35
0
Lokale groenten zijn niet altijd de meest milieuverantwoorde keuze. De impact die transport met zich meebrengt, weegt doorgaans veel minder zwaar door dan de teeltmethode. Daarenboven worden sommige lokale groentesoorten buiten het seizoen gekweekt in verwarmde serres. En dat vergt (veel) energie. Steeds meer serres zijn wel uitgerust met een warmtekrachtkoppeling, die een aanzienlijke besparing op brandstof betekent.

Lees ook

Wat is de gezondste manier om groente te bereiden?

Volgens wetenschappers uit Spanje is het deels gezonder om groenten te bakken dan ze te koken. Als d Lees meer

Wat is de beste manier om groenten te bereiden?

Stomen krijgt de voorkeur omdat er geen rechtstreeks contact is tussen de groente en de kookvloeisto Lees meer

Noud Yildiz
Noud Yildiz
2025-08-09 20:35:01
Count answers : 29
0
Lokale groente uit de ‘koude grond’ in april. Lokale groenteJe bespaart héél veel milieuvervuiling als je groente eet die in Nederland in de koude grond en koude kas geoogst wordt omdat er minder transport is en minder energieverbruik door verwarming of licht. Uit de koude grond betekend dat de groente buiten in de aarde gekweekt is. En een koude kas is niet verwarmt noch verlicht. Er is dus geen verwarming en verlichting nodig om de planten te laten groeien. Dat scheelt heel veel energie.
Fatima The Elder
Fatima The Elder
2025-08-09 19:55:10
Count answers : 23
0
Je kunt beter lokale producten eten, die uit de omgeving komen. Seizoensgroente zijn lokale groenten die gewoon op de Nederlandse akkers groeien, zonder hulp van verwarmde kassen. Dat is een soort groente die veel minder negatieve gevolgen heeft voor ons milieu.

Lees ook

Hoe lang moeten rauwe groenten in de oven?

Er is een vrij hoge temperatuur nodig om de groenten goed te kunnen roosteren, dus stel de oven in o Lees meer

Wat is de top 3 gezondste groente?

Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groe Lees meer

Veerle van der Laan
Veerle van der Laan
2025-08-09 18:38:04
Count answers : 25
0
Lokale groenten zijn de groenten die in de regio worden geoogst. Je ontdekt welke groenten en fruitsoorten in welke maand(en) in onze regio in volle grond of in niet-verwarmde serres worden geoogst. Kies je voor seizoensgroenten en -fruit dan eet je niet alleen lekker gezond, je maakt ook een bewuste, duurzame keuze voor lokale boeren.
Samuel El Idrissi
Samuel El Idrissi
2025-08-09 18:24:41
Count answers : 46
0
Seizoensgroente en seizoensfruit uit Nederland (seizoenskalender) In deze seizoenskalender (pdf) of hieronder zie je in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Groente en fruit die worden geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten.

Lees ook

Wat is de gezondste methode om groenten te koken?

Al lijkt stomen dus de meest gezonde optie te zijn voor het bereiden van je dagelijkse portie vitami Lees meer

Welke groente moet ik eerst bakken?

Probeer eens het verschil met uien. Rauw of gefruit in een gerecht is een wereld van verschil in sma Lees meer